Enerji Bakanı Güler, yıllık 4.5 milyar dolar düzeyinde bulunan madencilikten elde edilen geliri, 2010 yılında 12 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
EnerjiBakanı Hilmi Güler, madencilik sektöründe çıtayı yükseltti. Güler, 2005'te 4.5 milyar dolar düzeyinde bulunan madencilik sektörü gelirini, 2010 yılında 12 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Güler, artan petrol fiyatları karşısında kömür üretimine önem vereceklerini söyledi. Bakan Güler; Maden Tetkik Arama (MTA) Mehmet Üzer, Maden İşleri Genel Müdürü Yener Cander, Türkiye Kömür İşletmesi (TKİ) Genel Müdürü Selahattin Anaç, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz'la birlikte madencilik sektöründe yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere bir basın toplantısı yaptı. "Madencilikte laftan işe geçiyoruz" diyen Güler, konulan hedefe 'devrim' niteliğinde dediği bir bizi adımla ulaşacaklarını söyledi. Güler, madencilik sektöründe şikayet, bahane ve mazeretin ortadan kaldırıldığını kaydederek, "Şeffaf bir sistemi oturtuyoruz. Yeraltı kaynaklarımızı ülkemizin kalkınmasına ve refahına sunuyoruz" dedi.
'HESAPLAR UYDURUK' Bakan Güler, yabancı yatırımcıların 'bor' işletmesi için başvuruda bulunduğu yolundaki bir soru üzerine, "Bor Kanunu'- nda, borun devlet tarafından işletilmesi öngörülüyor. Bu konuda hassasız, herhangi bir değişiklik düşünmüyoruz" dedi. Bakan Güler, Elektrik Üretim AŞ'ın (EÜAŞ) sahip olduğu kömür sahalarının özel sektöre açılması yönünde bir çalışma olup olmadığını sorulması üzerine şunları söyledi: "Santrali rehabilite et ve Yap-İşlet. Mevcut santral ve sahaların yanına ikincisini kurma düşüncemiz var. Ancak santraller özelleştirme programında olduğu için çalışmamız belli bir etüd dahilinde sürüyor. Dağıtım özelleştirmesinden sonra bunlar ele alınabilir." Mavi Akım'daki formül değişikliğinin kamuyu milyarlarca dolar zarara uğrattığı yönünde iddialara da Güler, Mavi Akım'da yapılan değişiklikle Türkiye'nin kâra geçirildiği yanıtını verdi. Bazı çevrelerin, konuyu çarpıttığını ve yalan açıklamalar yaptığını savunan Güler, "Arı kovanına çomak sokmadık; ters çevirdik" dedi.
'DAYIM GÖREMEDİ' Bu arada Maden İşleri Genel Müdürü Yener Cander, madencilik faaliyetlerini kolaylaştırdıklarını, elektronik ortamda yapılan başvuruyu izleyen 2 saatte ruhsat verme işleminin tamamlandığını söyledi. Elektronik imzanın, tam anlamıyla uygulamaya girmesiyle birlikte işlerin daha da kolaylaşacağını anlatan Cander, "Vatandaş, bulunduğu yerden ruhsat başvuru işlemlerini tamamlayabilecek" dedi. Bu konuşma üzerine araya giren Güler, "Bunlar, rahmetli madenci dayımın arzuladığı işlerdi. Bunları göremeden gitti" dedi.