Cezayir'den Türkiye'ye doğalgaz taşıyan ''Larbi Ben Mihidi'' ve ''Bachir Chihani'' adlı tankerler, yoğun sis altında Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yaptı.
Marmara Ereğlisi'ndeki BOTAŞ Rafinerisi'ne doğalgazı boşalttıktan sonra yeniden doğalgaz yüklemek üzere Cezayir'e giden, Cezayir bandıralı 282 metre boyunda 80 bin 654 grostonluk ''Bachir Chihani'' adlı boş doğalgaz tankeri, sabah saatlerinde Çanakkale Boğazı'ndan geçti.
59 bin 456 netrikton doğalgaz taşıyan 282 metre boyundaki ''Larbi Ben Mihidi'' isimli tanker de sabah saatlerinde
Ege Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na giriş yaptı.
UKRAYNA'DAN DOĞALGAZ SÖZÜ
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı doğalgaz konusunda arz güvenliğinin sağlanması için Ukrayna tarafından gerekli sözü aldığını bildirdi.
Bazı açılış ve temaslar için Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Ukrayna Başbakan 1. Yardımcısı ve Türkiye-Ukrayna Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eş Bakanı Stanislav Stashevsky ile görüştü.
Bakan Tüzmen, basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmede Türkiye'nin doğalgaz konusunda yaşadığı sıkıntıları aktardı.Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tüzmen, Stashevsky ile oldukça önemli bir görüşme yaptıklarını belirterek, ''Soğuk hava koşullarına rağmen Ukraynalı dostlarımızı her gördüğümüzde içimizin çok ısındığını, ancak bunun yeterli olmadığını, doğalgazda son dönemde yaşanan sorunların mutlaka giderilmesi gerektiğini ilettik'' dedi.
Türkiye'nin Rusya'dan aldığı doğalgazda sürekliliğin sağlanması için kendilerine gerekli desteği vermelerini talep ettiğini belirten Tüzmen, Stashevsky'nin bu konuda çalışmaların tamamlandığını, gaz akışının sağlanması için kesin olarak talimat verildiğini söylediğini bildirdi.
Ukrayna'ya gelmeden önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile görüştüğünü belirten Tüzmen, şöyle konuştu:
''Türkiye'de son dönemde bu konuda yaşanan sıkıntıları Ukrayna tarafına aktardım. Doğalgazda arz güvenliğinin sağlanamamasının çalışmalarımızı ciddi olarak etkilediğini söyledim ve Rusya'dan Türkiye'ye doğalgaz akışında sürekliliğin sağlanması yönündeki talebimizi ilettim. Geldiğimiz noktada doğalgaz konusunda bizim açımızdan herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağı konusunda garanti verdiler. Biz de bu işin takipçisi olacağız, ama tahmin ediyorum en kısa zamanda sıkıntı giderilecek.''
Stashevsky'ye ''Bakın bu görüşmeden sonra Türkiye'ye bir müjdeli haber vereceğiz, tamam mı?'' dediğini belirten Tüzmen, Stashevsky'nin ise, ''Tamam bu konuda herhangi bir sıkıntı olmayacağını ben burada ifade ediyorum'' dediğini söyledi.
DİĞER KONULAR
Bakan Tüzmen, Türkiye'nin Ukrayna'da petrol ve doğalgaz aramaları konusunda yapılan sondaj ve aramalarda Ukrayna tarafıyla ortak çalışma istediğini, toplu konut konusunda açılacak ihalelerde Türk firmalarına destek, Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin (KEİ) etkin hale getirilmesi,Ukrayna pazarından daha fazla pay almak isteyen telekomünikasyon ve müteahhitlik sektörlerinde Türk firmalarına yardımcı olunması ve ulaştırma konularındaki taleplerin de Başbakan 1. Yardımcısına ilettiklerini bildirdi.
Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticari ilişkilerin her geçen yıl arttığına işaret eden Tüzmen, iki ülke arasında ticaretin önümüzdeki yıl 5 milyar doların üzerine çıkacağını tahmin ettiğini sözlerine ekledi.
Edinilen bilgiye göre, söz konusu görüşme sırasında Ukrayna Başbakan 1. Başbakan Yardımcısı Stashevsky, Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiklerini söyledi. Ukrayna'nın doğalgaz konusunda sıkıntılar yaşadığını anlatan Stashevsky, Azak Denizi bölgesinde petrol ve doğalgaz çalışmaları başlatacaklarını, bu konudaki ihalenin en kısa zamanda açılacağını, bu ihaleye Türk firmalarının da davet edileceğini kaydetti. Stashevsky, Türk müteahhitlik firmalarının işlerinin kalitesinden çok memnun olduklarını da Bakan Tüzmen'e iletti.