Boru hattından çiçek hattına
Dünyada ''21. Yüzyılın Projesi'' olarak gösterilen ve 3 ülke sınırlarında kalan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın Türkiye bölümündeki 10 ilde, her ili temsil edecek bir bitki seçildi.
Boru hattının geçtiği bin 76 kilometre uzunluğunda ve 20 kilometre genişliğindeki koridor içinde kalan 10 ilde seçilen bitkiler, illerinin sembolü oldu.
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı öğretim üyesi ve proje yöneticisi Prof. Dr. Neriman Özhatay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yaklaşık 3 bini endemik, 9 bin 40 çiçekli bitki türü ile dünyanın ılıman iklim kuşağındaki en zengin floraya sahip ülkesi olduğunu bildirdi.
Özhatay, BTC Şirketi'nin, boru hattının inşaatı ve işletmesiyle ilgili olarak aldığı önlemlerin yanı sıra, boru hattının geçtiği yörelerin doğasına ve biyolojik çeşitliliğine ek yararlar getirmek amacıyla, kar amacı gütmeyen çeşitli kuruluşlarla birlikte farklı çevresel yatırım projeleri yürüttüğünü anımsatarak, şunları söyledi: ''Bunlardan birisi olan 'BTC hattındaki özel bitki alanlarının belirlenmesi' projesi kapsamında, boru hattının geçtiği illerin bitki örtüsü bölgedeki üniversitelerde görevli deneyimli bilim adamlarıyla inceleniyor.''
Özhatay, projenin Ağustos 2003'te başladığını ve Aralık 2005'te sona erdiğini ancak, daha kapsamlı araştırma için 2008'e kadar uzatılmasına karar verildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
''Bu proje 2008 yılı ortalarına kadar aşamalı olarak tamamlanacak 10 doğa koruma projesinden oluşuyor. Türkiye'nin doğal mirasının önemli bir parçasına ışık tutarak, tüm toplumun bu değerli mirasa hak ettiği ilgiyi göstermesini ve bu mirasın gelecek kuşaklar için korunmasını sağlamak bu projenin en büyük amacıdır.''
Özhatay, bugüne kadar yapılan arazi çalışmaları sonucunda boru hattı boyunca 21 önemli bitki alanı belirlendiğini, böylece boru hattı civarındaki önemli bitki alanı sayısının 26'ya yükseldiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
''Çalışma süresince 5 bin civarında bitki örneği toplanarak, yapılan herbaryum çalışmaları sonucunda bu örneklerin tamamına yakını tanımlandı. 6 yeni tür keşfedildi, yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalmış 50 türün listesi yenilendi. Proje broşürü hem Türkçe hem de İngilizce olarak basıldı.''
ÇİÇEK HATTI POSTERİ
Özhatay, boru hattının geçtiği illerde, o illeri sembolize eden bitki türlerinin de belirlendiğini, bu kapsamda, Ardahan'ın ''Kafkas zambağı'', Gümüşhane'nin ''pembe ters lale'', Kahramanmaraş'ın ''Anadolu orkidesi'', Osmaniye'nin ''Anadolu yersomunu'', Kars'ın ''Kars burçağı'', Erzincan'ın ''Allı gelin'', Sivas'ın ''Sivas dikeni'', Erzurum'un ''Alaca süsen'', Kayseri'nin ''Anadolu sümbülü'',Adana'nın ''Patlangaç'' çiçeği ile sembolleştiğini anlattı.
Bu bitkilerin tamamının suluboya resimlerinin botanik ressam Gülten Yeğenağa tarafından, alandan toplanan canlı bitki örneklerinden yararlanılarak çizildiğini belirten Özhatay, şunları söyledi: ''Bu resimler biraraya getirilerek 'Çiçek Hattı Posteri' oluşturuldu. Buradaki amacımız, boru hattı üzerinde yer alan illerimizin, ekonomik potansiyel taşıyan bu bitkileri tanımaları, sahip çıkarak onları korumaları, üreterek kullanmalarına ve illerinin simgesi olarak sahip çıkmalarını sağlamaktır.''
(AA)
|