Can Dündar tarafından kaleme alınan kitapta yaşadıkları anlatılan Vehbi Koç, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi tarihine de ışık tutuyor.
Türkiye'dekimüteşebbis ruha en güzel örnek olan Vehbi Koç'ın anıları, sadece Koç'un değil Türkiye Cumhuriyeti'nin geçirdiği süreci gözler önüne seren bir belgesel niteliğinde. Can Dündar tarafından hazırlanan "Özel Arşivinden Belgeler ve Anılarıyla Vehbi Koç" kitabında en ilgi çekici notlar kuşkusuz Vehbi Koç'a CHP'den DP geçiş için yapılan baskılar. 1 Mart 1960 günü Vehbi Koç'un dönemin bakanlarından Medeni Berk ile görüşmesinden sonra aldığı not şöyle: "Sen DP'ye girmezsen Rahmi'yi alırız." İşte çocukluk yılları, Kurtuluş Savaşı Günleri, Cumhuriyet Dönemi, Aile Albümü, Savaş Yılları, CHP ile DP arasındaki siyaset bölümlerinden oluşan kitapta Koç'un ağzından ilginç notlar:
* Üç kardeştik ailenin tek erkek çocuğu bendim. Birçok aile çocuklarının doğum gününü Kuranı Kerim'in arkasına yazarmış. Ben kendi doğum tarihimi bulamadım, anneme sordum, "Üzülme alaca düştüğü zaman doğdun" dedi. Ankara'da üzümlere alaca düştüğü tarihi temmuz ayı olarak hesapladık. O günden sonradoğum günüm olarak 20 Temmuz'u söyledim.
* Çamaşır yıkamak için çay kenarına gidilir, orada çaydan su alınıp kazanda çamaşırlar kaynatılırdı. Ailece yıkanmak için ayda bir mahalle hamamına gidilirdi.
* Babamla evimizin altındaki şirketin üzüm sattığı mağazanın yerine 120 lira sermaye ile bir dükkan açtık. 1917'de kurulan bu firmanın adı Koçzade Hacı Mustafa Rahmi'ydi.
SİYASİ BASKILAR ARTIYOR * Demokrat Parti'yi kuran liderler tarafından muhalefette ve iktidardayken partilerine geçmek üzere muhtelif zamanlarda yapılan tekliflerin hepsini redederek intisap ettiğim Halk Partisi'nde kalma kararı verdim. 1950 senesinden sonra Halk Partisi'ne milyorlar verdiğim hususunda yapılan propogandaların hepsi yalandır. 1954-1957 seçimlerinde Halk Partisi'ne kayıtlı olmaklığımla rağmen DP'ye daha fazla yardım ettim.
* Babam kalp hastalığından öldü. Hanımın babası da genç yaşta kalpten ölmüştü. İçime bir korku girdi. 'Ben hastayım, hastalığımı doktorlar bilmiyorlar' diye düşünür durmadan nabzımı sayardım. Bir günde beş doktora gittiğimi hatırlarım.