|
|
Çağın hastalığı: Orthoreksiya
'Katkısız ve doğal gıdalarla beslenme takıntısı' olarak tanımlanan 'orthoreksiya' hastalığına yakalananlar, bir süre sonra hiçbir şey yiyemez hale geliyor ve sağlığını tümüyle kaybediyor.
Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli, yakın geleceğin hastalığı olarak, 'katkısız yeme takıntısı' olan Orthoreksiya'yı gösterdi. Prof. Verimli, İngiliz Beslenme Bozuklukları Derneği tarafından (EDA) kanserojen madde içermeyen, hormonsuz ve katkısız besin tüketme takıntısı olarak tanımladığı hastalığı, aşırı ve abartılı bir sağlık endişesi ve tam bir titizlik obsesyonu olarak niteledi ve insanoğlunun gelecekte en çok yakalanacağı yeme bozukluğu hastalığı olacağını iddia etti.
ÇOĞUNLUKLA ÇİĞ YERLER "Orthoreksiya nervoza'' nın Yunanca "Ortho'' yani 'doğru' kelimesinden türemiş, yepyeni bir yeme bozukluğunun adı olduğunu ifade eden Verimli, günümüzde güzellik kavramının, zayıf kadın ve atletik erkek üzerine kurulmasının bu hastalığın gelişiminde son derece etken olduğuna işaret ederek özellikle büyük kentlerde beden imgesi ve bedeniyle ilgili takıntıları ağırlıklı düşünen, aşırı kaygılı ve takıntılı kişilerde görülen bir yeme bozukluğu olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Arif Verimli, "Modern çağ hastalığı'' olarak tanımladığı Orthoreksiya ile ilgili şu bilgileri verdi: "Orthoreksiya nervozada kişi, her yediği yemeği abartılı bir şekilde kontrol eder. Yiyeceklerin aşırı saf ve katkısız olmasına takıntılı bir titizlik içerisinde önem verir. Yemek konusunda inanılmaz sabit fikirlidirler. Bu yüzden pek çok besini çiğ olarak yerler. Sonuçta pek çok ürünü tüketmekten vazgeçer ve 'Anoreksiya Nervoza'da (yemek yememe bozukluğu) olduğu gibi kilo kaybetmeye başlarlar.''
|