|
|
Kuşların tehlikeli göçü başlıyor
Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç, yaptığı açıklamada, göçmen kuşların sıcak bölgelere doğru harekete geçtiği, bu nedenle Göller Yöresi ile Ege ve Akdeniz bölgelerinde yeni kuş gribi vakalarının görülebileceği belirtilerek, gerekli önlemlerin alınması istedi.
Türkiye'nin doğusu ile kuzeyindeki sulak alanların donması nedeniyle göçmen kuşların sıcak bölgelere göçmeye başladığı bildirildi.
Göçmen kuşların, kuş gribini hastalanmadan taşıyabildiklerini, bu nedenle ölmedikleri sürece hastalığı taşıyıp
taşımadıklarının belirlenmesinin zor olduğunu anlatan Yalınkılıç, ''Daha dün Ağrı ve Doğubeyazıt'ta sıkıntı varken, bu tehlike bugün Batı ve Güney Akdeniz'e kaymış durumdadır. Yeni kuş gribi vakaları muhtemeldir'' dedi.
Yalınkılıç, başta Göller Yöresi olmak üzere Ege ve Akdeniz bölgelerin kuş gribi açısından birinci derecede riskli yerler olduğuna dikkati çekerek, çocukların, kümes hayvanları ile diğer evcil hayvanların bu bölgelerdeki delta, lagün gibi sulak alanlara yaklaştırılmaması gerektiğini vurguladı.
Söz konusu bölgelerdeki vali ve kaymakamların dikkatli olmaları, kuş gribi vakalarıyla karşılaşılması halinde gereken tedbirleri süratle almaları gerektiğine işaret eden Yalınkılıç, vatandaşlardan da kuş veya kümes hayvanı ölüsüyle karşılaşmaları halinde il sağlık, tarım, çevre ve orman müdürlüklerine başvurmalarını istedi.
Yalınkılıç, kuş gribinin artık Türkiye'nin bir gerçeği olduğu ve bu riskten kurtulma imkanının bulunmadığına dikkati çekti. Kuş gribi sorununun, bilimsel yöntemlere dikkat edilerek, panik yapmadan, erken müdahaleyle çözülebileceğini belirten Yalınkılıç, bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yalınkılıç, bu doğrultuda, Türkiye'deki kuşların göç yollarını gösteren ve kuş gribi hakkında bilgeler içeren 150 bin broşür bastırdıklarını bildirdi.
''KUŞ GRİBİNİN NEDENİ SULAK ALANLARIN KURUTULMASIDIR''
Mustafa Kemal Yalınkılıç, Türkiye'deki pek çok sulak alanın yanlış sulama ve enerji politikaları nedeniyle kurutulduğunu kaydederek, ''Türkiye, kuş gribi tehlikesine Seyfe Gölü, Sultan Sazlığı gibi sulak alanların kurutulması nedeniyle maruz kaldı'' dedi.
Sulak alanlar kurutulduğu için yaşam alanları daralan göçmen kuşların artık insanların yaşam alanlarına yakın gölcüklere, hatta tarlalardaki su birikintilerine konduğuna işaret eden Yalınkılıç, şunları kaydetti:
''Bu, eskilere uzanan bir hadise. Seyfe Gölü'nü kurutan kuşaklama kanallardır. Sulama için yapılan bu projeye 33 trilyon lira verildi. Sulak alanlar eko sistemin bel kemiği, iklim yumuşatıcısı, sellerin önüne geçen depolardır. Eskiden sıtma kaynağı diye kurutuluyordu, bu yanlış sonra fark edildi. Sulak alanların çok yararı olduğu zaman içinde anlaşıldı.''
(AA)
|