|
|
|
|
"50 yılda yapılamayanı yaptık"
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin bu hükümet döneminde ulaşım ve haberleşmede 50 yılda yapılamayan işleri yaptığını söyledi. Yıldırım, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) Sheraton Oteli'nde düzenlediği geleneksel toplantısında, ulaştırma sektöründeki projeleri anlattı.
Ulaştırma sektörünün, tek başına ticari ve sınai bir faaliyet alanı olmadığını ancak bu sektör olmadan ülkelerin kalkınma ve refaha ulaşamayacağını vurgulayan Yıldırım, ulaştırma sektörünün milli gelirde yüzde 15, istihdamda ise
yüzde 12 katkısı bulunduğunu kaydetti. Ulaştırma sektörünün diğer sektörleri doğrudan etkilediğine işareteden Yıldırım, Türkiye'nin son 3 yıldaki makro ekonomik dengelerindekiistikrarla ulaştırma sektöründe de gelişme kaydedildiğini söyledi. Toplam kamu yatırımlarında ulaştırma sektörüne ayrılan payın, yüzde 30dolayında olduğunu ifade eden Yıldırım, göreve geldiklerinde ulaşım modları arasında dengeyi sağlamak üzere çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Sektördeki büyük projelere de dikkati çeken Yıldırım, ''100 yıllıkrüya'' olarak adlandırılan Marmaray Projesi'nin sürdürüldüğünü, projenin denizin 58 metre derinliğine yerleştirilecek tüp tünellerle Avrupa ile Asya'yı birbirine raylı sistemle bağlayacağını anımsattı. Yıldırım, projenin ilk etabına ilişkin yapım çalışmalarının devam ettiğini, proje kapsamında tarihi dokuya zarar verilmeden İstanbul'un bin yıllık tarihinin de açığa çıkarılacağını kaydederek, proje sayesinde İstanbul trafiğinde rahatlama sağlanacağını söyledi.
2006 yılı Nisan ayında tünel açma makinalarının 4 noktada çalışmaya başlayacağını ve bu çalışmanın kısa sürede tamamlanacağını belirten Yıldırım, daha sonra banliyö hatları ve çeken-çekilen araçların temin edileceğini ifade etti. Projede arkeolog eksikliğinin giderildiğini bildiren Yıldırım, ''Projenin toplam süresi içerisinde mevzi gecikmeler, projenin topyekun gecikmesine neden olmayacak'' dedi. Proje tamamlandığında günde tek yönde 75 bin yolcunun taşınacağınıbelirten Yıldırım, 2.7 milyar dolarlık bu projenin 2010 yılına kadar hizmete sunulacağını, böylece 100 yıllık rüyanın gerçek olacağını kaydetti.
DEMİRYOLU
Yıldırım, 1975 yılında başlanan Sürat Demiryolu Projesi'nde 30 yıldır bir ilerleme kaydedilemediğini, bu projenin Türkiye'nin ekonomik şartları içinde gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını, bunun yerine yeni bir proje geliştirdiklerini belirtti. Yeni hattın 250 kilometre hıza uygun yapılacağını, projenin Ankara-Eskişehir etabında işlerin yüzde 65'inin tamamlandığını bildiren Yıldırım, bu hattın gelecek yıl hizmete açılacağını, böylece Ankara-Eskişehir arası demiryolu ulaşımının 55 dakikaya ineceğini ifade etti.
Yıldırım, projenin Eskişehir-Köseköy arasının altyapı ihalelerininde gerçekleştirildiğini, bu etabın da 2008 yılında tamamlanacağını, proje bitiminde Ankara-İstanbul arası ulaşımın 3 saatte sağlanacağını söyledi. Yıldırım, Marmaray ve Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Hattı'nın tamamlanmasıyla Türkiye'nin AB ile bağlantı yolu olan 4'üncü koridorunEdirne'den Ankara'ya kadar uzanacağını, ileride Ankara'nın doğusuna dahattın genişletilebileceğini kaydetti. Ankara-Konya arası Hızlı Tren Projesi'nin altyapı işlerinin de ihale edildiğini anımsatan Yıldırım, 450 milyon dolarlık bu projenin gerçekleştirilmesiyle Ankara-Konya arasının da 1 saat 15 dakikada geçileceğini belirtti. Yıldırım, 2.7 milyar dolarlık Tüp Geçiş, 2.3 milyar dolarlık Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi ve 450 milyon dolarlık Ankara-KonyaHızlı Tren Projesi ile yaklaşık 5.5 milyar dolarlık yatırımın, ülkeninzor şartlarına rağmen demiryollarına ayrıldığını, bunun demiryollarınaverilen önemi gösterdiğini ifade etti. Yıldırım, ''Demiryollarını ayağa kaldırmak lafla değil, oraya yapılan yatırımla olur'' dedi.
HAVACILIK
Sivil havacılık alanındaki gelişmelere de değinen Binali Yıldırım,kamu kaynakları kullanılmadan havaalanları için yap-işlet-devret modeliyle 600 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, Antalya'da ikinci terminal ve ikinci pistin yapıldığını, bu sayede Antalya Havalimanı'ndaki yolcu sayısının bu yıl 10 milyonu aştığını belirtti. Yıldırım, Dalaman, Adnan Menderes ve Esenboğa havalimanlarında yeni terminal yapım işlerinin de sürdüğünü, Ankara'ya yakışır yeni terminalin gelecek yıl hizmete açılacağını ifade etti.
Havacılıkta firmalara sağlanan kolaylıklar sayesinde bu sektördekiuçak sayısının 110'dan 222'ye yükseldiğini, yolcu sayısının da arttığını, 3,5 milyon kişinin ilk kez uçağa binme fırsatı yakaladığınıanlatan Yıldırım, talebi karşılamak için geçici olarak 125 yabancı pilotun Türkiye'de çalışmasına izin verdiklerini, 3 yıl içinde 300'e yakın pilot yetiştirmeyi planladıklarını söyledi.
Yıldırım, denizcilik alanında ise sessiz bir devrim gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, tersanelerin gelecek 3 yıl için dolu olduğunu, sektörü canlandırdıklarını kaydetti.Sektörün önünü açtıklarını belirten Yıldırım, bu sayede ulaşım ve haberleşmede ülkenin çağ atladığını ifade ederek, ''Türkiye, ulaşım vehaberleşmede bu hükümet döneminde 50 yılda yapılamayanları yaptı'' dedi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|