kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Erdem Yesilada @ SABAH
 

Diyare tedavisinde probiyotik etkin bir çözüm

Bilhassa antibiyotiklerin sık sık kullanılması ile hastaların %30'unda bağırsak mikroflorasının bozulmasına bağlı diyare ortaya çıktığı bildirilmektedir. Diyare (ishal) tedavisinde bozulan bağırsak mikroflorasının tekrar dengeye getirilmesi son derece önemlidir. Yapılan kontrollü klinik çalışmalarda antibiyotikler ile birlikte probiyotiklerin (Saccharomyces boulardii, Lactobacillus sp.) kullanılması ile antibiyotiğin yol açtığı diyare gelişimi belirgin bir şekilde azaltılabilmiştir. Daha önce yapılmış klinik çalışmaların (toplam 1076 çocuk veya yetişkin hasta üzerinde) sonuçlarının değerlendirildiği 2005 tarihli bir meta analiz çalışmasında, antibiyotik kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan diyare vakalarında Saccharomyces boulardii preparatının kullanılması ile % 60'lık bir azalma sağlanabilmiştir. Burada dikkatinizi çekmek istediğim bir husus, etkinin %100 olmadığı, yani tüm hastalarda iyi sonuç verecek diye düşünmemek gerekir. Ayrıca bu ilacı alınca, diğer kimyasal ajanlar ile olduğu gibi, kısa sürede etki etmesi, diyarenin hemen 1-2 gün içerisinde kesilmesi beklenmemelidir. Çünkü bağırsak mikroflorasının onarımı için birkaç gün gerekmektedir. Bu nedenle, bazı kişiler bu tip ilaçları "etkisiz" olarak nitelemektedir. Halbuki bence diyare oluşumunun önlenmesinde veya diyare tedavisinde en akılcı ve güvenilir çözüm. Şüphesiz şiddetli diyarelerde başka önlemler alınması ve diğer tedavilerin de uygulanması gerekebilir. Aynı ürünlerin bilhassa çocuklarda antibiyotik dışındaki nedenlere bağlı akut diyarelerde de belirgin etkisi klinik çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Yararlı bir maya türü olan Saccharomyces boulardii'den hazırlanan bir ilaç ülkemizde eczanelerde bulunmaktadır.

AMELİYAT SONRASI
Probiyotiklerin kullanımı ile ilgili bir başka çalışma alanı ise batın ameliyatları sonrası enfeksiyonların önlenmesine yönelik olarak kullanımı. Bu amaçla antibiyotik uygulanmasına bir alternatif olmak üzere akut pankreatit vakaları üzerinde Hollanda'da yürütülen bir klinik çalışmada; probiyotiklerin gastrik motilitenin düzenlenmesi, diğer zararlı bakterilerin gelişiminin engellemesi ve bağışıklık sistemini düzenleyici rolü nedeniyle antibiyotik profilaksisine avantajları sıralanıyor. Ancak bu çalışmanın daha geniş hasta grubu üzerinde tekrar edilmesi gerekiyor (Digestive Surgery, 2005). Almanya'da karaciğer nakli yapılan hastalarda (66 kişi) yürütülen randomize ve plasebo kontrollü bir çalışmada, ameliyat sonrası bakteri enfeksiyonu gelişme oranı ilaç verilmeyen grupta %48'iken probiyotik verilen grupta %3'e düşmüş. Hiç de fena değil!

LAKTİK BAKTERİNİN ÇEŞİDİ

Probiyotiklerin bağışıklık sisteminin desteklenmesi, enfeksiyonların önlenmesi veya kanserden korunma gibi etkileri üzerinde bildirilen çalışmaların şüphesiz hepsinde olumlu veya belirgin sonuçlar gözlenememiş. Öyle olsa zaten herkes tüm ilaçları bırakıp probiyotik kullanırdı! Esasında laktik bakterilerin bu etkilerinin probiyotik bakterilerin cinsine/tipine bağlı olduğu görüşü hakimdir. Yani her laktik bakterinin bağışıklık sistemi üzerinde aynı derecede etkisi söz konusu değil. Aynı şekilde, bilhassa kolon kanserinin önlenmesinde gözlenen olumlu gelişmelerin, kanser üzerinde doğrudan etkisinden ziyade dolaylı olarak; laktik bakterilerin bağışıklık sistemi üzerindeki destekleyici etkisinin yanı sıra, bağırsaklarda zararlı bakterilerin gelişimini engellemesi ve gıdalardaki bazı bileşenleri parçalayarak etkili bileşenler haline dönüştürmesi gibi nedenlere bağlı olabileceği tartışılmaktadır. Bağırsak sağlığı bakımından bir diğer yaklaşım ise "Prebiyotikler"dir; sindirilemeyen polisakaritlerin alınması ile bağırsaklarda yararlı bakterilerin gelişimini sağlayacak ortam oluşturulmaktadır. Bu konuyu da başka bir yazımızda inceleriz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yoğurt, probiyotik, prebiyotik ve bağışıklık sistemi   / 07-01-2006
 Bağışıklık sistemi ilaçları hangi durumlarda kullanılmamalı?   / 31-12-2005
 Bağışıklık sisteminiz ne derecede etkin?   / 24-12-2005
 Sık sık hastalanıyor musunuz?   / 17-12-2005
 Şimdi nar zamanı   / 03-12-2005
 Testi kırılmadan   / 26-11-2005
 Keten tohumu zehirleyebilir   / 19-11-2005
 Sarımsaklanmak!   / 12-11-2005
 Söz, bitki ve bıçak   / 05-11-2005
 Bitkilerin etkisi uçar mı?   / 29-10-2005
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Diyare tedavisinde probiyotik etkin bir...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Bu çocuk uyumuyor, peki niye?
Çocukların uyumaması,...
"Aşk Mevsimi"nin kahramanları 30 yıl sonra tekrar karşılaşırsa
"Gerçek Dedikodu"da oyuncular aslında iyi. Özellikle Jennifer Aniston...
Harry Potter serisine rakip bir masal ve düşler alemi
Harry Potter serisine rakip bir masal ve düşler alemi
"Narnia Günlükleri" aslında çocuk filmi-büyük filmi ayrımının artık...
Çayın önce uzmanı sonra tutkunu oldu
Çay 5 bin yıllık geçmişi ve kültürüyle hayatımızın vazgeçilmez bir...
Yenibosna'ya Ahıskalı göçü
Yenibosna'daki Çobançeşme Mahallesi yaklaşık bir yıldır Ahıskalı Türkleri'nin...
Üst kimliğimiz ahlaklı Türk vatandaşı olmalı
Babası Münir Nurettin Selçuk. 22 Şubat 1930'da karlı bir İstanbul gecesi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.