|
|
|
|
Ünlü aşçılardan sağlıklı tarifler
Hollywood starlarının vazgeçemediği dünyaca ünlü şeflerin özel yemeklerini siz de yapabilirsiniz.
Yıldızların mutfaklarındaki yemekleri siz de yapabilirsiniz
Hollywood yıldızlarının vazgeçemediği dünyaca ünlü şefler, kitapları ve televizyon programlarıyla da dengeli beslenmenin yollarını gösteriyor. İşte pek çok kişinin harfiyen uyduğu 'ünlü şeflerin sağlıklı tarifleri'.
Birbirinden lezzetli yemeklere imza atan şefler, beslenme uzmanı olmayabilirler ama özellikle yıllarını bu işe adayıp işlerinde bir marka haline gelenler neyi yiyip neyi yemememiz gerektiği hakkında rahatlıkla görüş bildirebiliyorlar. Zaten çoğu kişi de onların önerilerini takip ediyor; özellikle Amerikalılar mutfaklarında ünlü şeflerin kitaplarında, televizyon programlarında verdiği tarifleri yapıyor. Amerikan Forbes Dergisi de birçok yıldıza hizmet veren ünlü şefler Jose Andres, Mario Batali, Suzanne Goin, Thomas Keller ve Nobu Matsuhisa'nın sağlıklı ve leziz tariflerini yayınladı. Herkesin evinde rahatlıkla hayata geçirebileceği tarifleri siz de deneyebilirsiniz.
MARIO BATALI New York'ta Babbo, Lupa ve Otto Enoteca Pizzeria gibi restoranlarda şeflik yapan Mario Batali'nin Food Network adlı bir programı ve kitapları var.
Izgara Levrek (soğan, zeytin ve pazı ile) (4 kişilik) 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 1 adet küçük küçük doğranmış büyük baş soğan 1 bardak siyah zeytin 1 kilo pazı (saplarıyla birlikte doğranmış) 1 limonun suyu ve rendelenmiş limon kabuğu Tuz ve taze çekilmiş karabiber 2 adet temizlenmiş levrek Her biri 6 parçaya bölünmüş 2 adet limon
FIRINI veya mangalı önceden yakın. Büyük bir tavayı orta ateşte ısıtın ve 1/4 bardak sızma zeytinyağı koyun. Soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar pişirin. Ardından zeytinleri, pazıyı, limon suyunu ve kabuğunu ekleyerek 2 dakika daha pişirin. Karışımı tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra ateşten alın ve soğumaması için üstünü örtün. Balığın içine ve üstüne tuz ile karabiber serpin. Bir fırça yardımıyla iki yemek kaşığı zeytinyağı sürün. Fırına veya mangala koyup her 3-4 dakikada bir çevirerek 12-15 dakika pişirin. Balığı geniş bir tabağa koyun, etrafına pazılı garnitürü ve limon dilimleri koyup servis yapın.
NOBU MATSUHISA
Ünlü oyuncu Robert De Niro'nun finansal olarak desteklediği Matsuhisa'nın dünyanın hemen her yerinde restoranı var. Matsuhisa, özellikle New York, Miami, Los Angeles, Londra ve Bahamalar'daki Japon restoranlarıyla ünlü.
Sashimi Salatası (4 kişilik)
Deniz tuzu Taze çekilmiş karabiber 200 gr taze tuna balığı filetosu 5 yemek kaşığı + 1 çay kaşığı Matsuhisa sosu (tarifi aşağıda) 50 gr çeşitli taze ot
Matsuhisa sosu
70 gr ince ince doğranmış soğan 2 yemek kaşığı + 2 çay kaşığı soya sosu 2 yemek kaşığı + 1 çay kaşığı pirinç sirkesi 2 yemek kaşığı su 1/2 çay kaşığı şeker 1 tutam deniz tuzu 1/4 çay kaşığı toz hardal Bir tutam taze çekilmiş karabiber 4 çay kaşığı üzüm çekirdeği yağı 4 çay kaşığı susam yağı
IZGARAYI veya tavayı önceden ısıtın. Tuna balığının üstüne bir tutam deniz tuzu ve karabiber serpin. Balığın, biraz kuruyarak üstü beyazlaşması için kısa bir süre bekleyin. Fileto şeklindeki balıkları buzlu suya batırıp çıkartın ve silkerek üstündeki suları atın. Matsuhisa sosunu bir servis tabağına koyun. Tabağın ortasına taze yeşillikleri yerleştirin. Balıkları 4-5 mm kalınlıkta kesin ve ince bir merdaneyle yuvarlayarak yeşilliklerin üzerine yerleştirin.
YAĞLAR dışında tüm malzemeleri karıştırın. Malzemeler tuzu iyice emdiğinde de yağları ekleyin.
THOMAS KELLER
Thomas Keller'in Kaliforniya'daki "French Laundry" ve Manhattan'daki "Per Se" isimli restoranları çok ünlü. Keller'ın aynı zamanda üç ayrı yemek kitabı bulunuyor.
