Seçim kokusu dalga dalga yayılıyor
Genel seçimler zamanında yapılırsa, tam iki yıl var. Ancak bugüne kadar zamanında yapılan seçim yok. Hep erkene alınmış. Başbakan Erdoğan ve AK Parti yöneticileri "Erken seçim yok. Seçim zamanında yapılacak" açıklaması yapıyor. Peki seçimin 2006'ya alınması söylentileri nereden çıkıyor? İşte size erken seçim gerekçeleri: AK Parti, iki yıl öncesi gibi yükselen değer değil. Ancak ilgi odağı olmaya devam ediyor. Fakat trend aşağı yönlü ve gittikçe düşüş eğilimine girmiş. AK Parti'yi iktidara taşıyan nedenlerin başında, geçmiş hükümetler için artan yolsuzluk iddiaları, yoksulluk, işsizlik, halktan kopuk yaşam biçimi, yandaşlarını kayırma, ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler sıralanabilir. AK Parti iktidarı ile yaşanan olumlu gelişmeler de var. Ekonomide sorunlar olmasına rağmen iyi gidiyor. Unuttuğumuz tek haneli enflasyonu yeniden yaşamaya başladık. AB ile ilgili müzakereler başladı. Koalisyon Hükümetlerinde görülen siyasal istikrarsızlık yok. Hükümet tek sesli, halk umutlu. Ancak, AK Parti'yi iktidara taşıyan olumsuz manzaranın benzerini bazı alanlarda yeniden görmeye başlıyoruz. Yoksulluk ve yolsuzluk iddiaları gündemdeki yerini koruyor. İşsizlik çığ gibi büyüyor. Yandaş kayırmacılığı sık sık gündeme geliyor. Bürokraside kadrolaşma iddialarının yanında beceriksiz kadrolarla tıkanan bürokrasi sıkıntı yaratıyor. Ak Parti tabanında çözülmesi beklenen türban ve İmam Hatip sorunu çözülmedi, aksine tırmandı. Hükümet - Yök gerginliği, Güneydoğu'da tırmanan olaylar siyasi risk taşıyor. AK Parti iktidarının karşılaştığı bu sorunlar gittikçe artacak, azalmayacaktır. Henüz birinci parti iken seçime gidip, tek başına 5 yıllık iktidar vizesini yeniden alacak AK Parti iktidarı, Mayıs 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde söz sahibi olur. Kulislerde dalga dalga yayılan erken seçim söylentilerinin en önemli nedeni bu.
Bugün seçim olsa Erken seçim lafı gündeme oturdu mu onu önlemek mümkün değil. Son günlerde, bugün seçim olsa hangi parti ne oranda oy alır şeklindeki araştırmalar artmaya başladı. Elimde geçen ay içinde yapılmış beş ayrı araştırma sonucu var. Bu araştırmaları yaptıranlar arasında AK Parti de bulunuyor. Ayrıca DİSK ve TİSK'in de yaptığı araştırmalar var.
Üç parti barajı aşıyor Elimdeki araştırma sonuçlarından dördü benzerlik arz ediyor. Hepsinin ortak yönü AK Parti birinci sırada ve üç parti barajı aşıyor. Araştırma sonuçlarına bakılırsa AK Parti tek başına iktidar oluyor. Ancak MHP ve CHP de barajı aşıyor. Daha iki ay öncesine kadar yüzde 2 olan ANAVATAN'ın dördüncü sıraya yerleşerek baraj sınırına çok yaklaştığını görüyoruz. Bu araştırma sonuçlarını iyi tahlil etmek gerekir. Ak Parti'nin halkın desteğini önemli ölçüde kaybetmesine rağmen, alternatif yaratılmadığı için yeniden tek başına iktidar olma olasılığı kuvvetli. En kârlı parti MHP gibi gözüküyor. Oylarını önemli ölçüde arttırmış. Bazı araştırmalarda ikinci sırada, bazılarında ise 3'üncü sırada gözüküyor. CHP, barajı aşmasına rağmen anketlere göre halkın desteğini oldukça kaybetmiş durumda. ANAVATAN'ın baraj sınırına çok yaklaşmış olmasını ise lider değişimine bağlıyoruz. Erkan Mumcu'nun partide yarattığı sinerji ile TBMM'de grup kurması ve AK Parti iktidarına karşı, ana muhalefet partisi CHP'nin yapamadığı muhalefeti sergilemesi desteğini arttırıyor. Beşinci sırada gözüken DYP ise bunu farketmemiş olacak, DYP Lideri Mehmet Ağar, örgütünü harekete geçirerek yurt genelini dolaşarak mitingler düzenlemeye başladı. Seçim kokusu yayılmaya başladı. Bunun önünde hiçbir siyasi parti duramaz.
|