Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Tahinli köfte 6 kişilik * 500 gr. bulgur (köftelik) * 2 su bardağı su (kaynar) * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * 2 adet soğan (ince kıyılmış) * 1 çorba kaşığı kırmızı mercimek * 1 su bardağı tahin * Tuz (arzu edilen miktarda) Bulguru unlu suyu gidinceye kadar yıkayıp süzün, üzerine 1,5 su bardağı suyu gezdirin ve bulgur suyunu çekinceye kadar dinlendirin. Isıtılmış yağda soğanları karıştırarak yaklaşık 3-4 dakika soteleyin. Kırmızı mercimeği unlu suyu gidinceye kadar yıkayın, kalan suyu ilave edip, mercimekler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Bulgur, soğan ve mercimeği iyice karıştırıp, soğuyuncaya kadar dinlendirin. Soğuyan karışıma tahin ve tuz ilave edip, iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, yuvarlak köfteler hazırlayın ve arzu ettiğiniz şeklide süsleyerek servis yapın.
Portakallı irmik helvası 5 kişilik * 250 ml. süt * 2,5 su bardağı su * 250 gr. tozşeker * 100 gr. tereyağı * 50 gr. çamfıstığı * 250 gr. irmik * 1 adet büyük boy portakal (kabuğunun yarısı rendelenmiş, diğer yarısı jülyen kesilmiş) Süt, tozşekerin üçte biri ve suyu iyice karıştırın, hızlı ateşte kaynama noktasına gelinceye kadar karıştırarak ısıtıp, ateşi kısın ve 4-5 dakika kaynatın. Isıtılmış tereyağına çamfıstıklarını ilave edin, karıştırarak çamfıstıkları sararıncaya kadar soteleyin. İrmik ve rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyin, kısık ateşte karıştırmaya devam ederek irmiğin rengi hafif kahverengi oluncaya kadar yaklaşık 10 dakika soteleyin. Karıştırmaya devam ederek yavaş yavaş hazırladığınız şurubu katın, kapağını kapatın, kısık ateşte irmik şerbeti çekinceye kadar dinlendirin. Ateşten alın, kalan şekerin yarısını ilave edip harmanlayın, en az 5 dakika dinlendirip, kalan şekeri katıp, karıştırın. Portakal kabuklarıyla süsleyip, ılık servis yapın.
Fasulye kavurması 4 kişilik * 500 gr. barbunya fasulyesi * 1 çay bardağı zeytinyağı * 3 adet soğan (piyaz doğranmış) * 6-7 diş sarmısak (küçük küp doğranmış) * Tuz (arzu edilen miktarda) Fasulyelerin üzerine çıkıncaya kadar su koyun, hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıttıktan sonra ateşi kısın ve 15 dakika daha pişirip, süzün. Isıtılmış yağda soğanları karıştırarak yaklaşık 5 dakika soteleyin. Sarmısakları ilave edin, karıştırmaya devam ederek 1 dakika daha soteleyin. Fasulyeleri ekleyin, karıştırmaya devam ederek fasulyeler hafif ezilinceye kadar pişirin. Tuz serpip, servis yapın.
|