|
|
|
|
|
|
Farklı renkte meyve ve sebze tüketin
Uzman Diyetisyen Esra Serinan, her gün beş temel renkte meyve ve sebze tüketerek beslenmenin kanserden, kalp ve damar hastalıklarından koruduğunu, kilo vermeyi kolaylaştırdığını belirtiyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Serinan, renklere bağlı kalarak uygun bir beslenme biçimi öneriyor. Serinan'a göre "sağlık renklerde gizli"; "Sebze ve meyvelerde vitamin ve mineraller dışında fitokimyasallar adında yaklaşık 2 bin çeşit koruyucu madde bulunuyor. Bu maddelerin daha çok sebze ve meyvelere özgü renkleri veren renk pigmentleri olması çeşitli renklerde sebze ve meyve tüketilmediğinde yeterince korunamadığımızı gösteriyor. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü ve Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün de ortak görüşü beş temel renk sınıfının her birinden bir adet taze meyve veya s e b z e tüketilmesi." Diyetisyen Esra Serin a n , kansere karşı korunabilmek için kadınların günde 7, erkeklerin ise 9 porsiyon çeşitli renklerde taze meyve ve sebze tüketmeleri gerektiğini vurguluyor. Serinan, fitokimyasallar denen bu doğal koruyucuların faydalı hale gelmesi için meyve ve sebzelerin taze tüketilmesi gerektiğini de vurguluyor.
PİŞİRME YÖNTEMİ ÖNEMLİ Sebze ve meyve açısından çok şanslı bir bölgede yaşadığımızı hatırlatan Serinan, ancak pişirme yönteminin sağlığımız açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirtiyor: "Sebzelerin çoğunu bol zeytinyağlı şekilde pişiriyoruz. Ortaya çıkan tabloyu yağlı çöp olarak nitelemek mümkün. Bu tip pişirme, sebzelerin içindeki koruyucu maddeleri öldürüyor. Oysa havuç, kırmızı lahana, roka, kıvırcık, taze soğan, domates gibi beş temel rengi içinde barındıran bir salatada vücudumuz için gerekli tüm koruyucular mevcut." Havuç ve üzüm gibi sebze ve meyvelerin herkesin yaşamında gereksiz yere çıkarılmasının yanlış olduğunu, sağlık problemi olmayan insanların bu gıdaları gerekli şekilde tüketmeleri gerektiğini belirtiyor: "Koruyucu madde zengini doğal sebze ve meyvelerden önce pizza, poğaça, bisküvi gibi hiçbir koruyucu içermeyen hazır gıdaları hayatımızdan uzaklaştırmamız şart." Bir araştırmaya göre sebze ve meyvelerden koruyucu özelliği en yüksek olanların mavimor renkli gruptakiler olduğu saptanmış. Nar, kırmızı lahana, kırmızı soğan bunlar arasında Başta kanser ve kalp damar rahatsızlıkları olmak üzere her türlü hastalığa karşı vücudu koruyabilmek için beş temel renk sınıfına ait sebze ve meyveleri bol bol tüketmek gerektiğini belirten Serinan, "Günde 5 tane elma yemek de faydalı. Ama renk yelpazesindeki diğer renklere mensup sebze ve meyvelerdeki koruyucu maddeleri sağlamakta yetersiz kalırız. Bu da vücudun savunma sistemi için yetersiz... Olabildiğince tüm renklerden eşit oranda tüketmek gerekir. Denemediyseniz bile kendinizi alıştırabilirsiniz" diyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|