|
|
|
|
|
|
Kışın soğuğunda bahar sefası sürün
Kış yüzünü göstermeye başladı ama paniğe mahal yok. Son yıllarda örnekleri artan kış bahçeli mekanlar yeşile hasret metropol insanına soğuk günlerde bahar sıcaklığı sunuyor. İşte İstanbul ve Ankara'dan birkaç sığınma noktası
Korkunç kış günleri yaklaşıyor. Soğuğu, karı, çamuru, zaten cılız olup bir de erkenden batan güneşi... Kış aylarının ayrıca klostrofobi yaşatan bir yanı da var; kapalı ve kalabalık mekanlara sıkışır kalırsınız. Boş sandalyeye istiflenmiş paltolar, montlar... Zaten yeşile hasret olan metropol insanı bir de soğuk yüzünden dört duvara tıkılıp kalınca zemheri, ruhlar için adeta bir kabusa dönüşür. Kış bahçeleri zaruretten doğmuş. Çizdiğimiz karanlık kış tablosu bazı mekanları kısmen ya da tamamen açık olmasına rağmen her daim sıcak olan bölümler yapmaya itmiş. Genelde camlarla çevrilen kış bahçeleri sadece soğuk günlerde değil her mevsimde pek çok kişinin, özellikle de doğa aşıklarının ilgisini çekiyor. Ama insanın içini titreten havalarda çiçeklerle, yeşillikle ve kimi mekanlarda ağaçlarla içi içe bir kahve içmenin verdiği haz elbette bambaşka. İşte size kış bahçesi olan mekanlardan bazı örnekler. İçlerinden biri mutlaka tarzınıza uyacaktır...
Şömine keyfi LAL Bu eski Rum evine girdiğinizde bir müzede bulunduğunuz hissine kapılabilirsiniz. Duvarlar, antika ve Ortaçağ Avrupası'nı yansıtan Bosh tablolarıyla süslenmiş. İkinci kattaki eski şöminede kış günlerinde mısır patlatılıyor, müşterilere ücretsiz sunuluyor. 1996'dan beri faaliyette olan Lal geçtiğimiz ay "October Fest" başlıklı bira festivalini gerçekleştirdi. Her ay bir etkinliğin gerçekleştiği mekanın Kasım teması, kahve. Daha sonra ise şarap festivali yapılacak. 60 kişilik bir kış bahçesine sahip olan Lal'de ağırlıkla etnik caz çalınıyor. Uzun yıllar İtalya'da yaşamış olan Fazlı Usta'- nın mönüsünü oluşturduğu mekanın spesiyallerine gelince... Triaste Special bir piliç yemeği, 9 milyon lira. İsmini keşfedildiği Tornado Havaalanı'ndan alan Steak Tornado 12 milyon lira. Kahveler 2 milyon 750 bin-5 milyon lira arasında. Bir de Lal Kebap'ı unutmayalım; biz denedik çok sevdik. Tel: (0216) 346 56 25
Ağaçlar arasında CAFFE HANE İşte Beyoğlu'nun kalabalığından fenalık geçirenler için harikulade bir sığınma noktası. Caffe Hane & Giardino 100 yıllık bir binada konuşlanmış. İçeride göze çarpan ilk şey, ön salonun tavanındaki İtalyan asıllı Rum ustaların yaptığı orjinal barok tarzı işlemeler. Kafenin restorasyon ve dekorasyonu seramik sanatçısı İbrahim Taştaban tarafından yapılmış; İtalyan avizeler, taş kaplama zemin, antika koltuk ve sandalyeler kullanılmış. Kış aylarında bir bölümü camlarla kapatılan bahçe defne, ıhlamur, akasya ve incir ağaçlarıyla adeta bir ruhsal arınma vadediyor. 10.00 ile 24.00 arası hizmet veren Caffe Hane'nin müdavimlerini ağırlıkla Cihangir sakinleri ve yerleşik yabancılar oluşturuyor. Mekanda çoğunlukla modern caz ve latin çalınıyor. Bonfile İstanbul (9 milyon 750 bin lira), Atlantis Fileto (7 milyon lira) ve Haneburger (6 milyon 500 bin lira) Caffehane'nin özel lezzetleri. Tel: (0212) 251 21 03
Güvertede kahve keyfi LİMAN KAHVESİ Kadıköylüler Kadife Sokak'ı iyi bilir. Sokağın eski binaları buradaki kafeler sayesinde geçmişine uygun şekilde yaşamaktadır. Liman Kahvesi de "Kadife mekanları"ndan biri. Üç katlı kafenin içi bir gemiye benziyor, dört bir köşesi orjinal gemi aksesuarları kullanılarak dekore edilmiş. 200 kişilik mekanın kış bahçesi 60 kişilik kapasiteye sahip. Kapsamlı bir mutfağı olan Liman Kahvesi'nin Kalamarlı Akdeniz Salatası (8 milyon lira) ve bir bonfile yemeği olan Duba'sı (13 milyon 500 bin lira) çok meşhur. Kahveler 2 milyon 750 bin ile milyon lira arasında. Mekanda DJ'in seçtiği alternatif, acid caz ve etnik müzikler çalınıyor. Tel: (0216) 349 98 18