Somon Balığı (kırmızı turp ve yeşilliklerle) (2 kişilik)
80 gr. derisi alınmış, fileto edilmiş somon balığı Yeteri kadar sızma zeytinyağı Yeteri kadar tuz Yarım yemek kaşığı kabukları soyulmuş bezelye 4 adet temizlenip haşlanmış taze soğan 1/2 çay bardağı kabukları soyulmuş fava fasulyesi 1/2 çay bardağı sote edilmiş siyah mantar 3 adet geniş 'krem brule' kabı
Kırmızı turp vinaigrette'si
1,5 yemek kaşığı rendelenmiş kırmızı turp 2 yemek kaşığı doğranmış frenk soğanı 1 yemek kaşığı doğranmış tarhun 1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 1 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi
TURPU, otlar ve sızma zeytinyağı ile karıştırın. Servis yapacağınız zaman üzerine beyaz şarap sirkesini ekleyin. SOMON balığının üstüne sızma zeytinyağını sürün ve üzerine tuz serpin. Somonu seramik bir fırın tepsisine koyup üzerini folyoyla örtün ve 12-15 dakika 225 derece ısıtılmış fırında pişirin. Taze otlarla süsleyin ve üzerine sağda tarifini vereceğimiz "vinaigrette" serpin.
JOSE ANDRES
Andres, Washington D.C.'de Cafe Atlantico, Jaleo, Zaytinya ve Oyamel gibi restoranların şefliğini yaptı. "Vamos a Cocinar" adlı bir televizyon programı ve "Tapas" adlı yemek kitabı var.
Patricia'nın Gazpacho'su (4 kişilik)
Gazpacho
1 kilo olgunlaşmış domates (yaklaşık 10 adet) 1 adet salatalık 1 adet yeşil biber 1 yemek kaşığı şeri sirke 1 diş soyulmuş sarımsak 3/4 bardak sızma zeytinyağı
Garnitür
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 1 dilim beyaz ekmek 8 adet fileto halinde doğranmış domates 12 adet ikiye bölünmüş çeri domates 1 adet salatalık (soyulmuş ve küp küp doğranmış) 4 adet arpacık soğan (yaprak yaprak ayrılmış) 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 1 yemek kaşığı şeri sirke Bir tutam deniz tuzu 4 adet frenk soğanı
DOMATESLERİ küp küp doğrayın. Salatalığı soyun ve kalın parçalar halinde doğrayın. Yeşil biberi ikiye bölüp tohumlarını ayırın ve iri iri doğrayın. Hepsini birlikte blender'a koyup, üzerlerine sarımsak ve şeri sirkesi ekleyerek katı sıvı haline gelene dek karıştırın. Karışımın üzerine sızma zeytinyağı ve bir tutam tuz ekleyerek biraz daha karıştırın. Bu gazpacho'yu süzgeçten geçirerek bir kaba alın ve yarım saat buzdolabında bekletin. Bu arada garnitürü de hazırlayın. Küçük bir tavada, sızma zeytinyağını orta ateşte ısıtın ve ekmeği iki dakika bu yağda kızartın. Ardından ekmeği küçük parçalara bölerek kruton haline getirin, bir köşede bekletin. Servis yaparken her bir kasenin içine 4 kruton, 2 dilim fileto halinde doğranmış domates, 4 adet yarım çeri domates, 3 salatalık küpü ve üç arpacık soğan yaprağı koyun. Sızma zeytinyağını soğan yapraklarının üstüne biraz döktükten sonra diğerlerinin üzerinde de gezdirin. Şeri sirkesini küp salatalıkların üzerine döktükten sonra diğerlerinin üzerinde gezdirin. Deniz tuzunu domateslerin üstüne serpin ve frenk soğanını hepsinin üzerine ekleyin. Gazpacho soğuduğunda birlikte servis yapın.
SUZANNE GOIN
Suzanne Goin, Los Angeles'taki restoranında olabildiğince organik ve yerel gıdaları kullanmayı tercih ediyor. Goin, aynı zamanda şef olan eşi David Letz ile "Hungry Cat" isimli restoranın sahibi.
Kırmızı portakal, hurma, parmesan salatası (4 kişilik)
1/2 fincan taze badem 15 adet kaliteli hurma 4 tane iri kırmızı portakal 100 gr. parmesan peyniri Roka 3 kaşık saf badem yağı Tuz ve taze çekilmiş karabiber
OCAĞI önceden 300 dereceye ayarlayın. Bademleri bir fırın kağıdının üzerine düzgünce serin ve tost makinasında 8-10 dakika kızarana kadar pişirin. Hurmaları kesin ve içindeki çekirdeklerini çıkarın. Portakalları soyun ve 8-10 parça ince dilim halinde kesin. Parmesan peynirini yassı tarafı aşağı gelecek şekilde kesim tahtasının üzerine koyun. İri ve keskin bir bıçak ile 18 parça haline getirin. Rokanın üçte birini geniş bir servis tabağının içine yayın. Hazırladığınız portakal, hurma, peynir ve çam fıstıklarını da üzerine dizin. Daha sonra geriye kalan rokayı üstüne yerleştirin. Diğer malzemeleri de hiçbiri tam birbirinin üstüne kapatmayacak şekilde dizin. Saf badem yağını üzerine gezdirdikten sonra tuz ve karabiberi de üstüne serpiştirin. Portakalları keserken çıkan suyu da üzerine gezdirin.
Derleyen: Eylem BİLGİÇ
|
|
|
|
|
|
|
|
|