|
|
|
|
Tuğrul Şavkay'ın anısına Metro'dan Gastro 2006 buluşması
Yiyecek ve içecek dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren ve Tuğrul Şavkay'ın anısına düzenlenen ''Metro Gastro Buluşması 2006'', Hilton Convention & Exhibition Center'da başladı.
Metro Cash & Carry'nin düzenlediği etkinliğin açılışında konuşan Metro Cash & Carry Genel Müdürü Hakan Ergin, firmalarının müşterilerine daha iyi hizmet vermek amacıyla çalıştığını dile getirerek, etkinliğin de ortak bir akıl oluşması için düzenlendiğini söyledi.
Ergin, buluşmayı, Türkiye'de gastronomi alanında önde gelen isimlerden Tuğrul Şavkay'ın
anısına gerçekleştirdiklerini anlattı.Tuğrul Şavkay'ın eşi Esen Şavkay da eşinin yemek işini sektörün her kesiminde çalışarak öğrendiğini ifade ederek, eşinin ölümünün ardından ''Halk Mutfağı'' isimli kitabının ikinci cildini çıkarmak için çalışmalar yaptıklarını bildirdi. Tuğrul Şavkay'ın 1.200 yöresel yemek tarifi derlediğini ve bunlardan sadece 600'ünün iki ciltte toplanabildiğini anlatan Şavkay, ellerindeki tariflerle iki cilt daha çıkarılabileceğini, böylece eşinin en büyük arzusunun gerçekleşeceğini kaydetti. Etkinlik kapsamındaki ''Lezzet Serisi'' başlığını taşıyan sohbetler serisinin ilkinde ise ''Lezzet ve Sağlık ve Gıda Güvenliği''konusu ele alındı.
SAĞLIKLI TAVUK
Oturumda konuşan gazeteci ve TV programcısı Uğur Dündar, soruşturmacı gazetecilik yaptığını ve bu alandaki çalışmalarını son dönemde ''gıda terörü'' konusunda yoğunlaştırdığını anlatarak, amacının tüketiciyi bilinçlendirme, AB yolunda giden Türkiye'de denetimlerin yaşama geçirilmesi olduğunu söyledi.
Dündar, son dönemdeki kuş gribi vakaları ve ardından yaşanan sürece de işaret ederek, ''Bu bir doğal afetti. Çocuklarımızın ölümüneneden oldu. İçimizi yaktı. Tavukların da itlafına ve tavuk etine karşıpaniğe yol açtı. Sektör çökme noktasına geldi'' dedi.
Bir süre önce kurulan Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu'nun, ''entegre tesislerde yetişen tavukları yemenin sakıncalı olmadığı'' konusunda halkı bilgilendirmesi için kendisine teklif getirdiğini anlatan Dündar, bu teklifi medyanın verdiği güven olarak algıladığını,reklam yapmamak, ücret almamak kaydıyla tüketiciyi bilinçlendirmek ve sektörü zor durumdan kurtarmak amacıyla sosyal sorumluluk bilinciyle kabul ettiğini kaydetti. Uğur Dündar, yaptığı çekimler sırasında edindiği izlenimlere de işaret ederek, ''Entegre tesislere kuş gribinin girmesi mümkün değil. Müthiş bir dezenfektasyon var. Ellerimi dezenfektan sularla yıkamaktantahriş oldu. Tesislerin içerisinde her türlü hijyen önlemi alınmış. Entegre tesislerden çıkan tavukları yemenin risk olmadığına önce kendim inandım'' dedi. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan da sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak, hareketsiz yaşamın ölümlere neden olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Yücecan, 21. yüzyılda yaşam süresini değil, yaşam kalitesini artırmanın önemli olduğunu belirterek, kaliteli yaşam için yağ tüketiminin azaltılması, kuru baklagil, sebze ve meyve tüketimininartırılması gerektiğini kaydetti.
FUAR AÇILDI
''Metro Gastro Buluşması 2006'' çerçevesinde, gıda üretiminden masa örtüsüne, mutfak teknolojisinden hijyenik temizlik ürünlerine kadar sektör temsilcilerinin yer aldığı fuar da açıldı.Etkinlik kapsamında bugün ''Lezzet ve Design'', ''Personel Motivasyonu'' konulu sohbetler gerçekleştirilirken, yarın da ''Sağlıklı Optimal Beslenme'', ''Doğru Satınalma'', ''Lezzet ve Eğlence'' gibi konular ele alınacak."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|