kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ahmet Ors @ SABAH
 
Doyumsuz bir şarap gecesi
İstanbul'da bir şarap şöleni
Bu sofradan kimse kalkmak istemez

İstanbul'da bir şarap şöleni

Geçtiğimiz hafta bir mucize gerçekleşti. Dünyanın en iyi şarap markalarının, en iyi rekoltelerini tattık. Üstelik her bir şaraba uygun, özel hazırlanmış yemekler eşliğinde. Hepsi gerçekten doyumsuzdu

Kapalı kapılar ardında kimin, hangi şarapsever dostlarıyla hangi şarapları tattığını bilmek mümkün değil kuşkusuz. Ama bizde, Şarap Dostları Derneği'nin üyeleri için düzenlediği tadım toplantıları dışında bir restoranda, belirli sayıda davetliye dünyanın en iyi şaraplarının tattırıldığını bugüne dek hiç duymamıştım. Yabancı şarap dergilerinden, Alman gözlük fabrikatörü ve şarap koleksiyoncusu Harry Rodenstock'un zaman dostları ile birlikte kavından çıkartıp açtığı şarapların listesini ve tadım notlarını okur, bu yazıları okuyan binlerce şarap dostu gibi benim de ağzım sulanırdı. Geçtiğimiz hafta çarşamba akşamı İstanbul'da da benzer bir mucize gerçekleşti ve bir masanın çevresini dolduracak sayıda şanslı kişiyle birlikte, dünyanın en iyi otellerinden birinin özel olarak hazırlanan bir salonunda, dünyanın en iyi markalarının en iyi rekoltelerini tattık. Otelin şefi tarafından uzun uzun hazırlıklardan sonra belirlenen bu şaraplara uygun yemekleri yedik.

KASASI 2000 EURO
Bu şarap şöleni, Londra'nın önde gelen şarap toptancısı ve yatırım firması Farr Vintners'in üst düzey yöneticilerinden Thomas Hudson'ın Türkiye'de şaraba yatırım yapacak çevrelerle ilgili incelemelerde bulunmak üzere İstanbul'a gelmesi sayesinde gerçekleşti. Gusto Dergisi ve Four Seasons Hotel'in katkılarıyla düzenlenen tadıma şarap kültürüyle ilgilenen birkaç medya mensubunun yanı sıra, şarap koleksiyoncuları, büyük restoran sahipleri ve işadamları katıldı. Thomas Hudson, toplantıyı açış konuşmasında geçtiğimiz 20 yıl içinde şarabın bütün dünyada yükselen bir değer olduğunu anlattı. Özellikle en üst düzey şaraplara yönelik talepte bir patlama yaşanmakta, bunların fiyatları da hızla yükselmekteydi. Bu talep artışıyla birlikte, yatırımcılar için çok karlı bir de şarap borsası oluşmuştu. Farr Vintners gibi bazı firmalar, belli başlı şarapları daha fıçıdayken tadıp gelecek için neler vaadettiklerini konuyla ilgilenen yatırımcılara duyuruyor, onlardan gelen taleplere göre bu şarapları satın alıp yıllandırmaya bırakıyorlardı. Farr Vintners'in şaraptan yıllık cirosu 50 milyon sterlin. İyi bir şarabın fiyatının 10 yılda yüzde 300 civarında bir artış göstermesi, bütün dünyadan ciddi sayıda yatırımcıları bu alana yöneltiyor.Thomas Hudson, şarabın yükselişinin devam edeceği görüşünde. Ancak bu konuya ilgi gösterenlere küçük bir ipucu veriyor: "Kasası, yani 12 şişesi 200 Euro olan şaraplara değil, kasası 2000 Euro olan şaraplara para bağlamakta yarar var. Çünkü bu en pahalı şarapların yaklaşık her yılı aynı kalitede. Aynı zamanda bunların üretimlerini artırmalarına da imkan yok. Dolayısıyla, arz aynı kaldığı halde talep sürekli artıyor" diyor. Londra'da, yerin 30 metre altında 2. Dünya Savaşı'ndan kalan Octavian mahzenlerinde yatırımcılar için milyonlarca kasa, her biri için yılda 7.5 sterlin saklama ücreti karşılığı bekletiliyor. Şarap yatırımcıları isterlerse sahip oldukları şarapları hiç içmeden istedikleri zaman satabildikleri gibi, istediklerinde ihtiyaçları olan kadarını getirtip afiyetle içebiliyorlar.

İyi şarabın fiyatının 10 yılda yüzde 300 civarında artış göstermesi, tüm dünyada ciddi yatarımcıları bu alanı yöneltiyor
>> >>

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gölgede 38 derecede tatil   / 24-07-2005
 500 yıllık Sefarad yemekleri   / 10-04-2005
 Lades kemiği artık unutuldu   / 21-11-2004
 Mürdüm eriği saltanat kayığında   / 03-10-2004
 Tatlıların kralı baklava   / 05-09-2004
 Telvesinden yeniden doğuyor   / 25-07-2004
 Kışın patlamışı yazın haşlanmışı   / 21-03-2004
 İskoç bisküvisine rakip Beypazarı Kuru'su   / 14-03-2004
 Kerameti adında değil lezzetinde   / 07-03-2004
 Doyumsuz bir şarap gecesi   / 15-02-2004
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Salep içimizi ısıtıyor
Karlı günlerde sokaklarda...
Koç ölümünden sonrası için belgesel hazırlattı
Koç ölümünden sonrası için belgesel hazırlattı
Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, hayatının belgesel filmini...
Atlı Köşk'te bir saraylı
Atlı Köşk'te bir saraylı
O, Türkiye ile Avrupa arasında her yıl yeni bir kültür köprüsü kuran...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.