Bakan Ali Babacan, ekonomik programın sokağa yansımadığı eleştirilerine yanıt verdi: "Türkiye'de hangi gelir grubuna bakarsak bakalım, emeklisi, memuru, işçisi hepsinin geliri enflasyona göre daha fazla arttı".
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin yeniden bu göreve atanıp atanmayacağına ilişkin tartışmalara farklı bir yorum getirdi. Babacan, SABAH'a yaptığı açıklamada, "Merkez Bankası ile ilgili tartışmaların dışındayız. Başkan'ın kim olacağı konusu, günü gelince açıklanır. Türkiye'deki şartlar maalesef, önceden ilan etmeye, bir geçiş dönemine müsait değil" dedi. Babacan, ekonomik programın halka yeterince yansımadığı iddialarına, İmarbank bonozedelerine yönelik ödeme planına, TMSF'nin performansına, enflasyon hedeflemesindeki belirsizlik aralığına ilişkin sorularımıza şu yanıtları verdi:
* PROGRAM: Uygulanan ekonomik program sokağa yansıyor. Türkiye'de hangi gelir grubuna bakarsak bakalım, emeklisi, memuru, işçisi, asgari ücretlisi, hepsinin geliri enflasyona göre daha fazla arttı. Ayrıca gıda, giyim gibi halkın çok sık tükettiği mallardaki fiyat artışı, ortalama enflasyonun altında kaldı. Geçen yıl ortalama enflasyon yüzde 9.3 iken gıda ve giyimdeki enflasyon yüzde 4-6 aralığında idi. Yani halkın temel ihtiyaçlarındaki enflasyon, ortalamanın altında. Hem gelir artışı hem de ana harcama gruplarında enflasyon düşüşü aynı anda yaşandı. Bunu, rakamlar da sokağın nabzı da gösteriyor. Daire, otomobil, beyaz eşya satışında patlama yaşanıyor. Bunları öyle birkaç bin kişi değil, kitleler alıyor. Milyonlarca beyaz eşya satılıyor.
* BONOZEDELER: İmarbank'tan bono alan vatandaşlara ödeme yapılması konusunda hükümetin bakışı biliniyor. Nitekim 2003 sonunda Meclis'e gönderdiğimiz tasarıda ödenmesi yönünde hüküm vardı. Ancak Meclis'in iradesi farklı oluştu. Bu aşamada yargı süreci devam ediyor. Türkiye, ekonominin çok daha kırılgan olduğu bir dönemde 6.5 milyar dolarlık İmar Bankası yükünü üstlendi. Faizlerde en ufak sapma olmadı. Nihai yargı kararına göre, İmar Bankası dolayısıyla gelecek yeni yükler, ekonomimize zarar vermez. Daha güçlü bir ekonomik yapımız var. Yargı süreci tamamlansın, SPK ve BDDK ile oturur konuşuruz.