Aç karnına alkol ölüm nedeni
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atiye Çengel, aç karnına alınan alkolün alkol zehirlenmesine bağlı ani ölümlere neden olabileceğini söyledi.
Çengel, yaptığı açıklamada, alkolün alındıktan sonra hızla kana karıştığını belirterek, mide ne kadar boş olursa, alkolün kana geçişinin o kadar hızlı olacağını kaydetti. Çengel, ''Alkol kana geçtiğinde bütün vücuda yayılır, hücre içi de dahil su bulunan her yere taşınır. Eğer mide boşsa alkolün kandaki yoğunluğu da yüksek olur. Bu nedenle aç karnına
alınan alkol, zehirlenmeye bağlı ani ölümlere neden olabilir'' dedi.
Düşük dozlarda alınan alkolün, kalp hastalıklarına karşı koruyucu olabileceğine dair bulgular olduğunu kaydeden Çengel, ''Ancak, alkol yüksek dozlarda alındığında kalp için zehirli bir madde. Direkt olarak kalp hücrelerini öldürüyor ve kalp yetmezliğine neden oluyor'' dedi.
Alkolün, bir defada 5 kadeh ve daha fazla alınması halinde, kalpte ritim bozukluğuna da neden olabileceğini öne süren Çengel, ritim bozukluğuna bağlı ani ölümlere de sık rastladıklarını söyledi. Alkolün kan damarlarını genişlettiğini ve sonuçta deri yüzeyinin daha fazla kanlanmasına neden olarak, geçici bir sıcaklık hissine yol açtığını kaydeden Çengel, ''Kılcal damarlarda artan kan, bedenimizde yüzeye yakın bölgelerde ısı artışına neden olur. Vücuttaki ısı kaybı artar vebeden ısısı düşer. Sonuç olarak, alkol aldığınızda beden ısısında ciddi, hatta ölümcül düşüşler olabilir'' dedi.
''KADINLAR ALKOLÜN ZARARLI ETKİLERİNE DAHA AÇIK''
İnsan vücudunun alkolü tolere etme gücünün, kişilere göre değiştiğini anlatan Çengel, erkeklerde ortalama 30 gram alkolün tolere edilebilir miktar olduğunu belirtti. Kadınların alkolü tolere etme gücünün erkeklere oranla daha zayıf olduğunu kaydeden Çengel, bu nedenle 15 gram alkolün kadınlar için ''tolere edilebilir üst sınır'' olduğuna işaret etti.
Çengel, yaş, cinsiyet ve kilo gibi faktörlerin yanı sıra bazı insanların genetik olarak da alkolden daha az etkilendiğini söyledi. Tansiyon hastalarının da alkol kullanımında dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Çengel, ''Alkol, damarlar üzerine baskı yaparak damar direncinin düşmesine neden oluyor. Bu durumda damar genişliyor, tansiyon düşüyor. Ayrıca alkol, aşırı sıvı kaybına neden oluyor. Aşırı sıvı kaybı da tansiyon düşmesine neden olabiliyor'' dedi.
AZ MİKTARDA ALINAN ALKOL
Çengel, fikir birliği olmamasına rağmen, düşük dozda alınan alkolün, özellikle kırmızı şarabın, kalp hastalığı riskini azaltabileceğine ilişkin bilimsel araştırmalar olduğunu belirtti. Az miktarda alkolün, kandaki ''iyi kolesterol'' (HDL) oranını artırdığını ifade eden Çengel, alkolün kanın pıhtılaşmasını yavaşlatarak, uzun sürede kalp krizi riskini azalttığını da öne sürdü.
Aşırı alkol alan insanlarda kalp-damar hastalıklarının çok sık görüldüğünü ve en önemli ölüm nedeni olduğunu hatırlatan Çengel, alkol kullananların alkol kullanmayanlara göre kansere yakalanma olasılıklarının da oldukça yüksek olduğunu söyledi.
(AA)
|