| |
Fıkra gibi
Frankfurt Ticaret Odası'nın bir dergisi var... Son sayısını "birilerinin, örneğin TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Türkçe'ye çevirip, yayınlamasını" öneririz... Tamamını olmasa bile "40 sayfasını." Dergi, 40 sayfayı "nerede yatırım yapılır" konusuna ayırmış. Ve "ülke, ülke" saymış. Dergiye göre: * Romanya, yabancı yatırımcıya çok iyi olanaklar sağlayan bir ülke. * Dünya piyasaları ile kaliteyi düşürmeden rekabet yapmak isteyen, Romanya'ya yönelmeli.
Yine dergiye göre: * Otomobil lastiği devi Continental, Romanya'da yatırım yapıyor. * Siemens Romanya'da yeni fabrikalar kuruyor. * Dünyaca ünlü Alman ilaç firması Merck, yönünü Romanya'ya çeviriyor.
Alman dergisi yazıyor ki: * 5 yıl önce Bükreş'te 3 odalı bir ev 10 bin Euro'ya alıcı bulamıyordu. * Aynı ev şimdi 100 bin Euro. * 5 yıl önce Bükreş'in merkezinde büro kirası bin Euro'nun çok altındaydı. * Bugün 3.500 Euro.
Alman Ticaret Odası dergisinin son sayısında "en iyi kırmızı biber nerede yetişir" konusu da var. "Bibere yatırım yapmak isteyenlere" önerilen ülke "Arnavutluk." Nedenine gelince: "Verimli tarım toprakları." İyi ama bizim "Kahramanmaraş, Şanlıurfa" daha mı az verimli? Bizim "acı biber" daha mı kalitesiz? Alman dergisi diyor ki: Arnavutluk'taki yabancı sermaye teşvikleri daha iyi... Bürokrasi kolaylık gösteriyor.
"Birileri" diyebilir ki: Biz de yabancı sermayeyi teşvik ediyoruz... Bizde de bürokrasi yok. Bu konuda "fıkra gibi bir olay" anlatalım mı?
Kütahya'da "Birinci Organize Sanayi Bölgesi" doldu. Acil olarak "ikincisi" lazım. Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı "yer" buldu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvurdu. Ali Coşkun'un bakanlığında işlemler "1 günde bitti." Kütahya'da tam temel atılacaktı ki... Ankara'daki "bir başka kurumun daha izni gerektiği" bildirildi. Nafi Güral hemen "o kuruma" başvurdu. Kurumun yanıtı: Başvurunuz sonbaharda karara bağlanacak... Elemanlarımız sonbaharda araziyi yerinde inceleyecek. Nafi Güral "güçlü bir insan." Hemen "üst kademeleri" aradı. Ve "o kurumdan" yeni yanıt geldi: Elemanlarımız 3 gün içinde orada olacak. Nafi Güral'ın ricası üzerine "kurum adı" vermiyoruz.
Yazımızı "Almanya'dan gelen bir konuğumuzun raporu ile" bitirelim. Gelen konuk "Türkiye Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen." "Son araştırmalarını" önümüze koydu. Konu: Avrupa'da mülk edinen Türkler. AB ülkelerinde mülkü olan Türklerin sayısı 255 bine ulaşmış. Rapordan bir bölüm: Türkler Avrupa'da mülk edinerek Avrupa ekonomisine ve kentlerine katkıda bulunurken, Türkiye'de yabancıların mülk edinmesini zorlaştırmayı anlamakta ve Batılılara anlatmakta zorlanıyoruz... Ülkemize güven zedeleniyor, ekonomik kayba uğruyoruz.
Prof. Faruk Şen'in "raporu" uzun. En iyisi onu da Rifat Hisarcıklıoğlu'na göndermemiz. Belki "çoğaltıp" ilgililere dağıtır.
|