|
|
'Bugün, NATO'ya bile teknolojik ürün satan bir ülkeyiz'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, araştırma-geliştirme (Ar-Ge) olmadan hedeflenen güçlü Türkiye'ye ulaşmanın mümkün olmadığını belirterek, ''Güçlü Türkiye, güçlü markalara, güçlü üretime, güçlü eğitime, güçlü araştırmacılara ve güçlü araştırma merkezlerine dayanacaktır'' dedi.
Başbakan Erdoğan, ODTÜ'deki Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, araştırma projeleri gerçekleştiren kamu kuruluşlarının sorunlarını çözmenin, hizmet kalitelerini artırmak için üniversite ve araştırma enstitüleri ile işbirliğine
gitmeleri bakımından önemli olduğunu vurguladı. Oluşan sinerjinin hem Türkiye'nin potansiyelini harekete geçirdiğini, hem de dışa bağımlılığı azalttığını kaydeden Erdoğan, bu sürecin kamu kültürüne demokratik etkiler yaptığını ve bunu çok önemsediğini söyledi. Erdoğan, ''Evet, buna, bu uzlaşı kültürüne, bu birlikte çalışma anlayışına bizim çok ihtiyacımız var'' dedi.
Savunma ve uzay projelerinin de ilk kez büyük bir program içinde desteklenmeye başlandığını belirten Erdoğan, gerek stratejik olmaları,gerekse diğer sivil alanlara yayılmaları bakımından önem taşıyan bu alanlarda da büyük gelişmeler yaşandığını ifade etti. Erdoğan, şöyle konuştu:
''Özellikle uzay alanındaki araştırmacı ihtiyacını karşılamaya önem vermeliyiz. Öncelikle üzerinde durmamız gereken diğer bir husus da proje hazırlama ve proje yönetme yetkinliğinin yükseltilmesidir. Kamu kurum ve kuruluşlarımızla başta TOBB olmak üzere tüm meslek örgütlerimizin de proje hazırlama ve yönetme kabiliyetimizi yükseltecek çalışmalara katkıda bulunmalarını bekliyorum.
Bilim insanı yetiştirilmesine özel bir önem verdiğimi biliyorsunuz. Bu konuda da güzel işler yapılıyor. TÜBİTAK tarafından verilen yurtiçi ve yurtdışı destekler, önceki yıllarla karşılaştırılamayacak oranlarda artırıldı.''
7500 KİŞİYE DESTEK VERİLECEK
Başbakan Erdoğan, 2006 yılında yurtiçi yüksek lisans ve doktora bursu kontenjanının bine çıkarıldığını belirterek, doktora sonrası yurtiçi ve yurtdışı burslarıyla konuk bilim insanı kontenjanlarının her birinin de 500'e yükseltildiğini bildirdi.
2006 yılında diğer desteklerle birlikte yaklaşık 7500 kişiye destek verileceğini de kaydeden Erdoğan, bu rakamın 2003 yılında 550, 2005 yılında da 1700 civarında olduğunu anımsattı.
Bilimin, teknolojinin ve yeniliğin kaynağının insan olduğunu vurgulayan Erdoğan, tarihin her döneminde bilim insanının kendisine değer verilen, huzur bulduğu ve verimli olarak çalışabildiği ortamlarave ülkelere yöneldiğini ifade etti. Erdoğan, şunları kaydetti:
''21. yüzyılda bilim insanı dolaşımı her zamankinden daha önemli olacaktır. Yani, yeryüzünün en önemli sermayesi insandır, insan olacaktır. Bu nedenle bizim için bilen, bildiğini kullanan, bilgisini ülkemizin ve insanlığın yararına dönüştürebilen bilim insanlarının değeri, her şeyin üzerindedir.
Onların, çalışmalarını huzurlu ortamlarda, geçim derdine düşmeden gerçekleştirebilmelerine yönelik maddi ve manevi her türlü desteği sağlamanın gayreti içindeyiz.''
BAŞARI VE BİLGİ
Araştırmacılara verilen kaynakların semerelerini vermeye başladığını, Türkiye'de artık teknoloji ihraç etmeye başlayan merkezler kurulduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:
''Bugün, NATO'ya bile teknolojik ürün satan bir ülkeyiz. Daha büyük başarılara hep birlikte imza atarak, bu gururu geleceğe taşımalıyız.
Bugün açıklığın, öğrenmenin, odaklanmanın değerini bilenler dünyaya öncülük etmektedir. Başarılı toplumların en önemli özelliği bilgiye yaslanmalarıdır. Başarının hem sebebi hem de sonucu her zaman bilgidir.
Başka alanlara kıyasla Ar-Ge'ye büyük kaynaklar tahsis ederken, düşüncemiz şudur: Bilimin, Ar-Ge'nin yararı hem çok fazladır, hem de bir çok alana katkı sağlayacak kadar geniştir. Yani, Ar-Ge olmadan hedeflediğimiz güçlü Türkiye'ye ulaşmamız mümkün değildir. İşte bu nedenle sanayimizin yeniliğe, Ar-Ge'ye, rekabete yönelmesi gereklidir.Buna zemin hazırlamak ve gerekli destekleri sağlamak için önemli bir gayretin içindeyiz. Stratejimizin en önemli ayaklarından biri budur.''
Başbakan Erdoğan, firmalardan, KOBİ'lerden daha çok proje, daha çok yenilik beklediklerini vurgulayarak, firmaların Ar-Ge ve özgün teknoloji konusunda hükümeti daima yanlarında bulacaklarını ifade etti. Erdoğan, ''Güçlü Türkiye, güçlü markalara, güçlü üretime, güçlü eğitime, güçlü araştırmacılara ve güçlü araştırma merkezlerine dayanacaktır'' diye konuştu.
Erdoğan, 2006'daki ana gündem maddelerinin başında ''yenilik'' ve ''Türkiye'de yeniliği geliştirecek mekanizmalar'' olacağını da söyledi."
|