|
|
|
|
|
|
Son baba da yakalandı Sicilya'da hayata devam
Ünlü mafya babası Bernardo Provenzano yıllar sonra yakalanınca gözler Sicilya'ya çevrildi. Mafya'nın anavatanı Corleone kasabasında saçları jöleli limuzinli adamlar yok ama mafya günlük hayatta kendisini hissediliyor.
Palermo'dan bir saatlik yolculuktan sonra kasabaya giren turist otobüsündekiler tarihi ve doğal güzelliklerle ilgilenmiyor. Otobüs civarda tek kalınabilecek otel olan Belvedere'ye doğru yol alırken, herkesin aklında "Baba" filmi var. Ben de onlardan biri olarak Sicilya mafyası tarihine tanıklık etmek ve belki de "yerinde görmek" için oradayım. Corleone mafyaya dair çarpıcı görüntüler bekleyenleri hayal kırıklığına uğratıyor. Siyah limuzinlerle dolanan jöleli saçlı, karanlık adamlar görmek için yanlış bir yer. Yine de ziyaretçiler eli boş dönmüyor. Kasabanın sokaklarında ilerlerken Belediye'nin karşısında bulunan Central Bar'da, Falcone-Borsellino Meydanı'nda, ve Nasce Meydanı'ndaki Nasce Bar'da duvarları süsleyen "Baba" filminin fotoğrafları Corleone'de olduğunuzu hissettiriyor.
SİCİLYA TERK EDİLMEZ Corleone'de mafyayı aramaya devam ediyoruz. Kente imzasını atan ünlü mafya babaları Toto Riina ve selefi Provenzano'nun aileleri hala burada yaşıyor. Tüm Sicilyalılar gibi, onlar için de ne olursa olsun burayı terk etmek çok zor. 2001 yılında evlenen Toto Riina'nın kızının telli duvaklı gelinliğiyle kiliseden çıkan fotoğrafı La Sicilia gazetesinin sayfalarını süslüyor. Toto Riina'nın karısı Maria Antonietta Bagarella da Rua del Piano sokağının sakinlerinden. İnsanların ayak bastığı an "mafya arayışı" na girdiği Corleone, bir yandan kendini aklamaya çalışıyor. Belki bu yüzden Corleone'li gençler 1997 yılında Toscani'nin hazırladığı Benetton kataloğu için objektiflerin karşısında gülümsediler. Sosyalist Parti'den 33 yaşında Corleone Belediye Başkanı olan Giuseppe Cipriani'nin 2001 yılında kurduğu ancak Berlusconi Hükümetinin kapattığı Antimafia Müzesi de bu çabanın bir sonucu. Eski Belediye Başkanı Cipriani'nin şu sözleri hala hafızalarda: "Burada mafya doğduğu an, Antimafya da doğdu. Burası neden sadece mafya babalarıyla anılsın? Köylülerin hakkını savunan ve 1948 yılında öldürülen sendika lideri Placido Rizzotto da bu topraklardandı..." Birkaç gün sonraki Paskalya'ya hazırlık yapan Corleone'de Provenzano'nun yakalanması gündemi bir anda değiştiriverdi. Mafyaya savaş açan yargıç Giovanni Falcone ve Paolo Borsellino'nun 1992 yılında öldürülmesinden sorumlu tutulan Provenzano doğduğu topraklarda saklanmayı başarıyordu. Herkes onun Sicilya'da olduğunu biliyordu. 2001 yılında yakalanan mafya üyelerinden Antonino Giuffre Provenzano ile sık sık Palermo'da görüştüklerini anlatmıştı. Provenzano'nun bir çoban sığınağında ebegümeci pişirirken yakalanması şaşırtıcı değil. Sonuçta o bir Sicilyalı ve bir Sicilyalı için "mangiare" yani yemek her şeyden önce gelir.
HAYATIN PARÇASI Sicilya'da mafya hiçbir şekilde kendini göstermiyor. Yıllardır varlığını değişime uğrayarak sürdürüyor. Mafyanın Sicilyalının kaderi olduğunu bazen yetkili ağızlar bile kabullenmek zorunda kalıyor. İtalya'nın tanınmış televizyoncularından Maurizio Costanzo'nun Kanal 5'deki programına konuk olan Başbakan Silvio Berlusconi "Büyük işler yapmak zor bu memlekette, yeşiller var, çevreciler var" diye anlatırken Costanzo "Bir de mafya var" diye eklediğinde Başbakan olduğunu unutup sıradan bir İtalyan gibi "Evet, ama nispeten daha az" diye onaylamıştı. Adada bir çok esnaf, sessiz sedasız "pizzo" adı verilen haracını ödüyor. Haraç mafyanın geleneksel değeri, bir nevi raconu. Ödemeyenlerin başına ne geldiğini ise Siracusa'dan bir örnek çok iyi anlatıyor. Ulysess adlı bir İrlanda Pub'ı işleten Bruno Piazzase' haraca itiraz etmişti. Barı bombalandı. Piazzase Ulysess'i açık tutmakta direndi. Dört kez havaya uçurulan Ulysess şimdi sık sık yabancı gazeteciler tarafından ziyaret edilen ve ünü James Joyce ile yarışan bir nevi müze! Barın önünde bekleyen polis arabası da protesto pankartlarındaki gibi bir simge: "Mafya öldürür ama susmak da öldürür..." Peki mafya nerede? Sicilyalılar bu soruya gülümseyerek Catania'dan Palermo'ya doğru giden yolu gösteriyor. Yoldaki gereksiz büyüklükteki virajlar, viyadükler, lüzumsuz yere koca koca dağları delen uzun tüneller yolsuzluk ekonomisi içinde mafyayı gösteriyor. Çok tanıdık gelebilecek hikayeler de var. İşleri halleden tanıdıklar, yıllardır bitmeyen, ağır ağır giden ve tamamlanamayan işler, kaçak yapılar... Sicilya'da mafya arayanlara en iyi yanıtı da yaşlı Sicilyalılar veriyor: "Ma, che mafia", "Ne mafyası be"...
MiNE TÜRKİLİ
|
|
|
|
|
|
|
|
|