|
|
Uzmanlar ne diyor?
Herkesin gıda duyarlılığının farklı olduğu konusunda hekimler hemfikir. Çeşitli besinlerin farklı kişilerdeki etkileri değişiyor. Bu anlamda "kötü besin"den söz etmek doğru değil.
Selahattin Dönmez (Uzm. Diyetisyen-Amerikan Diyetetik Derneği Türkiye Temsilcisi) Kötü besin yoktur Sağlıklı beslenme ile ilgili "Kötü besin yok, kötü beslenme vardır" noktasında birleşiliyor. Besinler daha çok pişirme, bekletme, hazırlama şekilleri nedeniyle sağlığı olumsuz etkiler. Bu nedenle insanlara sunulan testlerin amaçları çok önemli. Dünya beslenme bilimi nutrigenetik veya nutrigenomik yönündedir. Yani bir besinin diyetten çıkarılması yerine daha çok insanların hastalığa yatkınlıkları ortaya konur ve tedavi edilebilecek olanlar genetik düzeyde belirlenir. Bunun dışında vücudunuzda ancak besin kaynaklı alerjik bir sorun varsa, alerjinin şiddetine göre tespit edilen allerjen besinler diyetten çıkarılabilir.
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta (Göğüs Hastalıkları Uzmanı) İtibar etmemek gerekli Bu tür testler alerjik hastalıklar için yapılır ama bunun dışında gıda kişinin kalbini, böbreğini etkiliyor mu anlaşılmaz. Böyle bir testi de ben bilimsel hiçbir dergide görmedim. Bizim besinlerle ilgili yaptığımız alerji testi, besinlere karşı vücudumuzda bir duyarlılık olup olmadığını ortaya koyuyor. Çeşitli meyveler, kuruyemişler, baharatlar ve et çeşitleri üzerine yapılan bu testlerle vücudun hangilerine alerjisi olup olmadığını söyleyebiliyoruz. Ama alerjiniz olan besini beslenmenizden çıkararak fiziksel rahatsızlıklarınızdan kurtulamazsınız, sadece belirtileri, rahatsızlıkları önlenmiş olur. Yani bahsettiğiniz türde testlere itibar etmemek gerekiyor.
Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol (H. Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı) Herkes her besini yiyemez Herkesin belirli maddelere karşı alerjisi olabilir. Bu besin de olabilir, hava kirliliği de, maruz kalınan bir ilaç da. Bunlar da yıllardır testlerle gösterilebiliyor. Bu testlerle kişinin bir maddeye ya da besine alerjisi saptanmış ise o gıdayı kesmesi ya da desantrilize edilmesi gerekir. Bu bahsedilen test daha hızlı, daha çok maddeyi aynı anda ölçebildiği için gündemde. Biz beslenmeciler olarak yıllardır beslenmenin bireye özgü olduğunu vurgularız. Çünkü herkes, her besini, her an yiyemez. Bunların kişisel analizlerle gözlemlenmesi gerekir. Birisine "Süt iç, çok güzel" derim. Alerjik reaksiyonu varsa ishal olur.
Almanya'da Mediveritas Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü'nde yapılan bir çalışmada ImuPro300 testinin ardından yapılan tedavi ve elde edilen sonuçlar söyle ortaya konuyor:
Şikayet Giderilen (%) Azalan (%) Toplam (%) Değişmeyen (%) Baş ağrısı (92)...........23,9............62 ..........85,9 ............14,1 Baş dönmesi (54) ..........29,6 ............55,6 .......85,2 ...........14,8 Şişmiş göz kapakçıkları (47) .........21,3..........70,2......91,5 .......8,5 Nefes darlığı (40) ...........17,5 .......65.............82,5 ..........17,5 Ciltte kuruluk (100) ............10 .........51 ........61 ............39 Akne (26) ......7,7 .......50........57,7 ......42,3 Kaşıntı (61) ..........32,8......52,5......85,2 .........14,8 Sırt ağrıları (126) ..........6,3 .......46,8 ........53,2 ........46,8 Kas ağrıları (60) ............10 ..........61,7.........71,7 ..........28,3 Hiper aktivite (19) ..........26,3 .........57,9 ........84,2 ........15,8
|