kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Babam Ve Oğlum"da ilk kez kendi oyunumu çok beğendim
"Babam Ve Oğlum"da ilk kez kendi oyunumu çok beğendim


Türkiye'nin en değerli oyuncularından Çetin Tekindor, dizilerden sonra sinemada da başarısını kanıtladı. "Babam ve Oğlum"daki oyunuyla izleyenleri büyüleyen usta sanatçıyla konuşmak büyük bir keyifti.

Çetin Tekindor'la konuşmanın beni bu kadar heyecanlandıracağını ve bu kadar onurlandıracağını tahmin etmezdim. Ünlülere alışık olan ben... Öncelikle şunu öğrendim ki, bu değerli tiyatro, sinema ve şimdi de TV dizileri yıldızı, çok uzun bir zamandır hiç konuşmamış, gazetecilik deyimiyle 'röportaj vermemiş'. 1980'lerde ilk Yeşilçam filmini çevirdiğinde yapılan bir röportaja çok kızdığından beri... Nitekim araya koyduğum "Babam ve Oğlum" filminin yönetmeni Çağan Irmak, "Hiç uğraşmayın Atilla bey, konuşmaz" dedi. Ama Çetin bey Sabah'ın ve benim adlarımızı duyunca ilkesini bozdu, lütfetti ve bana nefis bir konuşma fırsatı armağan etti. Bizler, yani Ankara dışında oturup da onun Devlet Tiyatrosu'ndaki birbirinden güzel rollerini göremeyenler, onu 1970'lerden itibaren ünlü dizilerin sesi olarak tanıdık. 1970 yılında konservatuvarı bitirip Devlet Tiyatrosu'na giren sanatçı, 35 yıllık bir tiyatro oyuncusu. 50 kadar oyunda oynamış. En sevdikleri?

UNUTULMAZLAR
"Max Fritsch'in 'Andora'sı, Brecht'in 'Mutlu Son'u, Edward Albee'nin 'Kim Korkar Hain Kurttan?'ı... Bizden Orhan Asena'nın "Hürrem Sultan", Nazım'ın "Kuvayı Milliye", Nahit Sırrı Örik'in "Düşüş" (Abdülhamit Düşerken) oyunları... En çok bunlar." Sonra şöyle ekliyor: "Ben çokluk kötü oyunların baş oyuncusuydum!... Yani bunu derken haksızlık etmek istemiyorum. Ama kimi zaman özgün ya da çeviri oyunlar, tiyatro tekniğine uygun olmayabiliyor, ya da olay örgüsü ve karakter tahlili açısından sahneye çok yatkın olmayabiliyor. Kast ettiğim bu." Ve bir anısını anlatıyor. Yıllar önce "Kim Korkar Hain Kurttan?" ı Cüneyt Gökçer'in rejisi ve Ayten Gökçer'le birlikte hazırlarken, yazarın bir yerde "5 saniye susulacak" notunu görüyor ve Cüneyt beye "Artık bunu da bize bıraksaydıA diyor. Cüneyt bey ses etmiyor. Ama sonra o sahnede, Tekindor gerçekten de karakterin en azından 5 saniye susmadan konuşmaya başlamaması gereğini öyle bir hissediyor ki, yazara hak veriyor. "Hürrem Sultan"da çok genç bir yaşta Kanuni'yi oynamasını da kolay unutmuyor. 1970'lerde, tiyatroya yeni başladığı yıllarda, TRT'den "Görevimiz Tehlike"yi seslendirmesi için öneri alıyor. Parası da çok iyi. Ama nasıl bir dizi olduğunu anlayınca, hayır diyor. Israr ediyorlar, kararı değişmiyor. Yıllar sonra Ecevit iktidara geldiğinde Milliyet'e verdiği bir röportajda şöyle diyor: "TRT'nin 'Görevimiz Tehlike' gibi bizim demokrasi anlayışımızla bağdaşmayan diziler yayınlamasına engel olacağız." Tekindor, o zaman kararının ne kadar isabetli olduğunu anlıyor. Doktor Kimble'ı konuştuğu "Kaçak" dizisi ona büyük ün kazandırıyor. Ardından "McMillan ve Karısı" gibi başka diziler geliyor. Ve sinemada da birçok ünlü jönü konuşuyor. Sonra ne oluyor? Bunu kendisinden dinleyelim: "Sonra bir gün, itibarlı Cumhuriyet gazetesinde bir Atilla Dorsay çıktı ve şöyle yazdı: "Hangi diziyi veya filmi izlesek aynı ses: Çetin Tekindor'un sesi. Çetin bey bu dizilerden aldığı parayla artık tatile çıksa da, biz de rahat etsek." Ben şaşkına dönüyor, "Sahi öyle mi demişim?" diye bir şeyler geveliyorum. Tekindor şöyle diyor: "Hiç üzülmeyin, o yazınız bana yapılmış en büyük iyiliklerden biridir. Çünkü doğruydu, baştaki seçiciliğimi kaybetmiştim, insani seçimler sanatsal seçimlerin yerini almıştı. Ben bile kendi sesimi dinlemekten usanmıştım. O tarihten itibaren seslendirmeyi azalttım ve oyunculuğa ağırlık verdim." 1983 yılında TRT'nin unutulmaz dizilerinden "Küçük Ağa" geliyor. Tarık Buğra'nın romanından uyarlanan dizi hepimizi, herkesi ekran başına topluyor ve Tekindor birden şöhret oluyor. Bu rolü kabul etmesinde rahmetli TRT yönetmen-yapımcısı Okan Uysaler etkili olmuş. Şöyle diyor: "İlk kez kamera karşısına geçiyordum. Öyle acemiydim ki... Dizinin kimi yerlerinde bu belli oluyor zaten... Ama yönetmen Yücel Çakmaklı bana 'kameraya yabancılığın, rolü daha iyi canlandırmana yardım etti' demesin mi?" Tekindor, büyük bir tevazuyla, yaptığı işlerde kendisini hala acemi hissettiğini söylüyor.

