|
|
Minik çocuğunuzun gribini ilaçla tedavi edemezsiniz
Grip olan çocuğun tedavisine evde başlanabilir. Önce çocuğun yüksek ateşi düşürülür, sonra bol bol sıvı verilir. Uzmanlar, çok zor durumda kalınmadığı sürece çocuklara grip ilaçları vermemeye çalışıyor. Çünkü çocuklar grip enfeksiyonunu kendi kendine yenebiliyor
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Cengiz Canpolat, çocuklar ve griple ilgili soruları yanıtladı.
Çocuklarda bir grip salgınından bahsedebilir miyiz?
Bu dönemde gördüğümüz vakaların bir salgın niteliği taşıdığı söylenemez. Daha çok adi soğuk algınlıklarına rastlıyoruz. Grip çok ciddi bir hastalıktır, 4-5 gün yüksek ateş ve kas ağrılarıyla kendini gösterir. Ancak kış aylarıyla birlikte grip oranı da giderek artar.
ALTTA BİR HASTALIK VARSA...
Grip anne-babadan mı çocuğa bulaşıyor yoksa çocuklardan mı aileye?
Daha çok çocuklardan ailelere bulaşıyor. Çocuklar yuva döneminden sonra daha fazla kalabalık yerlerde bulundukları için gribi kolaylıkla alıp yayabiliyorlar. Aileler bu konuda hem daha özenli oluyor ve dikkat ediyorlar hem de daha az kalabalık ortamlarda bulundukları için gripten korunabiliyorlar.
Grip, çocuklarda daha mı tehlikeli oluyor?
Çocuklarda grip daha tehlikeli değil. Ancak altta yatan kronik bir rahatsızlığı varsa, oldukça tehlikeli oluyor. Yani akciğer, kalp, böbrek, astım ve lösemi gibi hastalığı bulunanlarda önemli oluyor. Onların ve onlara bakanların da grip aşısı olmasını öneriyoruz. Bu durumdaki çocuklar grip olduğunda, altta yatan hastalık alevleniyor. Bunun dışında iki yaşından sonra çocukların bağışıklığı, erişkinlerle aynı düzeye geldiği için, grip daha tehlikeli gibi bir hastalık olarak ortaya çıkmıyor.
Grip olan çocuğa ne yapmalı? Hemen hastaneye mi gitmeli, yoksa tedaviye evde başlanabilir mi?
Tedaviye öncelikli olarak evde başlanabilir, gribin hastanede tedavi olması gibi bir şey söz konusu değildir. Çocuğun yüksek ateşi düşürülür, bol sıvı ile desteklenir. Onun dışında çocuğun bağışıklık sistemi çalışır. Bazı destek ilaçlar var, ama çocuklarda grip ilaçlarını vermemeye çalışıyoruz. Çocuk, grip enfeksiyonunu kendi kendine yenebilir. Ancak semptomlar artıyorsa, o zaman hastaneye götürülmeli.
Çocuklarda grip hangi hastalıklara neden olabilir?
Viral enfeksiyonlar, vücudun bağışıklık sisteminde geçici bir düzensizliğe neden olabileceği için zatürree, orta kulak enfeksiyonları ve sinüzit gibi komplikasyonlar oluşabilir. Gribin semptomlarının çok uzun sürmesi lazım. Ateşinin 4-5 günden fazla sürüp, öksürüğünün giderek artması gerekiyor ki, diğer hastalıklardan şüphelenelim.
ANTİBİYOTİK BÜYÜK HATA
Grip tedavisinde ailelerin yaptığı en büyük hata nedir?
Ailelerin yaptığı en büyük hata; grip olan çocuğa hemen antibiyotik verilmesi. Antibiyotik vücuttaki doğal bağışıklığı baskılar, dirençli bakterilerin oluşmasını sağlar. Ancak, daha sonraki enfeksiyonlar için olumsuz zemin hazırlar. Ayrıca bunu yapan sadece aileler değil, doktorlar da çoğu zaman böyle yapıyor.
|