Ahıra girmeme, maça gitmeme
Yeni Türk Ceza Kanunu'ndan sonra mahkemeler ilginç cezalar vermeye başladı. Bu cezaların nasıl takip edileceği ise tartışma konusu.
Yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) yürürlüğe girmesinin ardından mahkemeler, trafik suçu işleyene sportif müsabakalardan men, hırsızlık yapana ahıra girmeme ve gece sokağa çıkmanın yasaklanması gibi alışılmışın dışında cezalar vermeye başladı. Geçen yıl yürürlüğe giren yeni TCK ile Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK), gerek hukukçuları, gerek kolluk kuvvetlerini, gerekse suça karışanları şaşırtacak kararların çıkmasına neden oluyor.
Trafik güvenliğini tehlikeye soktuğu gerekçesiyle Kayseri 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ve suçu sabit görülen Ü.D. (26), eylemine uyan TCK'nın 179/2 maddesi gereğince 30 gün hapis cezasıyla cezalandırıldıktan sonra, kısa süreli hürriyeti bağlayıcı cezası, TCK'nın 50/1-d maddesine göre "2 ay süre ile Kayserispor maçlarına gitmekten yasaklanması" tedbirine çevrildi.
4. Asliye Ceza Mahkemesi'nin bir kararında ise 1163 sayılı Kooperatifler Kooperatifler Kanunu'na muhalefetten yargılanan M.Ç. (57), "1 ay süreyle Kayserispor ve Kayseri Erciyesspor karşılaşmalarına gitmekten men edildi". Suçlunun, adı geçen takımların maçlarına gidip gitmediğinin kontrolü ise Kayseri Emniyet Müdürlüğü'ne bırakıldı.
Aynı mahkeme, hırsızlıktan yargılanan E.S.'ye (18), 1 yıl süreyle ikamet ettiği Felahiye ilçesinde "ahıra girmeme" cezası verirken, oto hırsızlığına karışan M.Ç.'ye (18) "20.00-08.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağına" hükmetti.
Ruhsatsız tabanca taşıyıp yaralama olayına karışan M.A. da (35) Kayseri 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararı ile 10 ay süreyle içkili yerlere girmekten men edildi. Bu kararların, hukuk kurallarının temelinde yatan ceza ile suç arasındaki illiyet bağı ile çeliştiği yorumlarına neden olurken, cezanın takibinin bugünkü şartlarda kolluk kuvvetleri tarafından yapılmasının mümkün olmadığı savunuluyor.
|