Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Pantolonlu köfte 8 kişilik * 1 kg. patlıcan (ufak boy) * 500 gr. kıyma * 1 çay bardağı haşlanmış pirinç * 2 yumurta * 1/2 demet maydanoz Tuz, karabiber * Kızartmak için sıvıyağ Sosu için: * 4 tane domates * 1 tatlı kaşığı ketçap * 1 kesme şeker * 4 diş sarımsak * Tuz Patlıcanları ortadan ikiye bölün. Üstünde ve altında 1 parmak kalınlığında kabuk kalacak şekilde soyun. Limonla ovup, tuzlu suda yarım saat bekletin. Bolca yıkayıp, sıktıktan sonra kabak oyacağı ile içlerini oyun. Kıymayı, yumurtayı, tuzu, karabiberi, maydanozu ve haşlanmış pirinci iyice karıştırıp, patlıcanların içine doldurun. Bol yağda pembeleşinceye kadar kızartın. Bu arada sosu hazırlayın. Bunun için domatesi rendeleyin. 1 kaşık tuz, şeker, ketçap ve sarımsak ekleyip, ateşte iyice pişirin. Bu sosu arzu ettiğiniz başka yemeklerde de kullanabilirsiniz. Hazırladığınız patlıcanları servis tabağına alıp, üzerine domates sosunu dökün. Kuskus makarna veya bulgur pilavı ve cacıkla servis yapın.
Yoğurtlu bulgur salatası 6 kişilik * 150 gr. bulgur (köftelik) * 500 gr. yoğurt (süzülmüş) * 100 gr. ceviz (5-6 adet ayırıp, kalanı iri dövün) * 5 diş sarımsak (dövülmüş) * 5 adet taze soğan (ince doğranmış) * 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış) * 1 kahve fincanı zeytinyağı * Kiraz domates (süslemek için) Bulgur, yoğurt, dövülmüş ceviz ve sarmısağı iyice karıştırıp, bir gece buzdolabında dinlendirin. Soğan ve maydanozu katın, iyice harmanlayıp, servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağını gezdirip, ayırdığınız ceviz ve kiraz domateslerle süsleyerek servis yapın.
Patatesli çiğ köfte 10 kişilik * 6 adet patates (haşlanmış, ezilerek püre yapılmış) * 2 su bardağı bulgur (köftelik) * 2 su bardağı su (kaynar) * 1 çorba kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında) * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 demet maydanoz (ince kıyılmış) * 1 demet taze soğan (ince kıyılmış) * 2 sap taze sarımsak (ince kıyılmış) * 1 adet limonun suyu * 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber * 1 çay kaşığı karabiber * 1 çay kaşığı kimyon * Tuz (arzu edilen miktarda) 10 yaprak kıvırcık marul * 2 adet kırmızı turp (dilimlenmiş) Bulguru derin bir kaba koyun, üzerine kaynar su gezdirip, kapak kapatın ve 30 dakika dinlendirin. Dinlendirilmiş bulguru karıştırın, patates, tereyağı, zeytinyağı, maydanoz, taze soğan, sarımsak, limon suyu, toz kırmızıbiber, karabiber, kimyon ve tuzu katıp, iyice yoğurun. Avucunuzu ıslatıp, ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, sıkarak köfte şekli verin ve marul yapraklarının üzerine yerleştirin. Turp dilimleriyle süsleyerek servis yapın.
|