Cadde'nin huzur bölgesi MIDPOİNT Avrupai dekorasyonundaki rahatlatıcı renk uyumu, çevresi İtalyan yasemini sarmaşıklarla çevrili kış bahçesi ile Midpoint Bağdat Caddesi'nin en huzurlu mekanlarından biri... Kafenin değişik taşlar, çicekler ve bahçe masalarıyla donatılmış kış bahçesi 85 kişi alıyor. 15 Kasım'da Nişantaşı şubesini açacak olan Midpoint'in favori lezzetlerine şöyle bir göz atalım: Sufle 8 milyon 250 bin ve Tavuklu Sezar 10 milyon 500 bin lira. Müşteri portföyünü 30 yaş üzerindekiler oluşturuyor, kadınlar ağırlıkta. Midpoint'te yabancı baladlar ve İtalyan şarkıları çalınıyor. 08.00 ile 04.00 arasında açık olan mekanın kış bahçesinde sigara içilmiyor. Tel: (0216) 360 40 71
Barok ve chill-out bir arada T-SQUARE Beyoğlu Sıraselviler'de 1912 yapımı binada bulunan T-Square; Barok tavan süslemeleri, tabloları ve tül perdelerle detaylandırılmış duvarlarıyla göz alıcı bir dekorasyona sahip. Bayram sonrası açılacak kış bahçesi 70 kapasiteli olacak. DJ seçkisiyle R&B, chill-out, etnik ve House çalınıyor. Gelelim mönüye... Tereyağlı Bonfile Legend (kaşar ve jambonla doldurulmuş bonfile) 14 milyon 500 bin lira. Salatalardan ise ızgara edilmiş Hellim peynirinden yapılan Hellumi'yi öneririz. Tel: (0212) 243 69 69
Bir pub klasiği THE NORTH SHIELD NİŞANTAŞI English pub konseptini sevenlerin favorisi The North Shield'lerin Nişantaşı ayağı 15 Mart'tan beri enfes kış bahçesiyle faaliyette. 50 kişilik ağaçlı bahçe rahat oturma gruplarıyla özellikle alışveriş ve yorgunu insanların eve dönüş öncesi akşam saatlerinde kendilerini şarj ettikleri bir alan olmuş durumda. İngiliz pub müziği ve Latin şarkılarından örneklerin çalındığı mekanın müşterilerini, işletmeci Naci Yeşil'in deyimiyle Nişantaşı'nın snob gezginleri değil İngilizler ve orta yaş üstü çalışan kesim oluşturuyor. Dev ekranında rugby ve Premier Ligi karşılaşmaları izleyebileceğiniz pub'ın dünya mutfağının pek çok lezzetini içeren mönüsü klasik 'English pub' tarzına ayrı bir zenginlik katıyor. The North Shield'in çok bilinen Oryantal Bonfile Salatası 16 milyon lira. Makarnalardan ise Carbonara'yı mutlaka deneyin. Tel: (0212) 246 48 46
Ev sıcaklığında limon fantezisi CAFFE DELLA SUDA İki yıl önce Maria Bitlis'in Çukurcuma'da zevkli bir dekorasyon, zengin bir mönüyle açtığı Della Suda geçen aydan beri Akmerkez'de de faaliyette. Kafe, adını ilk kurulduğu Faik Paşa Yokuşu'ndan alıyor. İtalyan asıllı bir eczacı olan Faik Paşa'nın paşalıktan önceki ismi Francesko Della Suda imiş... 'Ev ortamı yaşatma' mantığıyla dizayn edilen kafenin mönüsünde ağırlığı, İrlanda kökenli olan Marita Bitlis'in orijinal tarifleri oluşturuyor. Leo Tavuk, Della Suda Bonfile, Limon Fantezisi ve Çikolata sevinci Della Suda'nın çok özel tatları. Akdeniz Kahvaltısı da kafenin çok rağbet gören seçeneklerinden biri ve 17 milyon 500 bin lira. 10.00'dan 12.00'ye kadar hizmet veren mekanın kış bahçesinde Ramazan'dan sonra piyona dinletileri yapılacak. Tel: (0212) 282 02 61
Çeşit çeşit çiçek CAFE NOOK 14 aydır Bağdat Caddesi'nde hizmet veren Nook bahçesiyle çok iddialı. Kafe, kış bahçesinin bakım ve düzenlemesini bahçıvan ve botanik firmalarıyla yapıyor. Çift camlı, 24 kişilik bahçede sayısız çeşitte çicek var. Çevresi ise çam ağaçlarıyla çevrili, tam bir ruh dinlencesi... Kafenin rüzgan gülleri öyle ilgi görmüş ki isteyene satılmaya başlanmış. Cafe Nook'un Türk kahvesi çok meşhur ve özel müşterisi var, 3 milyon 300 bin lira. Yeşillik, tavuk parçaları, ceviz ve rokadan tertip Nook Salata 8 milyon 900 bin, Nook Sosis 6 milyon 900 bin lira. Haftasonu kahvaltılarında kendi omletinizi 6 milyon 500 bin liraya yaratabilirsiniz. Akdeniz şarkıları ise kafenin müzik mönüsünü oluşturuyor. Tel: (0216) 467 09 05
Hakan Töre
|
|
|
|
|
|
|
|
|