MGK'da 'Kriz Yönetimi' tatbikatı
''Afet-2005 Kriz Yönetimi Tatbikatı Seçkin Gözlemci Brifingi'', Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla MGK Genel Sekreterliği'nde yapıldı.
Brifinge, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Kuvvet Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri ile diğer üst düzey yetkililer de katıldı.
Brifingte, MGK Genel Sekreteri
Yiğit Alpogan ile Seferlik ve Savaş Hazırlıkları Planlama Daire Başkanı Tuğgeneral Tayyar Elmas tarafından bilgi verildi.Sunumların ardından Başbakan Erdoğan ile üst düzey yetkililer, Misak-ı Milli Salonu'nda oluşturulan kriz merkezine geçtiler. Erdoğan'a, burada tatbikat ile ilgili bilgi verildi.
İSTANBUL'DAKİ DEPREME MÜDAHALE SENARYOSU
AFET-2005 Kriz Yönetim Tatbikatı, olası bir afet karşısında, Türkiye'nin afetlere müdahale ve kriz yönetimi kabiliyetinin, tedbirlerinin, usul ve işlemlerinin idame ettirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla 16 Bakanlık, 14 kamu kurum ve kuruluşunun katılımıyla gerçekleştiriliyor.
Zaman atlamalı, büyük çaplı olarak icra edilen tatbikatta, MGK Genel Sekreterliği'nde Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi (BKYM) oluşturuldu. Bakanlık, kurum ve kuruluş kriz merkezleri ile İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Bursa ve Sakarya illerinin kriz merkezleri de BKYM ile eş zamanlı olarak tatbikata katılıyor.
Tatbikat, merkez üssü İstanbul'un Adalar İlçesi'nin 2 kilometre güneyinde aletsel büyüklüğü 7.6 olan ve İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Bursa ve Yalova illerinde zararlar meydana getiren deprem afetine milli seviyede müdahale edilmesi senaryosu çerçevesinde yapılıyor.
TATBİKATIN AMAÇLARI
Afete müdahalenin koordine edilmesi ve afet sonrası yönetim usulleri ile ulusal güvenliğe yönelik oluşabilecek tehditlere mukabele edilmesi çerçevesinde gelişen tatbikatta, milli kriz yönetim sisteminin etkinliğini denemek ve noksanlıkları tespit etmek hedefleniyor.
Tatbikatla, afet planlarının denenmesine ve geliştirilmesine katkıda bulunmak, afete müdahalede sivil toplum kuruluşlarının kamu otoritesiyle uyumlu olarak daha etkin kullanılması eğitimini yapmak, sivil-asker işbirliği ve Güvenlik Alarm Tedbirleri'ni denemek ve afet yönetiminin eğitimini yapmak da amaçlanıyor.
(AA)
|