Güler: "Varilleri yüzeye çıkaracağız"
İstanbul Valisi Muammer Güler, Tuzla'da toprağa gömülü olarak bulunan tehlikeli atık varillerinin güvenli bir şekilde yüzeye çıkarılacağını, taşınacağını ve daha sonra da bertaraf edileceğini bildirdi.
Güler, İstanbul Valiliği Mavi Salon'da, İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Emin Birpınar, Orhanlı Belediye Başkanı Cemil Ekşi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ali Oktar ve ilgili bürokratların da katılımıyla bir toplantı yaptı.
Toplantının açılışında konuşan Güler, Tuzla İlçesi Orhanlı Beldesi
Mescit Mahallesi Değirmentepe mevkiinde arazinin muhtelif yerlerinde menşei belli olmayan varillerin bulunması üzerine, 20 Mart 2006'dan itibaren İl Çevre Müdürlüğü'nün yoğun bir çalışma başlattığını söyledi.
Güler, çalışmalar neticesinde, söz konusu varillerde tehlikeli atık tespit edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu: ''İlk tespitlerde, bu bölgede yer alan varillerden, ki bir kısmı deforme olmuş vaziyette, normal değerlerin üzerinde bir fenol ürettiği ve bunun çevreyi etkileyebilecek düzeyde olduğu anlaşıldı. Tabii kaç varil var, hangi ticari firma tarafından ve ne zaman getirildiği konusu şu anda bir soruşturma safhasında. Konu Tuzla Cumhuriyet Savcılığı'nca adli yönden, ayrıca İl Çevre Müdürlüğü, Tuzla Kaymakamlığı ve Valiliğimiz tarafından da idari yönden soruşturuluyor.
Biz çevrede mevcut bulunan tehlikeyi veya muhtelif tehlikeleri bertaraf etmek durumundayız. Bu da elbette ki bir koordinasyonu gerektiriyor. Şimdi burada, ilgili bütün kuruluşların katılımıyla koordine yapılacak. Bu varilleri güvenli bir şekilde yüzeye çıkaracağız, taşıyacağız ve güvenli bir şekilde bertaraf edeceğiz.''
"BÖLGENİN TAMAMI KAZILACAK"
Muammer Güler, sağlık ile tarım il müdürlüklerinin, atıkların çevrede bitki, hayvan ve insan sağlığı üzerinde bir tehlike yaratıp yaratmadığını araştırdığını belirterek, sularla ilgili şu an görülen bir tehlikenin bulunmadığını bildirdi.
Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ama o bölgenin tamamını kazacağız. Orada bazı iddialar var. Bunların hepsi değerlendirilecek. Bölgede geniş bir kazı yapacağız. Ne kadar varil varsa bozulmuş da olsa bertaraf edilecek, taşınması sağlanacak. Bölgedeki muhtemel sıkıntıları önleyeceğiz. O bölgedeki giriş ve çıkışları şimdiden kontrol altına alacağız. Hem insanların, hem de hayvanların girmesini engelleyeceğiz. Su alınmasını engelleyeceğiz.''
Bu tür konuların artık dünyada insanlık suçu olarak değerlendirildiğine de dikkati çeken Güler, herkesin bu konuya duyarlı olması gerektiğini vurguladı.
''FAİLLER MUTLAKA BULUNACAK''
Güler, hiçbir ticari kaygı ve maliyet hesabının bunu izah etmeye yetmeyeceğini kaydederek, şöyle konuştu:
''Herkesin sorumluluk içinde olması lazım. Bunun da faallerini mutlaka bulacağız. Hangi firma, hangi ticari kuruluş, hangi amaçla yaparsa yapsın, bunun hesabını topluma verecektir. Bunun yarattığı tazmin mutlaka sağlanacaktır. Adliye gerekli kararı verecektir, idari olarak biz de yaptırımlar uygulayacağız. Mevcut yaptırımların yetersiz olduğunu söyleyebilirim. Ama şu anda hazırlanmakta olan yeni Çevre Kanunu Tasarısı'nda, bununla ilgili daha etkili ve caydırıcı önlemler bulunmaktadır. Ancak burada işin etik ve insani yönü daha öne çıkmaktadır. Bu kuruluşların artık bu tür maddeleri böyle 'vahşi gömme' dediğimiz usullerle bertaraf etmesi mümkün değildir. Kirleten öder. Kirleten hesabını verir.''
''TEDİRGİN OLMAYA GEREK YOK''
İstanbul Valisi Muammer Güler, bölge halkından tedirgin olmamalarını isteyerek, ''Bölge halkıyla ilgili sağlık taramalarını yapacağız. Tarım İl Müdürlüğü gerekli tespitleri yapacak. Bölgeye giriş çıkışları kontrol altına alacağız. O bölgede ne kadar atık varsa hepsini toplayacağız'' dedi.
Varillerin bertaraf edilmesi için her türlü kaynağı sağlayacaklarını da anlatan Güler, ''Birinin kendi ticari amaçlarıyla yaptığı kirliliğin kamu bedelini ödemek zorunda kalıyor. Bu konuda yaptığı bütün masraflar da bilahare bunu yapanlardan tazmin edilecek. Bunun da bulunmasını istiyorum'' diye konuştu.
Güler, İstanbul'un birinci öncelikli konusunun, su havzalarının korunması olduğunu belirterek, bu tip tehlikeli atıkların uzun vadeli de olsa su havzalarını kirletebileceğini, kirlenen su havzalarının da 300-500 yılda eski haline gelmediğini bildirdi.
Vali Güler, ''Vatandaşlardan özellikle ricam şudur. Çevrelerinde gördükleri bu tip tehlikeli atıkları lütfen Valiliğe, Büyükşehir Belediyesi'ne, Çevre İl Müdürlükleri'ne, emniyete, jandarmaya mutlaka bildirsinler. Üzücü bir hadisedir. Hem kanuni gereği yapılacaktır, hem de idari yönden gerekli bütün çalışmalar yapılacaktır. Vatandaşlar müsterih olsun'' diye konuştu.
(AA)
|