|
|
"Kuş gribi aşısı 2-3 ay içinde üretilebilir"
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erganiş, gerekli kaynak tahsis edilmesi durumunda Türk bilim adamlarının 2-3 ay gibi kısa bir sürede kuşu gribi aşısını üretebileceğini söyledi.
Aynı zamanda TÜBİTAK Tarım Orman Veterinerlik Araştırma Grubu'nun danışmanlığını üstlenen Prof. Erganiş, kuş gribinin önemli bir hastalık olduğunu, ancak konunun gereğinden fazla abartılmasının daha büyük tahribatlara yol açacağını belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, her yıl dünyada yaklaşık 260 bin
kişinin normal gripten öldüğünü, üzerinde ısrarla durulan kuş gribinin ise tüm dünyada bugün kadar 140 kişinin ölümüne neden olduğunu belirten Erganiş, bu nedenle asıl önlemin normal grip vakaları için alınması gerektiğini söyledi.
Bu hastalığın, sosyo-kültürel-ekonomik düzeyi yüksek insanların kesinlikle tedirgin olmaması gereken bir hastalık olduğunu vurgulayan Erganiş, şunları kaydetti: ''Kuş gribi, vücut direnci yerinde olan bir kişiyi kolay kolay öldüremez. Çünkü bu hastalığın mikrobu insanın gerçek mikrobu değildir, zayıf kanatlılarda ölümlere neden olan bir mikroptur. Hatta bırakın göçmen kuşları, yerli pek çok kaz ve ördek türünü bile öldürmez. Bu nedenle sadece bu hayvanlarla sürekli temas halinde bulunan, bu hayvanları kendi olanaklarıyla kesip yiyen kişiler birinci derecede risk altındadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın, entegre tesislerde yetiştirilmiş tavukları tüketip, kanatlılarla doğrudan temas etmemesi, korunmak için kesinlikle yeterli önlem olacaktır. Bu iki şarta uyan kişinin tedirgin olmasına gerek yok.''
Türkiye'nin bilimsel çalışma ve yetişmiş nitelikli insan gücü açısından hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan Erganiş, ''Gerekli kaynak tahsis edilirse Türk bilim adamları 2-3 ay gibi kısa süre içinde kuş gribi aşısı üretir. Bunun için altyapımız var. TÜBİTAK şöyle dursun, üniversitelerimizde bile bu aşıyı çok kısa süre içinde üretip, seri üretime hazır hale getiririz. Önemli olan gerekli olan mali kaynak'' diye konuştu.
SEKTÖRE DESTEK
Vakaların görüldüğü yerleşim biriminde yaşayan kişilerin, en küçük bir gribal belirtide bile hiç vakit kaybetmeden doktora başvurması gerektiğini anlatan Erganiş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Önemli olan itlafların başarılı ve hızlı bir şekilde tamamlanması. Kuş gribinin en önemli tehlikesi insanları öldürmesi değil, o ülkede, sağlıklı beslenme için büyük önem taşıyan kanatlı hayvan sektörünü bitirmesidir. Türkiye'de sektörün iflas etmesi durumunda çocuklar ve yaşlılar protein ihtiyacını nasıl karşılayacak. Kuş gribinden gereksiz şekilde korkulmaya devam edilirse artık yumurtayı bile dışardan ithal edeceğiz. Bu durum ise telafi edilemez bir ekonomik kayıp anlamına gelir. Bu nedenle vatandaşlarımız paniğe kapılmadan, entegre tesislerde üretilen tavukları ve ürünlerini satın alıp yemelidir. Hem de sektöre destek vermek için normalden daha fazla bile tüketilebilir.''
(AA)
|