Güneş tutulması manzaraları
Yüzyılın ilk güneş tutulmasının en iyi izlendiği ülkelerden biri olan Türkiye'den renkli görüntüler...
Yüzyılın ilk tutulması işte böyle izlendi
Yüzyılın ilk tam güneş tutulmasının en iyi izlendiği ülkelerden biri olan Türkiye, 29 Mart Çarşamba günü büyük bir heyecan yaşadı. Kimi özel gözlükle, kimi akciğer filmiyle bu olaya tanık oldu. İşte o güne ait notlar...
HIZI 2 BİN KİLOMETRE Güneş tutulması saatte tam 2 bin kilometrelik bir hızla hareket etti. Yüzyılın ilk tam güneş tutulması 29 Mart sabahı Brezilya kıyılarında başladı. Nijerya'dan Afrika kıtasına girerek, Nijer, Çad, Libya ve Mısır'ın Libya sınırından geçerek Akdeniz'e ulaştı. En uzun süre Libya Çölü'nde izlendiği dört dakika oldu. Türkiye'ye Antalya kıyılarında saat 11.37 civarında parçalı güneş tutulması başladı. Bu randevu tam üç yıldır saniyesi saniyesine biliniyordu. Güneşle ayın randevusunda küçük bir gecikme bile yaşanmadı. Tutulma Ordu'dan 15.25 civarında Karadeniz'e çıktı. Gürcistan, Rusya ve Kazakistan geçişi ile sona erdi.
HAVA 7 DERECE SOĞUDU Türkiye güneş tutulmasını güneyden kuzeye izledi. Antalya'dan başlayarak sırasıyla Konya, Karaman, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Yozgat, Sivas, Tokat, Amasya, Ordu ve Giresun illerinden geçen 183.5 kilometrelik genişlikte bir şerittten tam tutulma olarak izlendi. Bu doğa olayı sırasında hava ısısı tam 7 derece birden düştü. En kısa gecede görünen yıldızlar Merkür ve Venüs'tü.
10 BİN AKADEMİSYEN GELDİ Tutulma en güzel Türkiye'den izlendi. Özellikle güney bölgelerinde metorolojik şartların elverişli olması nedeniyle Türkiye diğer ülkeler arasında daha cazip oldu. Kapadokya'ya 15 bin turist geldi, Antalya dünyanın çeşitli yerlerinden 10 bin akademisyeni ağırladı. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Kuş gribi korkusunu güneş tutulması yendi. Bilimadamlarından rica edelim yılda 3-4 kez tutulma sağlansın" dedi.
KANDİLLİ ÜÇ YIL HAZIRLANDI Kandilli Rasathanesi Astronomi Bölümü toplam 3.5 dakika sürecek güneş tutulmasını izlemek için tam üç yıl boyunca hazırlandı. Tutulmanın ölçülmesi için en iyi alan olarak Antalya Manavgat seçildi. Üç yıl boyunca o bölgeye aynı zamanda gidilip ölçümler yapıldı. Üç yıl o saatte hep yağmurla karşılaşan bilimadamları 29 Mart 2006'da güneşli havada çalışmanın mutluluğunu yaşadı.
BAZILARI KORKTU "Güneş tutulması depremi beraberinde getirir" korkusu Tokat'ta insanları çadırlarda yaşamaya itti. Onlar tutulmayı korkuyla takip etti. Aslında güneş tutulması tarih boyunca da insanlar arasında korku yaratmıştı. Mısırlılar yılanın güneşi yediğine inandılar. Çinliler ejderhanın, Vietnamlılar kurbağanın, İskandinavlar ise kurtların güneşi yediğini düşünüp bu doğa olayından korktu.
Esra Tüzün
|