"Sarımsaklanmak" başlıklı geçen hafta yayınlanan yazıma bir okuyucudan gelen yazıda; 2 litre limon suyu içerisine 40 diş sarımsak ezilerek atılır ve karanlıkta 25 gün süre ile arasıra çalkalanarak bekletilir. Bu suretle hazırlanan formülasyonun sabahları aç karnına kahvaltıdan 20 dakika önce susuz içilmesi suretiyle damar tıkanıklıklarını açıp açamayacağı soruluyordu. Verdiğim cevabı sizlerle de paylaşmak isterim. Sarımsak ezildiğinde kısa sürede enzim vasıtasıyla etkili şekli olan allisine dönüşecektir. Ancak gerek limonun asidik ortamında uzun süre bekletildiğinde ve gerekse içildiğinde midedeki kuvvetli asit ortam nedeniyle allisinin kükürt-kükürt bağının parçalanarak etkisinin azalması söz konusu olabilir. Diğer taraftan, bu karışım içerisinde yer alan bileşiklerin midebağırsak sisteminden ne derecede emilebileceği de tahmin edilemez. Limon ve sarımsağın kuvvetli lezzetleri nedeniyle, etki acaba, içerken verdiği yanma hissine bağlı olarak "lavabo aç" prensibi ile damarları da açacağı şeklinde bir düşünceye mi bağlı?