"Savaş kaçınılmaz olabilir"
Washington Post gazetesinde yer alan bir yorumda, ABD ve İran'ın bölgede birbirinin çıkarlarını dikkate alacak politikalar izlemesi gerektiği ve diplomasinin başarısız olması halinde, savaşın kaçınılmaz olabileceği uyarısında bulunuldu.
David Ignatius imzasını taşıyan yorumda, ABD ile İran arasında Irak'ın güvenliğine ilişkin birkaç hafta içinde başlaması öngörülen, 30 yıldan sonra iki ülke arasındaki ilk görüşmenin başarısına göre, zaman içinde İran'ın nükleer programını da kapsayacak şekilde genişleyebileceği belirtildi.
Yorumda, ''ABD'nin, İran'ı da içine alacak yeni bir bölgesel çerçeve olmadan Ortadoğu'yu istikrara kavuşturabileceğinden şüpheliyim. Bölgede başarılı bir Amerikan politikası, İran'ın çıkarlarını da dikkate almalı ve aynı şey, İran'ın izleyeceği politikalar için de geçerli. Bunun alternatifi savaş. Eğer diplomasi başarısız olursa savaş kaçınılmaz hale gelebilir. Bu da hiç hoş olmayan bir olasılık'' denildi.
Irak'ın güvenliğine ilişkin görüşmelerin ''ihtiyatlı'' başlamasınıumduğunu belirten Ignatius, bu diyaloğun, Irak'ın diğer komşuları olan Türkiye, Ürdün, Suriye, Suudi Arabistan ve Kuveyt'i de içine alacak şekilde genişletilmesinin iyi olacağını kaydetti. İran ile ABD arasında, Irak konusundaki görüşmelerde ilerleme sağlanması durumunda,bir sonraki adımın, iki ülkenin güvenliğini etkileyen diğer konulara bakmak olduğunu belirten Ignatius, bunun kaçınılmaz olarak, İran'ın nükleer programı konusunda doğrudan görüşmeler anlamına geldiğini söyledi.
ABD'nin İran ile görüşmesini ''doğru yönde atılmış bir adım'' olarak niteleyen Ignatius, ''iki ülkenin de Irak'ı istikrara kavuşturmaktan ortak çıkarı var. Olabilecek en kötü şey, İran'ın bakışaçısından, Irak'ta iç savaşın çıkması ve bunun, istikrarlı bir demokratik hükümet kurulmadan ABD askerlerinin daha çabuk çekilmesine neden olması'' ifadesini kullandı.
Ignatius, ''büyük siyasi gelişmeler, sıklıkla küçük adımlarla başlar. Bu görüşmeler, küçük başlayacak ancak 1978 İran devriminin sarsıntılarını halen yaşayan Ortadoğu'nun nasıl istikrara kavuşturulacağı gibi daha büyük konularla birleşecek. Görüşmek için 30yıl bekledik. Umuyoruz ki iki taraf da bu tarihi fırsatı ele geçirsin'' dedi.
Yorumda, ABD ile İran arasındaki görüşmeyi, her iki taraftaki, diyalog isteyen gerçekçilerle yararlı bir diyaloğa az yer bırakan etikbir dille görüşlerini süsleyen sertlik yanlıları arasındaki çekişmeninkarıştırdığı savunuldu.
|