|
|
Ah ne pişirsem ne pişirsem...
Favori mönümdür; köfte-patates-salata, bezelye-pilav-cacık üçlüme de dokunma, peynirli böreğin yanına yapacaksın çoban salata, tabii yoğurtsuz yavan olur dolma... Gün gelecek sen de annen gibi mönülerle kafayı bozacaksın, kah "Akşama ne pişirsem?" derdiyle uzaklara dalıp dalıp gideceksin, kah "Etsek etsek şu börekle ne servis etsek?" açmazlarında kavrulacaksın deselerdi inanmazdım. Ama gün oluyor devran dönüyor, içindeki Evin Ana dışarı çıkıyor. Ya sevgilinin kalbine giden en kestirme yola girmek icap ediyor ya da misafir ağırlanıyor. Misafir demişken, her annenin acil durumda pişirdiği bir misafir mönüsü mevcuttur değil mi? Artık lezzetine çok güvendiklerinden mi, başka yemek bilmediklerinden mi bilmiyorum ama takarlar işte. Kimi zeytinyağlı enginardan şaşmaz, kimi içli köftesinden, kimi de ıspanaklı böreğinden. Misal "Akşam anneannende yemekteyiz" dendi mi bilirim ki umduğumuzu değil, iç pilav ve fırında tavuk yiyeceğiz. Budur yani! Sonra annem de misafirin 'mi'sini duydu mu ışık hızıyla kasaba kuzu incik ısmarlar. Neymiş efendim; tıkır tıkır incikleri pişirecekmiş kayık tabağın ortasına yerleştirecekmiş, etrafına da mis gibi beyaz pilav, onun etrafına da sebzelerle pişmiş patates. Yalanım varsa pilavımdan taş çıksın... Bugüne kadar evimize kırk misafir geldiyse kırkına da aynı mönü çıkmıştır. Biri et sevmese banko aç kalacak, ele güne rezil olunacak yani. Tövbe de!
KARNIYARIKLA PİLAV MI? Neyse işte, nihayet Antakyalı Jale Balcı bizi düşünmüş ve nefis bir yemek kitabı yazmış. Kitabın en önemli özelliği; elli ayrı mönüden oluşması. Yani artık karnıyarığın yanına ille de pilav yapmak zorunda değilsiniz, mesela ıspanaklı fırın mantar yapabilirsiniz. Ya da kendisine bu kitaptan hediye edince artık anneannem bizi iç pilav-tavuk ikilisine mahkum etmek zorunda değil. Bakayım Jale Balcı ne önermiş? Aaaa! Yoğurt soslu kuzu incik mi? İmdaaaat!
KAHVALTI, BEŞ ÇAYI... Neyse kitaba dönelim. 'Keyifli Sofralar İçin 50 Pratik Mönü''nün diğer özelliği de Diyetisyen Gülgün Uzun'a danışılmış olması. Korkmayın tarifler, tatsız tuzsuz diyet yemeği tarifleri değil. Sadece Uzun her mönüde ihtiyacımız olan tüm besin gruplarının bulunmasına yardımcı olmuş. Sağlıklı beslenme olayı. Bu arada Jale Balcı yemeğin lezzetinin yanında sunumunun da çok önemli olduğunu söylüyor. Pişirdiğiniz yemeği en iyi şekilde pazarlamanız önce gözlere ziyafet çekmeniz gerekiyor. Zaten kitapta da yemeklerin harika fotoğrafları var... Süs konusunda fikir edinebilirsiniz hani. Kitapta ayrıca elli mönünün dışında, kahvaltı, beş çayı ve açık büfe tarifleri de mevcut. Kitaptan bir tane anneme, bir tane de anneanneme hediyem olsun! Sofralarımız neşe dolsun!
|