İngiltere'de yayımlanan Financial Times Gazetesi, Gaziantep'i ''ihracatta gösterdiği başarılar ve sahip olduğu girişimci ruhundan'' dolayı örnek şehir gösterdi.
Financial Times'ın Türkiye Temsilci Vincent Boland tarafından kaleme alınan tam sayfalık haberde, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Şölen Çikolata Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban ile Gaziantep'in önde gelen sanayicileri ile yapılan röportalara yer verildi.
GSO açıklamasına
göre, haberde Gaziantep'te 150 bin çalışanın bulunduğu fabrikalarda halıdan çikolataya kadar sayısız ürün üretildiğini belirten Boland, şunları belirtiyor:
''Türkiye'yi, neredeyse borçlarını ödeyemez hale getiren ekonomik çöküşün 5 yıl ardından, ülke girişimci ruhuyla tekrar doğruluyor. Özellikle de Gaziantep gibi bölgesel merkezlerde. Ekonomist ve sanayicilere göre, buradaki binlerce üretici, Türk ekonomisinin sağlığı ile kırsal ve kentsel alanlar arasındaki gelir uçurumunun kapatılması açısından hayati önemde. 2002-2005 yılları arasında yüzde 32 oranında genişleyen Türk ekonomisi, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına girdi. Bunda temel etken, artan üretim ve milli gelirin yüzde 30'unu oluşturan ihracat ki, bu oran Fransa'nınkinden daha yüksek.''
Gaziantepli sanayicilerin 5 yıl önceki krizin tekrarlanmayacağına inancı olduğunu belirten Boland, sanayicilere göre krizi önleyecek unsurları da şöyle sıralıyor:
''Herşeyden önce IMF'nin varlığı devam ediyor. 2008'de sona erecek anlaşma, GSMH'nın yüzde 6,5'u oranında faiz dışı fazla, ayrıca geniş bir yelpazede yapısal ve sosyal reformlar öngörüyor. İkincisi, Türkiye'nin AB'ye katılma arzusu. 10 yıl sürecek müzakere sürecinde, birçok alanda reform yapılacak. Üçüncüsü, Türkiye'nin enflasyonu yenerek tek haneli rakamlara çekmeyi başarmış olması. Liraya ve Merkez Bankası'na olan güvenin tazelenmiş olması.''
''SÜRPRİZ DEĞİL''
Haberde, krizin yan etkileri olarak Gaziantep'in büyüme payının zarar gördüğünü ama onların genişlemeyi birçok yatırımla sağladıkları ve bazı şirketlerin ihracatını yıllık yüzde 30 artırdığına dikkat çekiliyor.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer'in de, ''Şu anı o günler ile kıyasladığımızda rüya gibi. Çok kısa bir süre içinde dipten zirveye gittik'' sözlerine yer veriliyor.
Koçer, Gaziantep'in 126 ülkeye 2 milyar dolara yakın ihracat yaptığına, bunun yüzde 71'ini sanayi ürününün oluşturduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: ''Haberde, Gaziantep kalkınmada model olarak ortaya konmuş. Aslında, bu süpriz değil. Bilinçli bir süreci yaşıyoruz. Bu sürecin içi de yıllardır yaptığımız başarılı çalışmalarla dolu.''