TİYATRO MU SİNEMA MI
O çok tartışılan soruyu ben de soruyorum: tiyatro ve sinema oyunculuğu arasında gerçekten büyük fark var mı? "Ölçek farkı var sanıyorum. 1000 kişilik bir salona oynarken oyunu biraz büyütmek, hatta abartmak gerekiyor. Çok yakına sokulan kamera içinse, tersine bir ölçek küçültmek. Seyirci kamera sayesinde gözünüzün ışıltısını bile görebilir." "Küçük Ağa"dan sonra Gülşah Film'den öneri ve Hülya Koçyiğit'le birlikte "Yavrularım" filminin baş rolü. Nasıldı o zamanın Yeşilçam'ı? "O ilk deneyim hoştu. Hülya hanım çok zarif, yönetmen Bilge Olgaç'ı tanımak çok zevkliydi. Bana mutlaka İstanbul'da kalıp film yapmamı önermişti. Ama o zaman yapamadım, Ankara'ya döndüm. Ama aslında ben Yeşilçam'ı hiç iyi tanıyamadım. Hepi topu 5 film yaptım: nasıl tanıyayım ki?" Sonra Müjde Ar'la "Kaçamak" filmini çekmiş. Uzun bir aradan sonra, 2002'de rahmetli Ömer Kavur'un son filmi olarak kalan "Karşılaşma". Büyük başarı ve Ankara Festivali'nden bir ödül. Ömer Kavur'u da sevgiyle anıyor: "Bana 'sinemanın tekniğini kavradığında, oyunculuğu da halledersin' demişti." Arada ünlü diziler: "Yılan Hikayesi", "Üzgünüm Leyla", "Bir İstanbul Masalı", "Şeytan Ayrıntıda Gizlidir"...
DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 Diyarbakır'da açan kardelenler
 Türkiye'de kızlık zarı diktiren çok
 Oğlumun intiharına saygı duyuyorum
 Ölümünden beni sorumlu tuttular
 Kimliğin altıyla üstüyle ilgilenmem
 Küçük kadın
 Dünya Kupası'na gidemiyoruz diye filmin sonunu değiştirecek
 Galatasaray Fenerbahçe'yi yenerse Denizim de gözlerini açar...
 Ferhan Şensoy'dan ilk erotik roman
 Kadın en çok sevildiğini bilmek ister
 'Yorum Farkı'nın ünlü muhalifleri ortak noktalarını keşfetti
 Beni BJK değil devlet gönderdi
 'Erkekleri hep starlar götürdü ama kötü kadın ben oldum!'
 Sahnede kraliçeydim ama arabaya binecek param yoktu
 Kocam 'İki göğüs herkeste var tek göğüs daha enteresan' dedi
 Filmlerimde cinsel değil ruhsal ilişkileri anlatmak istiyorum
 Göbekli bir reklam yönetmeniydim zayıf şarkıcı oldum
 İş bulmanın aykırı kuralları
 Kadınlardan hep destek gördüm
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
Sayemizde Türkiye'de sorunu olan insan kalmadı
Sayemizde Türkiye'de sorunu olan insan kalmadı
S'nek TV'deki Karşı Cinsin Casusları adlı programı 18-25 yaş arası...
Radyo Günleri'nin kahramanı
Radyo Günleri'nin kahramanı
"Genç kuşağın yetişemediği en büyük yıldız kim" diye sorsalar,...
Ziyafetin tadı ertesi gün çıkar
Yılbaşı eğlence gecesidir, öyle tumturaklı sofralara oturacak ne...
Gökyüzünde iş fırsatı
Yeni yılda siz de havacı olabilirsiniz. Havayolları pilot, teknik ve kabin...
Mavi kanlı bir spor otomobil
Aslına bakarsanız, İtalyan "Egzotik" otomobillerinin en "Mavi kanlısı"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.