Hariri için uluslararası mahkeme
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastiyle ilgili olarak Lübnanlı ve yabancı yargıçlardan oluşacak özel bir uluslararası mahkeme kurulmasını istedi.
Annan, BM Güvenlik Konseyi'nin talebiyle hazırladığı raporda, muhtemelen Lübnan toprakları dışında oluşacak uluslararası mahkemenin kurulması için resmi müzakereleri başlatmak üzere Güvenlik Konseyi'nden kendisine yetki verecek kararı onaylaması talebinde bulundu.
Kofi Annan, Lübnanlı yetkililerin, güvenlik gerekçesiyle böyle birmahkemenin ülkede faaliyet gösteremeyeceği endişesini taşıdığını, konunun çok dikkatli ve geniş kapsamlı ele alınması gerektiğini belirtti.
Özel mahkemenin Lübnanlı ve yabancı yargıçlardan oluşmasını tavsiye eden Annan, uluslararası bir mahkemenin maliyetinin yüksek olacağını, ancak ''Hariri ve diğerlerine yönelik ölümcül saldırıların ardındakilerin kovuşturulmasının, Lübnan'ın istikrara kavuşmasına katkı sağlayacağını, kalıcı bir barışı sağlayacak koşullar için zemin sağlayacağını'' kaydetti.
Refik Hariri, 14 Şubat 2005'te Beyrut'ta bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda öldürülmüştü. BM Güvenlik Konseyi'nin 1595 sayılıkararıyla geçen Nisan ayında suikasti soruşturmakla görevli bir komisyon kurulmuştu. Komisyonun görev süresi ilk başta 3 ay olarak belirlenmiş, daha sonra 15 Haziran 2006'ya kadar uzatılmıştı.
Komisyonun başkanlığına ilk olarak Alman Savcı Detlev Mehlis atanmıştı. Mehlis, soruşturma kapsamında hazırladığı 2 raporda, cinayette Suriyeli yetkililerin parmağı bulunduğuna ikna olduğunu açıklamıştı.
Mehlis'in ardından bu göreve, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin savcı yardımcısı olan Savcı Serge Brammertz getirilmişti.
Brammertz'in geçen hafta hazırladığı raporunda da ''Suriye hükümeti, özellikle son üç ayda, komisyonun yardım taleplerinin hemen hemen tümünü resmen yerine getirmiştir'' bilgisine yer verilmişti.
|