| | Ziyafetin tadı ertesi gün çıkar Yılbaşı eğlence gecesidir, öyle tumturaklı sofralara oturacak ne vakit vardır, ne de biraz sonra sabaha kadar dans edecek insanlar midelerini doldurmak isterler. Hindiyi peksevdiğimi söyleyemem. Sanırım bunda küçükken bir babahindinin kabara kabara beni kovalamasının da payı olmalı. Bir...devamı |
|
| | Yemeklerin cilası pilav Türk pilavı ne İtalyanlar'ın rizottosuna ne Çinli ve Japonlar'ın pirinç yemeklerine ne de İranlılar'ın çilavına benzer. Pilava tutkumuz da sadece bize özgüdür. Türk kimliğinin göstergelerinden biri de pilav tutkumuz olsa gerek diye düşünürüm. Bir öğünde sofraya pilav gelmezse, tam...devamı |
|
| | Fatih'in sevdiği karidesler Sultanın yemeğini önce çaşnigirbaşı, yani çeşni tadıcı tadar sonra padişah yermiş. Yemekler sahanda gelirmiş. Yemeğini yalnız yiyen Fatih Sultan Mehmet en çok karides, tavuk ve balık severmiş. Söylene gelen deyişler var ya! "Tarih tekerrürden ibarettir". İnsan merak eder. Hakikaten öyle...devamı |
|
| | İdeolojinin keskin kılıcı bilimin ışığını söndürdü Rektör Yücel Aşkın'ın başlattığı Van yöresine ait Norduz koyun ve keçisinin yok olmaktan kurtarılması ve inci kefalini ekonomiye kazandırması ile ilgili çalışmalar bugüne dek gözardı edildi. Başbakanımız Yeni Zelanda'da rektörlerimizi eleştirdi. Oysa bizim üniversitelerimizde çok iyi...devamı |
|
| | Rejans'ın mutfak sırları kitap oldu İstanbul'un en eski Rus restoranı tarihi ve yemekleriyle kitap haline geldi. Restoranın ortaklarından Erdal Sezener'in yazdığı 'Rejans Yemekleri-Krallara Layık Bir Sofra' öyküleriyle Rus yemek kültürünü anlatıyor. Bundan 74 yıl önce Galatasaray'da iki Rus ve bir Kırım Türkü tarafından bir...devamı |
|
| | Avrupa Topluluğu'nda yüz kızartıcı sokaklar Birahanelerin açılması 1840'lı yıllarda başlamış. 120 yıl öncesinin kırmızı noktasız Osmanlı başkentinden, bugünkü belediye kararlarına gelişimiz malum sokakları değil, yüzümüzü kızartmalıdır. Türkler herkes için olmasa dahi, mizahçılar için şahane gündemler oluşturmakla maruf...devamı |
|
| | İçkiyi severim sarhoşluğu sevmem Bu yıl ölümünün 40. yıldönümünde andığımız usta kalem Refik Halid Karay içme felsefesini böyle açıklıyor. Karay'ın yiyecek içecek kültürümüze kazandırdığı eserlere önem vermek gerekir. Şüphe yok ki Ermeni şivesiyle patlıcan tavası, fakat İstanbullu Türk ağzıyle patlıcan kızartması...devamı |
|
| | Mondovino şarabın merkezine seyahat Bazıları Michel Rolland için guru, dahi, sanatçı, hatta sihirbaz diyor. Bir şarap danışmanının uluslararası şarap endüstrisi üzerindeki etkisine bakarsanız belki de o, bu sıfatların tümüne birden talip. Geçtiğimiz hafta salı akşamı Mey İçki Grubu'na dahil Kayra Şarapları şarapseverleri...devamı |
|
| | Bulgar şarapları patladı AB'ye girme heyecanı Bulgaristan'ın şaraplarını da canlandırdı... Fransız, Amerikan ve İtalyan şarap üreticilerinin Bulgar meslektaşlarıyla yaptıkları teknik ve sermaye işbirliği kendini göstermeye başladı. Raflar yeni etiketlerle dolu. Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da otelin lobisinde...devamı |
|