Erdemir'e 2.7 milyar $'la en yüksek teklifi veren Oyak'ın Arcelor ile ortaklığına özelleştirme onayı çıktı. Oyak, Ataer şirketinin yüzde 41'ini Arcelor'a devredecek.
Uzun süredir konuşulan Erdemir için Oyak ve Arcelor ortaklığına özelleştirme onayı çıktı. Şimdi gözler Rekabet Kurulu'na çevrildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) açıklaması ile Erdemir'in devri için Oyak tarafından kurulan Ataer şirketinde yüzde 59'a yüzde 41'lik ortaklık oranları da netleşmiş oldu. Kısa bir sure önce yapılan açıklamayla yüzde 100 Oyak iştiraki olan Ataer şirketinin kurulduğu ve bu şirketin 1.6 milyar dolarlık finansman paketi yaptığı duyurulmuştu. 2.77 milyar dolar ile Erdemir'e en yüksek teklifi veren Oyak yetkilileri ihale sonrasında "Her türlü ortaklığı düşünmek zorundayız" diye konuşmuştu. Türkiye Arcelor için hiç de yeni bir pazar değil. Çelik devi zaten Erdemir ile işbirliği hatta ortak halindeydi. Ambalaj çeliği üreten Sollac Ambalaj'da yüzde 75 hisse Arcelor'a aitken Erdemir'de yüzde 25'lik hisseye sahip. Türkiye'nin ikinci büyük yassı çelik üreticisi Borçelik'te de yüzde 40.5'lik Arcelor payı'nın yanında Erdemir yüzde 8.92'lik paya sahip bulunuyor. Borçelik'in kapasitesi yıllık 1 milyon tona ulaşıyor. Borusan Grubu'nun faaliyet raporundaki bilgilere göre şirketin pazardaki payı yüzde 15. Erdemir'in payı ise yüzde 39 iken geriye kalan pay ithalat ile sağlanıyor. Erdemir'de ortak konumuna gelen Arcelor hisse oranında değişiklik olmazsa Borçelik'te de hakim duruma geçiyor. Bu durumda pazarın en büyük iki üreticisinde iki büyük ortaktan biri haline gelen olan Arcelor'un bir taşla iki kuş vurmuş olacağı yorumu yalıpılyor.
HİSSELER YÜZDE 1.7 YÜKSELDİ Erdemir'in borsadaki piyasa değeri 3.2 milyar dolara ulaşıyor. Arcelor ortaklığı haberi ile hisseler olumlu etkilense de akşam saatlerindeki satışlarla artış yüzde 1.7'de kalmış bulunuyor. Türk Telekom, Tüpraş ve Erdemir'den birisini almayı hedefleyen Oyak Grubu özellikle Tüpraş ihalesine deyim yerindeyse asılmış ancak istediği sonuca ulaşamamıştı. Bu üç ihalenin sonuncusu Erdemir'di. Çalışanları ve şirketin kendi internet sitesinde "pırlanta yüzük taşı" olarak tanımlanan Erdemir için organizasyonlar düzenlemiş ve ülkenin tek yassı çelik üreticisi yabancıya gitmesin diye kampanyalar yapılmıştı. Kampanyalar sözde kalmamış ve TOBB önderliğinde 50'ye yakın Türk firmasının oluşturduğu Ortak Girişim Grubu (OGG) Erdemir'e talip olmuştu. Rus Severstal, Mittal ve Arcelor'un ardından Rus Novolipetsk'in de çekilmesiyle Oyak ve OGG yalnız kalınca ellerindeki Türk bayrağını sallayan OGG yetkilileri ihaleden çekilmişlerdi.
OYAK OLMAZSA NOVOLİPETSK AB çelik üreticileri arasında 10. sırada yer alan Erdemir'in, devam eden yatırımların ardından 2007 yılında 7 milyon ton, 2010 yılında 10 milyon ton nihai mamul üreten bir bölgesel çelik üreticisi haline geleceği belirtiliyor. ÖİB, Erdemir'de "Oyak'ın hisse satış sözleşmesini imzalamaktan imtina etmesi veya diğer yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde Erdemir'deki idare hisselerinin 2 milyar 720 milyon ABD Doları bedelle üçüncü teklifi veren NLMK-Open Joint Stock Company Novolipetsk Iron and Steel Corporation'na satılmasına karar verildiğini işlemlerin devam ettiğini'' bildirdi.