| |
|
|
112 Servis dosyası - 2
Ambulanslarla ve 112 Acil Servisi' yle ilgili kısa bilgiler vermeye devam ediyorum bugün de. İşte notlar: * Yurtdışında ambulanslar, ambulans olarak yapılır. Ağırlığı, havalesi, iç dış dizaynı ona göre.. Bizde normal araç alıp içini donatıyorlar. Diyelim ki bakanlık 500 araç alıyor ihaleyle firmalara ambulans yaptırtıyor bunları. * Demir Bükey usta Kemerburgaz İETT Garajı'nda 112 Ambulans şoförlerine ileri sürüş teknikleri dersi veriyor. Hız yaparken viraj alma, slalom, karda, buzda, yağışta nasıl gidilir, nasıl durulur öğretiyor.
ABS fren muhabbeti * Yenilerde 45 adet yeni ABS frenli araç geldi. ABS'li frene basınca lastiklerden takır takır sesler gelmiş. Sürücüler frenler patladı sanmış. * Araç bakımları Şişli Endüstri Meslek Lisesi tamirhanesinde yapılıyor. Araçların hemen hemen hepsi Ford. 5 adet Ducado var, 20 tane daha gelecek. * 1 yıl önce hiç yoğun bakım ambulansı yoktu şimdi 3 tane var. 2'si Boğaz köprülerinin üzerinde, biri Başakşehir' de duruyor. Yoğun bakım ambulanslarında vantilatör sistemi var. Nakil sırasında solunum desteği veriyor.
Yoğun bakımcı şart * Şimdi 3 adet kuvözlü, yeni doğan ambulansı yapılıyor. Sorunlu doğan bebekler için yapılıyor bu. Yenimahalle, Zeynep Kamil ve Şişli Etfal doğum hastanelerinde duracak. Bunun personelini eğitmek uzun süre alıyor, yoğun bakım hemşiresi de gerekiyor. * Her ilçede en az iki acil istasyonu var. Ambulans helikopter için 7 trilyon ödenek çıktı. Yakında alınacak. Bu araç diyelim ki Adalar'da işe yarar. Kötü hava koşullarında deniz sert durumdaysa tekne gitmesi, gelmesi, yanaşması bir sorun. Ya da Yalova'da, Çınarcık' ta filan bir acil vaka durumu olursa gerekir.
Ambulans helikopter geliyor * Ambulans helikopter kulağa geldiği kadar cazip bir şey değil. Kalkışa hazırlanması 15 dakika . Gitmesi 15 dakika . Yer bulup inmesi, yüklemesi filan derken 45-50 dakika. Oysa kara ambulanslarının bu sürede ulaşamayacağı yer yok.
|