Tekel'e ait sigara fabrikalarında kullanılan tütünün yüzde 50'sinin işlendiği ve yıl da 13-14 trilyon lira kar ettiği bildirilen Adana Sigara Fabrikası'nın kapatılması kararının düşündürücü olduğu bildirildi.
Tekgıda-İş Sendikası Güney Anadolu Bölge Şube Başkanı Gürsel Diliçıkık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapatılma kararı alınan Adana sigara fabrikasının 1976 yılında kurulduğunu hatırlattı. Fabrikanın günde yaklaşık 50 ton sigara üretim kapasiteli olduğunu belirten Diliçıkık, ''Fabrikada, Türkiye'de yetiştirilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üretilen tütüne yüzde 15 ABD tütünü ilave edilerek orijinal tip tütün işlenmektedir'' dedi. Diliçıkık, şöyle konuştu:
''Adana fabrikası yerli tütünden imal edilen sade soslama ve kokulandırma
yapılmadan daha az zararlı, halkımızın belli bir kesimine ve özel tiryakilere hitap eden Samsun ve Maltepe sigaralarının yanı sıra nargile tütünü olan tombekiyi imal eden bir fabrikadır. Ayrıca, Tekel sigara pazarının yüzde 25'ine sahiptir. Türkiye'de yetiştirilen 500 bin ton tütünden Tekel sigara fabrikalarında kullanılan 60 bin ton tütünün yüzde 50'si Adana Sigara Fabrikası'nda işleniyor.''
Kuruluşundan 2000 yılına kadar fabrikada hiç bir yatırım yapılmadığını belirten Diliçıkık, ''Ancak 2000-2005 yılları arasında yaklaşık 10 trilyon lira tutarında yatırım yapılarak modernize edilmiştir'' dedi.
Diliçıkık, moderdinazasyonda kompresörler, toz ünitesi, buhar kazanları, toz boruları ile tüm mekanik tesisatın yenilendiğini ifade ederek, şunları söyledi: ''Ancak, piyasada artan rekabet çerçevesinde makinelerde yenileme yapılmamıştır. Yabanca firmalarla rekabetin sağlanması için bir kaç makinenin yenilenmesi lazım. Özelleştirme kapsamında bulunan Tekel'in diğer fabrikalarında yalnız ABD tipi virjinya tütünü kullanılmaktadır.
Yerli tütünlerin yüzde 50'si oranında işlenmesini teminen sigara üreten Adana Sigara Fabrikası'dır. Fabrikaya 20 milyon dolar yatırım yapıldığı taktirde mevcut sistemi bozmadan sigara üretimini durdurmadan hem Türkiye'de yetişen orijinal tip tütünle Maltepe, Samsun imal edilmesinin yanında ABD tipi Virjinya tütün işlenerek yabancı sigaralar da ürütebilir. Ayrıca, artan piyasa rekabetinde yerini koruyabileceği bir fabrika haline gelir.''
YILDA 13-14 TRİLYON LİRA KAR Diliçıkık, fabrikanın İstanbul, Tokat ve Samsun sigara fabrikalarının satışına ayakbağı olduğu gerekçesiyle kapatılmak istendiğini ve bunun Özelleştirme İdaresi'nce karara bağlanmasının düşündürücü olduğunu iddia etti. Fabrikanın kapatılmasıyla çalışan 700 işçinin işsiz kalacağını anlatan Diliçıkık, şöyle devam etti: ''Halen Tekel'in sigara pazarında yüzde 25 hissesi olan ve her yıl 13-14 trilyon kar eden bir fabrikanın kapatılma kararı ABD tütünü işleyen İstanbul, Tokat ve Samsun sigara fabrikalarını özelleştirebilmek uğrunadır. Her yıl 10-15 trilyon zarar eden, üretim yaptırılmayan Bitlis Sigara Fabrikası aynı karar verilmesine karşın kapatılmaktan son anda kurtularak kurtarılarak Tütün Müessese Müdürlüğü'ne bağlandı. Adana Sigara Fabrikası da her yıl kar ettiğine göre zarar eden bir fabrikanın kapatılması yerine kar eden bir kuruluşun yok edilmesi düşündürücüdür. Fabrikanın kapatılması kararı yerine özelleştirme kapsamında kalarak biran önce üretime geçilmesini talep ediyoruz.''
Diliçıkık, yerli tütün işleyen ve sigara imal eden en iyi fabrika olduklarını iddia ederek, ''4 adet 10 bin devirli sigara makinesi alındığında artan sigara pazarında her türlü rekabet ortamında başarıyla mücadele ederiz'' dedi.