İhracatın lokomotifi ve istihdam yoğun iş kollarının başında gelen tekstil ve konfeksiyon sektöründeki kan kaybını bu haftaki yazılarımızda işledik. 2001krizininyüküyanındaÇin'inrekabeti,yatırımortamınındüzeltilmeyişivebelkienönemlisikurungerilemesisektörünzordurumadüşmesindeetkiliolmuş. Rekabet gücünün korunması için özel sektörden gelen öneriler arasında kurun artırılması seçeneği de var. Bunun için izlenebilecek yöntemlerden biri Merkez Bankası'nın faiz indirimine giderek yerli paranın değerini düşürmesi ve kuru yükseltmesi. Merkez Bankası'nın döviz satın alımıyla kurun artabileceğini savunan görüş de, hükümette taraftar buluyor. Kurunartırılmasısorunuçözeramayanetkilerivarvebunedenleastarıyüzündenpahalıyagelir.
Farküçtebireindi Bunun bir kaç nedeni var. Birinci neden yandaki tabloda ortaya konulan dünyadaki faizlerin yönü. DünyadafaizlerartmaeğilimindeykenTürkiyefaizdüşüşünüdahanekadardevamettirebilir? Tabloya bakılınca Türkiye ile ABD arasındaki kısa vadeli faiz farkı 25 puandan 9 puana kadar düştüğü görülüyor. ABD faizleri 2004 yılının ilk yarısında yüzde 1 düzeyindeyken Türkiye'de yüzde 26 idi. Son aşamada Türkiye'de faizler yüzde 13.5'e düşerken ABD'de yüzde 4.5'e çıkarıldı. BundansonraABD'deenaziki,ençokdörtkezdahafaizartırımıbekleniyor. Yani ABD'deki faizler yüzde 5 ile 5.5 bandında bir yerde bekleniyor. Böylece iki ülke arasındaki faiz farkı, FED beklenen artırımları yaparsa 8'e doğru inecek. Üzerine bir de Türkiye'deki faiz indirimleri eklenirse fark daha daralacak.
Faizininceayarı Dünyada faiz oranları yükselirken Türkiye nereye kadar düşürebilir? Burada hedef yerli paranın faizini düşürerek dışarıdan kaynak girişinin azaltılması veya kesilmesi. DışarıdankaynakgelmesiniteşviketmeyenbirfaizoranıaynızamandaTürkiye'dekiyabancısermayeyideçıkışazorlayabilir. Dışarıdan gelecek olanlar cazip düzeyde kâr edemeyecekse, yabancı portföy yatırımlarının Türkiye'de kalmaya devam etmesinin gerekçesi ortadan kalkar. Yüksekcariaçığıbolbolfonlarkenbirandazorluklarlakarşıkarşıyakalabiliriz.Buaçıdanfaizdeinceayarıiyiçekmekvealtınbiroranıbulmakçokönemli.
Enflasyonneolacak? Türkiye'de faiz düşüşü gerçekleşirken tüketici fiyatları Nisan 2004'ten bu yana yüzde 8 civarında seyrediyor. Aslında enflasyon düşmüyor, yatay gidiyor. Dolayısıyla faiz düşüşününaltsınırıda,enflasyontarafındanbelirlenmişoluyor. İşte bu aşamada Merkez Bankası'nın döviz alımıyoluylakuruyükseltmesininönüneenflasyondadikiliyor. Çünkü döviz alımı karşılığında piyasa çıkan likidite aynı zamanda toplam talebi genişletici, enflasyonu artırıcı etki yapabiliyor. Zaten enflasyonda yüzde 5 hedefini tutturmakta zorluk var. Ancak mevcut faiz oranları hiç değişmezse yıl sonu hedef yüzde 5 olabiliyor. Faiz dışında tek başına kurların artması bile, enflasyon hedefini tehlikeye düşürebilir. Enflasyon, faiz düşüşünün önündeki ikinci engeli oluşturuyor. Yüksek cari açık ve enflasyonun düşürülmesi gereği, kuru yukarı yönde oynatma seçeneğini devre dışı bırakıyor. Böyle bir seçenek olsa bile maliyeti yüksek.
Sonuç "Kolayçıkışyolugenellikletekrariçeriyegirmeyeyolaçar"Senge