  |
|
İslam ülkeleri reform kararı aldı
İslam dünyasının önemli problemleri yoksulluk, yolsuzluk ve cehalet olarak sayıldı ve 'savaş' kararı alındı.
İslam Konferansı Örgütü (İKÖ), Mekke'de İslam dünyasında reform gündemiyle, olağanüstü toplandı ve şiddete karşı ılımlılık, cehalete karşı gelişme için 10 Yıllık Eylem Planı'nı hayata geçirme kararı aldı. Suudi Arabistan'ın Mekke kentindeki Safa Sarayı'nda başlayan toplantı, Kuran okunarak açıldı. Türkiye'yi TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın temsil ettiği ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün temsil ettiği zirvede ilk sözü Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz aldı.
ILIMLILIK VE MODERNLEŞME Kral Abdülaziz, İslam toplumunun, "insanları dinden çıkartan, kan akıtmayı ve toplumları yıkmayı hedefleyen yıkıcı radikal görüşlerden aklını ve ruhunu arındırması gerektiğini'' söyledi. Abdülaziz ayrıca, Müslüman toplumlarda zulüm ve baskının ortadan kaldırılması, iyi yönetim, fakirliği ortadan kaldıran kapsamlı kalkınma hamleleri, ılımlılık vizyonunun yaygınlaşması, İslam'ın hoşgörüsünün ön plana çıkarılması ve Müslümanların bilim, sanayi ve teknolojide en gelişmiş seviyede olmasını temenni ettiğini sözlerine ekledi. İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da, İslam dünyasının kendi sorunlarından ötürü başkalarını suçlama lüksüne sahip olmadığını belirterek, "Ulusal ve bölgesel sorunlarımızı, cesaret, içtenlik ve açıklıkla karşılamanın zamanı geldi'' dedi. Terörle, kökleri ve nedenlerine inerek savaşılması gerektiğini söyleyen, "Terörizm, her Müslüman'ın savaşması gereken bir suçtur'' diyen İhsanoğlu, İslam dünyasının 3 önemli problemi bulunduğunu belirterek, bunları yoksulluk, yolsuzluk ve cehalet diye sıraladı.
10 YILLIK EYLEM PLANI HAZIR Zirvede "İKÖ 10 Yıllık Eylem Programı'', "Mekke Deklarasyonu'' ve sonuç bildirisi olmak üzere 3 bildiri yayımlanacak. Eylem Planı, İKÖ üyesi ülkelerde 10 yıl boyunca nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konularını içeriyor. Plan, İKÖ bünyesinde kurulan Akil Adamlar Komitesi'nin tavsiyeleri ve eylül ayında Mekke'de bir forum düzenleyen bilimadamları ve düşünürlerin tavsiyelerinin birleştirilmesi ve genel sekreterlik tarafından tek bir tasarı haline getirilmesiyle oluştu. İki hususa vurgu yapan kaynaklar, bunlardan birincisinin, İslam ülkelerinde reformlara duyulan ihtiyacın çok açık biçimde ortaya çıkması olduğunu söylediler. Kaynaklar, bu reformların esasında İslam ile bağdaştığını, reformları her ülkenin kendi şartları çerçevesinde yapması gerektiğini belirttiler.
(AA)
|