Yazma eserler dijital ortamda
Edirne'de, Selimiye Yazma Eserler Kütüphanesi'ndeki el yazması 3 bin 384 kitaptan 2 bin 600'ünün dijital ortama aktarıldığı belirtildi.
Edirne İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Musa Öncel, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Selimiye Camii'ndeki Selimiye Yazma Eserler Kütüphanesi'nde el yazması kitapların dijital ortama aktarılması çalışmalarına 2004'ün Mayıs ayında başladıklarını söyledi. Kütüphanede 3 bin 384 el yazması ve 5 bin 118'de basma eser bulunduğunu anlatan Öncel, el yazması 800 bin sayfadan oluşan 2 bin 600 kitabı 330 CD'ye aktararak, yazmaların büyük bölümünü dijital ortama taşıdıklarını belirtti.
SELÇUKLU'DAN ESERLER Yazma kitapların dijital kaydının 3 ay içinde tamamlanacağını ifade eden Öncel, "Yazma eserlerden sonra basma eserleri dijitale aktarmaya başlayacağız. Amacımız her biri değerli eserlerden oluşan kitapları internet ortamında araştırmacıların hizmetine sunmak" dedi. Kütüphanedeki eserler arasında Selçuklu İmparatorluğu Dönemi'ne ait el yazması kitapların bulunduğunu da belirten Öncel, "Birçoğu dini kitaplardan oluşan yazma eserler arasında tarih, gramer, edebiyat, tıp, felsefe kitapları bulunuyor. Kütüphanede Edirne'de yetişmiş Ahmet Badi Efendi'nin yazma ve basma eserlerinden oluşan 946 eseri var. Kitaplarda Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait motifler, ebrular ve hatlar da bulunuyor" dedi.
|