TAEK Başkanı Çakıroğlu "Zamanda sıkışırsak Mersin-Akkuyu elimizdedir. Özel sektör yarın bana gelip 'Ben başlayacağım' derse Akkuyu hazır. Birden fazla yerde santral yapılabilir" diye konuştu.
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, Başbakan Erdoğan'ın nükleer santralin kurulacağını açıkladığı Sinop'un ön seçimden geçtiğini ancak bunun Mersin-Akkuyu'dan vazgeçildiği anlamına gelmediği söyledi. Çakıroğlu, "Zamanda sıkışırsak Akkuyu elimizdedir. Özel sektör yarın bana gelip ben başlayacağım derse Akkuyu hazır. Birden fazla yerde santral yapılabilir" diye konuştu. Önceki gün özel sektör temsilcileriyle görüşen Enerji Bakanı Hilmi Güler, dün de nükleer teknoloji ve çevre konusunda uzman ve akademisyenlerden oluşan 203
kişiyle bir toplantı yaptı. Güler, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, "Amacımız, nükleer teknoloji konusunda çok ciddi çalışmaları yaparak, enerji alanında da arz güvenliğini sağlayacak bir geleceği birlikte hazırlamak" dedi. Türkiye'nin nükleer teknoloji konusuna yeni girmediğini kaydeden 1956'dan bu yana nükleer santral için çalışmalar yapıldığını anımsatan Güler, "Türkiye'de nükleer teknoloji konusunda aslında çoğu kişinin bilmediği gayet ciddi bir birikim var. Biz, bu birikimi devreye sokmaya çalışıyoruz" dedi. Güler, atıkların depolanması ve santralin güvenliğiyle ilgili bir soru üzerine de "Biz burada en çağdaş, güvenilir ve en emin usulleri seçtik. Gayet güvenilir yöntemleri görüşüyoruz" karşılığını verdi.
'ASKERİN GÖRÜŞÜNÜ ALDIK' Toplantıya Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı temsilcileri de katıldı. Güler, nükleer santrale askerlerin nasıl baktığının sorulması üzerine, "Onlar, Atom Enerjisi Kurumu üyeleri. Zaten bu sürecin içindeler. Yer seçiminde de bütün yapılan çalışmalarda da onların fikirlerini görüşlerini aldık" dedi. TAEK Başkanı Çakıroğlu, Sinop'un önseçimden geçtiğini belirterek, şu bilgileri verdi: "Sinop'la ilgili jeoteknik, sismik, meteorolojik ve radyasyon ölçümleriyle ilgili çalışmalarımız devam edecek. Santralin kurulacağı nokta Sinop, lokasyon olarak, jeoteknik olarak uygun. Hangi nokta en iyi nokta ona bakılacak. Burası Sinop değil İnceburun. Sinop'a 30 kilometre uzakta."
KESİN SONUÇ 11 AY SONRA Çakıroğlu, Sinop'ta 11 aylık teknik çalışma sonrasında santralin kurulacağı yerin net olarak ortaya çıkacağını söyledi. Çakıroğlu, Akkuyu'nun da çalışmaların sürdüğünü belirterek "Bu yerden vazgeçilmiş değil. Bu yer lisanslıdır. Her an için burada bir nükleer santral kurulması mümkündür. Zamanda sıkışırsak Akkuyu elimizde. Özel sektör yarın gelip 'ben başlayacağım' derse Akkuyu hazır. Türkiye'nin 1, 2 ya da 5'ten fazla yerinde nükleer santral olabilir" diye konuştu. Çakıroğlu, Sinop ve Akkuyu dışında alternatif bir yerin olmadığını söyledi. İnşaat süresinin 60 ay olduğunu belirten Çakıroğlu, "Yani 5 ile 7 yıl mertebesinde devreye alınabilir" dedi. Çakıroğlu, santral için Rusya, Kanada, Fransa, Kore ile görüştüklerini belirterek, Japon Westhinghouse ile de görüşmek istediklerini açıkladı.