BDDK, Naci Sığın için suç duyurusu yaptı: Paravan şirketle Yapı Kredi'nin 150 milyon dolarını zimmete geçirdi.
BDDK'nın yeminli murakıpların raporuna dayandırdığı suçlama şöyle: "Naci Sığın ile iki banka yöneticisi, yurtdışında sadece 250 bin dolar sermayeli Havenfields adlı şirketi kurdu. Şirket bir gün sonra Yapı Kredi'ye ait Enternasyonal'i 150 milyon dolara aldı. Parayı sağlayan aracı kuruluşa Havenfields değil Yapı Kredi faiziyle 180 milyon dolar ödedi."
Suçlanan müdür: Yine yapardım Eski Genel Müdür Sığın, suçlamalar için "O dönemde Türk bankaları iştiraklerini yurtdışındaki şirketlerinde tutup enflasyonun etkisini azaltıyordu" dedi.
BDDK, Sığın ve ekibini nitelikli zimmetle suçladı
BDDK, Yapı Kredi'nin eski Genel Müdürü Naci Sığın ile yöneticileri Selçuk Altun ve Birol Yücel hakkında bankanın 150 milyon dolarını zimmetlerine geçirdikleri iddiasıyla dava açılmasını istedi.
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) Yapı Kredi Bankası'nın eski Genel Müdürü Naci Sığın, eski Genel Müdür Yardımcısı Birol Yücel ile eski Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Altun'un bankanın 150 milyon dolarını zimmetlerine geçirdiği iddiasıyla savcılığa "nitelikli zimmet" suçundan dava açılması için başvurdu. Sığın, Altun ve Yücel, geçtiğimiz yıl bankayı 30 milyon dolar zarara uğrattığı gerekçesiyle bankanın genel kurulunda ibra edilmemiş haklarında bu nedenle soruşturma başlatılmıştı. Ancak bankalar yeminli murakıpları yaptıkları araştırmada
bu kişilerin bankanın zararına neden olmadıklarını yaptıkları faaliyetin zimmet suçu oluşturduğunu belirledi.
ŞİRKETİ BEDAVAYA VERDİ Murakıpların belirlemelerine göre Sığın, Altun ve Yücel yurtdışında Havenfields adlı bir şirket kurdu. Sadece 250 bin dolar sermayesi olan bu şirket kurulduktan 1 gün sonra Yapı Kredi'nin iştiraklerinden Enternasyonal'i 150 milyon dolara satın aldı. Havenfields satın alma işlemi için gereken parayı Lehman Brothers'tan bono karşılığı temin etti. Ancak ödeme zamanı geldiğinde 150 milyon dolar borç ve bunun faiz tutarı olan 34 milyon dolar Havenfields tarafından değil, şirketi satan Yapı Kredi tarafından ödendi. Yani Yapı Kredi hem şirketini sattı, hem de alıcının ödemesi gereken parayı kendi kaynaklarından ödedi. Bir anlamda Yapı Kredi kendi iştiraki olan şirketi yurtdışındaki bir başka şirkete bedavaya verdi üzerine de 34 milyon dolar faiz ödedi. Bu ödeme banka hesapları içerisinde muhasebe oyunlarıyla gözden kaçırıldı.
RAPORDAKİ TESPİTLER BDDK, 28 Şubat 2006 tarihinde yaptığı suç duyurusunu Bankalar Yeminli Murakıpları Ozan Cangürel ve H. Yaman Çaydere tarafından 19.12.2005 tarihli inceleme raporuna dayandırdı. Murakıp raporunda şu tespitlerde bulunuldu: "1997 tarihi itibariyle bankanın iştirak portföyünde bulunan Enternasyonal Turizm Yatırım AŞ hisseleri, Havenfields Tourism Investments ünvanlı yurtdışında yeni kurulan 250 bin dolar sermayeli bir şirkete satılmış, banka bu satışından yüksek montanlı bir gelir ve likidite elde etmiştir. Yeni kurulan ve 250 bin dolar sermayesi dışında herhangi bir malvarlığı bulunmayan Havenfields bu alışverişten doğan borcunu yurtdışında tahvil ihraç etmek suretiyle elde ettiği 150 milyon dolar ile karşılamıştır. Ekibimizce yapılan incelemede faiz ödemelerinin Havenfields tarafından değil banka tarafından ödendiği, bu ödemelerin geçici hesaplarda bekletildiği, geçici hesap bakiyesinin bir kısmının usulsüz bir şekilde bankanın kambiyo zararı içine gizlenerek eritildiği tespit edilmiştir."
CEZASI 10 İLA 12 YIL HAPİS Kambiyo zararı içinde eritilerek ve mahsup edilerek silinen alacağın hem aktif hem de pasif anlamda bankanın parası olduğunu kaydeden murakıplar alacağın silinmesi ile aynı tutarda alacağın hibe edilmesi arasında ekonomik açıdan bir fark olmadığını da vurguladı. Bu tespitlere göre Sığın, Altun ve Yücel'in nitelikli zimmet suçu işlediklerini ifade eden murakıplar bunun da kanunda cezasının 10 ila 12 yıl arasında ağır hapis, 20 bin güne kadar adli para cezası ve bankanın zararının ödettirilmesi olarak belirlendiğini ileri sürdüler.