Enerji Bakanlığı, yap-işlet-devret santrallerini yap-işlete çevirecek bir önerge hazırladı. Amaç bu sayede elektriği ucuzlatabilmek....
Elektrik dağıtımında özelleştirme sürecini kolaylaştırmak üzere hazırlanan 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı", devlete pahalı elektrik satan 4 yap-işlet-devret santralini 'yapişlet'e çevirecek. Yaklaşık 2.5 yıldır söz konusu santrallerinde elektrik fiyatını indirmeye çalışan ve işletmelerin tahkim silahı nedeniyle ilerleme kaydedemeyen Enerji Bakanlığı yetkilileri hazırladıkları bir önerge ile Yap-İşlet- Devret santrallerini, belli bir bedel karşılığında işleten şirketlere satılmasına yönelik olarak, tasarıya bir madde ekledi. Dün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek alt komisyona havale edilen yasa tasarısına ekleneceği ifade edilen önergede, "YİD modeline göre tesis edilen ve halen işletilmekte olan santral projelerine ilişkin mevcut sözleşmeler varılacak mutakabat ve usuller çerçevesinde santral şirkette kalacak şekilde sonuçlandırılabilir" deniliyor.
TARTIŞMA OLACAK Bu, bazıları 2016 bazıları da daha sonra devlete geri dönecek olan santrallerin yap-işlet modeline çevrilmesi demek. Edinilen bilgiye göre bakanlığın bu sırada amacı, "Ben santrali sana bırakıyorum, o zaman sen de fiyatını indir" diyebilmek. Ova, Trakya Elektrik, Unimar ve Doğa Enerji Doğalgaz Çevrim Santralleri için yasanın söz konusu maddelerle birlikte TBMM'den geçmesi halinde Enerji Bakanlığı herbir santralin sahibi ile tek tek masaya oturacak. Ancak bu madde yoğun tartışmalara gebe. Çünkü mevcut sözleşmelere göre devletin 2009-2010 yılında söz konusu santralleri 'bedelsiz olarak devir alıp, özelleştirmesi mümkün'. Hükümet 4-5 yıl beklemek yerine yine aynı şirketlerle yola devam etme anlamında bir adım atıyor. İddialara göre bu maddenin özünde Ova Elektrik ile yapılan anlaşma yatıyor. Bakanlık yaklaşık 250 milyon dolar karşılığında Ova'nın Çolakoğlu Grubu'nda kalması konusunda anlaşmaya varmış görünüyor. Bu sırada 8 yıl boyunca şirkete alım garantisi de verilecek. Garantide alım bedeli yakıt maliyeti + 0.70 sent üretim bedeli ile sınırlanacak. Bu da tahminlere göre bu santralden alınan elektriğin birim fiyatının 5 sentler kada çekiyor. Tasarıya konu olan YİD santralleri devlete ortalama 10 sentten elektrik satıyorlar. Söz konusu santrallerden alınan toplam elektiğin önümüzdeki yıl 15 milyar kilovatsaate ulaşması bekleniyor. Kilovat saati 10 sentten bu Türkiye için 1.5 milyar dolarlık bir ödeme demek. Fiyatın yarı yarıya inmesi ile bu rakamın 750 milyon dolar azalması söz konusu olacak.