Mumcu: Yüzyılın soygunu...
Kontrat Devri ihalesi ile tekrar alevlenen doğalgaz tartışması duracağa benzemiyor. Anavatan Partisi lideri Erkan Mumcu'nun önceki günkü çıkışı sonrası, dün de CHP harekete geçti. Konuyu yargıya götürmek için kolları sıvadı. İddiaların arkasının kesilmeyeceği de görülüyor. Buna neden sadece Türkiye'nin, termik ve hidro kaynaklarının beş katına yakın bir fiyatla doğalgazdan elde edilen elektrik değil. Anavatan lideri Mumcu'ya göre; Doğalgaz Kontrat Devri öncesi yapılan yasal değişikliklerle sonrasındaki gelişmeler ciddi boyutta. Mumcu'nun dünkü sohbetimizde yazılması kaydıyla söylediği iddiası ise şöyle: "Yüzyılın soygunu yapılıyor..."
İki katlık artış Mumcu bu iddiasını kendisinin de bir zamanlar içinde bulunduğu Bakanlar Kurulu'nda da yaşanan tartışmayı aktararak dile getirmeye başladı. Anlattığına göre, Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda 2004'te Rusların diretmesi doğrultusunda değişiklik yapılmak istendiğinde başta Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) olmak üzere, bazı bakanlardan itiraz gelmiş. İtirazlar sadece bu konuyla ilgili olmamış. Yeni fiyatlandırma formülünün de kabul edilmemesi istenmiş. Mumcu şu iddiada bulundu: "Bu noktada bazı işadamları ve Mavi Akım'ın yapımcı firması İtalyan ENI şirketi adına çaba gösteren İtalya Başbakanı Berlusconi devreye girdi. Onların telkiniyle BOTAŞ ve Gazprom arasında tek fiyata indirgenmiş yeni anlaşma imzalandı..." Sonrasına ilişkin iddialarını sürdürdü: "Yapılan anlaşmayla, doğalgaz petrol fiyatına endekslendi. Oysa önceki anlaşmada bu yoktu. Sonuçta 135 dolar civarına sabitlediğimiz doğalgaz fiyatı, petrol fiyatları yükselince bugün 240 dolara çıktı..." Mumcu'nun iddiaları bununla da kalmadı. Aktardığına göre, Türkiye'ye batı hattından gelen ve Turusgaz olarak bilinen doğalgazın fiyatı ucuz kalmış. Mavi Akım'da ise petroldeki artışla fiyat patlaması yaşanmış; 240 dolara çıkmış. Konuyu bu noktadan doğalgaz kontrat devir ihalesine taşıdı. Daha önce Gazprom Türkiye'deki şirketi belirleme hakkına sahip değilken, Doğalgaz Piyasası Yasası'nda yapılan değişiklikle bu yetki kendisine tanınmış. Yeni yasa çerçevesinde bir süre önce yapılan doğalgaz kontrat devir ihalesine 37 firmanın başvuruda bulunduğunu anımsatıp devam etti: "Gazprom, EPDK'ya başvuran 37 firma arasından sadece 4 firmaya ön izin hakkı tanıdı. Enerco, Bosforus, Shell ve Tahincioğlu. Gazprom, yılların Shell şirketine bir lot verilirken, geçen yıl kurulan Enerco'ya nasıl oldu da 10 lot birden verildi. Enerco kimin; Fatih Baltacı'nın. İkinci Baltacı kim; AK Parti'ye yakın bir isim." Bundan sonraki süreçte olacaklara ilişkin öngörüsünü de aktarmaya başladı. İddiasına göre, Rusya kendi seçtiği firmalara Turusgaz'dan bir süre düşük fiyatla doğalgaz verecek. Ön izin vermediği Mavi Akım'dan da BOTAŞ'a yüksek fiyatla satmaya devam edecek.
BOTAŞ yerine Gazprom BOTAŞ'ın piyasada bununla rekabet etme gücü olmayacak. Mavi Akım'dan gelen doğalgazın kontratları da Gazprom'un tercih ettiği firmalara aktarmaya mecbur kalacak. Bir başka anlatımla, piyasada BOTAŞ'ın tekelinin kırılıp rekabet ortamı içinde daha ucuza doğalgaz alımının planlanmasıyla çıkılan yolda, Gazprom tekel haline gelecek. Gazprom Türkiye'deki enerji piyasasını kontrol eden tek güç olacak. Mumcu'nun hayıflanması, Türkiye'nin beş kat ucuz hidro ve linyit kaynakları dururken, önce enerjisini, ardından da politikasını doğalgaza teslim edecek olmasına...
|