|
|
|
|
Baykal Malatya'da
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ishal vakalarıyla ilgili inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere Malatya'ya geldi.
Özel bir uçakla Erhaç Havaalanı'na gelen Deniz Baykal'ı, CHP Malatya milletvekilleri Muharrem Kılıç, Mevlüt Aslanoğlu, İl Başkanı Niyazi Ergin Gökçe ve çok sayıda partili karşıladı.
Baykal, Malatya halkına geçmiş olsun dileğinde bulunmak için kentegeldiğini söyledi. Baykal'ın kente hareketi sırasında basın mensuplarını taşıyan minibüsün, konvoydaki bir otomobile çarpması sonucu maddi hasarlı kaza meydana geldi.
VAN'DA
BİRLİK MESAJI
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Türkiye'de birbirinden farklı etnik kimliklere sahip olan insanlar, bir ve tek millet olarak kardeşçe yaşıyorlar. Bunu sıkıntıya sokacak, güçleştirecek bir ayrıma zemin hazırlayacak değerlendirmeleri yapmak Başbakan'a uygun düşmüyor'' dedi.
Hakkari ile Yüksekova ve Şemdinli'deki incelemelerinin ardından geceyiVan'da geçiren Baykal, sabah erken saatlerinde Kahvaltıcalar Sokağı'nagiderek kahvaltı yaptıktan sonra özel uçakla Van'dan ayrıldı. Ferit Melen Havaalanı'nda gazetecilere açıklama yapan Baykal, kimliklere saygı gösterilmesi, bu konuda sorumlu ve dikkatli davranılması gerektiğini ifade ederek, bölgede etnik kimliğe dayalı bir ayrımcılık peşinde koşanların yanlış yaptığını, bunun bölgeye ve memlekete yarar sağlamayacağını bildirdi.
Başbakan'ın bu konuda yanlış yaptığını savunan Baykal, konuşmasınışöyle sürdürdü:
'' Türkiye'de birbirinden farklı etnik kimliklere sahip olan insanlar bir tek millet olarak kardeşçe yaşıyorlar. Bunu sıkıntıya sokacak, güçleştirecek bir ayrıma zemin hazırlayacak değerlendirmeleri yapmak Başbakan'a uygun düşmüyor. Bu yanlış bir yaklaşımdır. Bunu ifade etmek istiyorum.
Bu bölgede yaşayan insanlar ayrımcılık peşinde değiller. Onlar kendilerine saygı gösterilmesini, kimliklerine değer verilmesini ve bir yurttaş olarak haklarının sağlanmasını istiyorlar. İş, yatırım, hizmet istiyorlar. Ekonomik sorunlarının çözülmesini istiyorlar. Bu konuda çok haklılar. Yapılması gereken de budur.'' Etnik ayrımcılık teşvikinin bu bölgeyi huzursuzluğa sokacağını ifade eden Baykal, burada yaşayan insanların ezici çoğunluğunun da bu anlayışa sahip çıktığını belirtti.
Herkesin, ''artık sen ayrısın'' denilircesine yapılan kimlik vurgulamasından rahatsızlık duyduğunu kaydeden Baykal, ''Evet, herkesin kendi kimliği var ama işi orada bırakalım, başka meseleleri çözelim. İşsizliği çözelim, yoksulluğu, çözelim, bölgeye hizmet getirelim. Haklarımızı alalım. Bu arayış içinde olalım. Bu bizim yaklaşımımızdır'' diye konuştu.
'YYÜ REKTÖRÜ GERİLİMİN İÇİNDE'
Bölgedeki çalışmalarının ikinci ayağında ise Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ı ziyaret ettiğini hatırlatan Baykal, bukonuyla ilgili olarak hukukun tehlikeli bir biçimde siyasallaştırıldığını, siyasi amaçlı müdahalenin adli sistemi sıkıntıya soktuğunu bildirdi. Baykal, şimdiye kadar yapılan yanlışların 14 Aralık'ta Van Adliyesi'nden yapılacak duruşmayla son bulmasını ümit ettiklerini dile getirdi.
Bir gazetecinin, ''Bazı gazetelerde Rektör Bey'in sürekli ağladığı söyleniyor. Siz nasıl gördünüz?'' sorusu üzerine Baykal, şunları söyledi: ''Evet çok büyük bir gerilimin içinde. Aynı koşullarda bir başka kişi intihar etti. Onurlu, şerefli bir insan böyle bu kadar ağır suçlama karşısında ister istemez sarsılır. Elbette o da sarsılmış. Toplumun pek çok kesiminin uygulamaları doğru değerlendirmesi, kendisini saygıyla desteklemesi ona güç katıyor. Ben önümüzdeki duruşmada bir olumlu karar çıkacağını ümit ediyorum.''
''Rektör Aşkın, duruşmaya katılacak güçte mi?'' sorusunu da Baykal, ''Yargı usulleri çerçevesinde gıyabında duruşma yapılabilir, yapılmayabilir. Yani ruhsal durumu elverirse doktorlar da izin verirseelbette çıkar, ama böyle bir talebi, böyle bir zorunluluğu var mı bilemiyorum. Gıyabında bir karar olacaksa daha iyi olur'' şeklinde yanıtladı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|