|
|
|
|
Talat: Rum tarafının amacı tahrik
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ''Rum tarafının geminin Mersin Limanı'na giremeyeceğini bile bile bu girişimi ortaya koymasının nedeni, tamamen tahriktir, Türkiye'yi bu konuda sıkıştırmaktır, AB'yi tahrik etmektir, Türkiye ile AB'yi çatışmaya sokmaktır'' dedi.
Talat, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Divan üyeleri ve Yönetim Kurulu'yla yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'na Dora Bakoyanni'nin getirilmesine ilişkin bir soru üzerine Talat, kadın bir bakanın
önemi bulunduğunu kabul ettiğini belirterek, şöyle dedi:
''Sayın Dışişleri Bakanı, ayrıca kadın bakış açısı ile olaya yaklaşacağı bilinen veya belirtilen bir bakandır. Umarız ki yararlı olur. Umarız ki ayrılıkçı bir politika güden Kıbrıs Rum yönetimini ciddi şekilde uyarır ve ayrılıkçı politikanın hem ada için hem Türk-Yunan ilişkileri için hem de bütün bölge için zararlarını Kıbrıs Rum yönetimine bir kere daha anlatır. Onu umuyorum, onu bekliyorum.''
Talat, ''Sizi istemeyen bir tarafla birleşmeyi arzulamak risk değil mi?'' sorusu üzerine, birleşmenin iki tarafın isteğiyle olacağını, birleşmeden yana irade belirttiklerini ifade ederek, ''Biz elimizi uzattık. Tutulmasını bekliyoruz. Biz doğamız gereği barış, sorunların barışçıl çözümünü istiyoruz. Aynı eylemin diğer taraftan da gelmesini bekliyoruz. Eğer böyle bir eylem gerçekleşirse de tabii ki Kıbrıs sorunu çözülmüş olacak, Kıbrıs birleşmiş olacak'' diye konuştu.
RUM GEMİSİ
Kıbrıs Rum kesimine ait bir geminin Mersin Limanı'na yanaşmak istemesine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Talat, şunları kaydetti:
''Rum tarafının bu geminin Mersin Limanı'na giremeyeceğini bile bile bu girişimi ortaya koymasının nedeni, tamamen tahriktir, Türkiye'yi bu konuda sıkıştırmaktır, AB'yi tahrik etmektir, Türkiye ile AB'yi çatışmaya sokmaktır. Yoksa bu geminin Mersin Limanı'na giremeyeceği biliniyordu. Türkiye bunu defalarca açıklamıştı. Hatta Başbakan düzeyinde açıklamıştı. O yüzden bunun yapılması, bu kararlılığın test edilmesi anlamındadır diye düşünüyorum. Türkiye bunun için çok açık, net bir eylem planı takdim etti zaten. Bu eylem planında zaten bulunuyor.''
TÜRKİYE'DEN 1 MİLYAR DOLARLIK TURİZM YATIRIMI
KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanı Derviş Kemal Deniz de KKTC'de 2005 ekonomik büyüme hızının yüzde 10-15 arasında olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.
Deniz, turizm yatırımlarına ilişkin bir soru üzerine, geçen yıl kendilerine yapılan müracaatların toplam rakamının 250 milyon dolar civarında bulunduğunu, bunların bir kısmının gerçekleştiğini ifade ederek, ''Yani şöyle böyle Kıbrıs'ta yapılan yatırımların 80-90 milyon doları gerçekleşmiş vaziyettedir. 2006 yılında da 250 milyon dolarlık yatırımın tamamlanacağı öngörülüyor'' diye konuştu.
Bunun dışında yeni açılacak bölgeler ve bekleyen listelerle birlikte bu rakamın 1 milyar dolara kadar çıkabileceğinin öngörüldüğünü bildiren Deniz, önümüzdeki 4-5 yıl içinde bilhassa Türkiye'den Kıbrıs'a 1 milyar dolara yaklaşan bir sermayenin turizm sektörüne akımının beklendiğini söyledi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı da görüşmede Kıbrıs'la ilgili hem siyasi hem ekonomik konuları değerlendirdiklerini bildirdi.Sabancı, TÜSİAD'ın, KKTC ve Kıbrıs konusunda hem Türk hükümetinin hem Talat'ın başbakanlık döneminde yapılan açılımlarını, alınan kararlarını aynen desteklediğini, bunu açıkça ilan ettiklerini ifade ederek, en son Türk hükümetinin, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın Ocak ayında yaptığı eylem planını yine desteklediklerini beyan ettiklerini söyledi.
Türk sermayesinin turizm sektörüne ilgisinin her geçen gün arttığını belirten Sabancı, ''Siyasi konuların bir taraftan çözüme kavuşturulması, tabii Türk sermayesinin KKTC'de daha fazla yatırım yapması için olanak sağlayacaktır. Bunlar üzerinde sayın Cumhurbaşkanı ve sayın Ekonomi Bakanı ile görüş alışverişinde bulunduk'' dedi.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|