Erdoğan,Merkez Bankası için Köşk'e yeni bir ismin gönderileceğini, onaylanmazsa görevi vekil Erdem Başçı'nın yürüteceğini söyledi. Erdoğan vekâlet konusunun Türkiye'de Mecelle'den bu yana olduğunu hatırlattı.
'Onay çıkmazsa, Başçı devam eder, vekil asıldır'
BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan Merkez Bankası başkanlığı için yeni bir ismin önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı'na gönderileceğini bu ismin onaylanmaması halinde de başkanlığı, halen Merkez Bankası Başkanvekili olan Erdem Başçı'nın yürüteceğini söyledi. Erdoğan, bu konuda Osmanlı'da İslam hukukuna bağlı olarak 1877 yılında hazırlanmış ilk yazılı kanun olan Mecelle'den örnek vererek "Vekil asıldır. Vekil asıldır dendiği zaman bütün mesele bitmiştir" dedi. Merkez Bankası'na başkan atanmasının teknik bir konu olduğunu ve gündemden çıkartılması gerektiğini
ifade eden Erdoğan şöyle konuştu:
MECELLE'DEN HUKUKA GEÇTİ "Merkez Bankası'nda vekil var niye diyemiyorsunuz? Deniyorsa bu mesele bitmiştir. Tartışılmaz. Vekil asıldır. Bugün süren tartışmalar yersiz, işi götüren var. Mecelle'den bizim de hukukumuza girmiştir. Anayasa ve hukukta vekil asıldır denmiyor mu?" Başbakan Erdoğan önerilecek yeni isimle, konusunda Cumhurbaşkanı ile uzlaşma arayışın da olup olmadıkları yönündeki soruyu da şöyle yanıtladı: "Özal'ın döneminde olan bir olay var. Karar çantamda da var. Yanılmıyorsam 1994'te. Orada Anayasa Mahkemesi, atamalarda yerindelik yetkisinin bakanlar kurulunda olduğunu ifade ediyor. Hukuki yetki ise Cumhurbaşkanı'nda. Bu kararın altında tabii o zaman Anayasa Mahkemesi üyesi olarak Sayın Cumhurbaşkanımız'ın da imzası var. Böyle bir makama, mevkiye ancak Bakanlar Kurulu karar alır. Mesela ben emniyetle, valilerle ilgili olarak gidip cumhurbaşkanlığı'nda görüşmeler yaptım. Ama biz eğer her konunun bu tür müzakeresini yapacak olursak bu hükümetin varlık nedeni ortadan kalkar. O zaman bu hükümet seçimle gelmiş bir hükümet olmaz. Tam manasıyla bir başkanlık sistemi çalışır. Hükümet kendisine yasaların vermiş olduğu yetkiyi kullanıyor. Merkez Bankası başkanı konusunda da bakanlar kurulu teklif eder. Cumhurbaşkanı reddeder. Yani yerindelik yetkisi şu Anayasa Mahkemesi kararına göre bizde. Ama bu durumda biz istiyoruz ki Cumhurbaşkanı reddederken hukuki bir gerekçe göstersin."