|
|
Zeytinli patlıcan
Isıtılmış yağda sarmısakları karıştırarak yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1-2 dakika soteleyin. Domates, tozşeker ve tuzu ilave edin, üzerini bir kapakla kapatıp, kısık ateşte ara ara karıştırarak 10 dakika pişirin. Fesleğen ve maydanozu katıp, harmanlayın ve ateşten alın. Patlıcanları tuzlu bol kaynar suda hafif yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4-5 dakika haşlayın, delikli kepçe ile süzerek çıkarın ve iyice kurulayın. Ekmek kırığı, baharat çeşnisi ve tuzu iyice harmanlayın. Bir fırın kabını 3-4 çorba kaşığı zeytinyağı ile iyice yağlayın, patlıcanları yayın. Üzerine sırasıyla kalan zeytinyağını gezdirin, soğan halkalarını dizin, tuz, karabiber serpin, hazırladığınız sosu yayın, domates dilimlerini yerleştirip, harmanlanmış ekmek kırığını serpin. Zeytinleri dağıtıp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar yaklaşık 45 dakika pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
4 - 6 kişilik * 1 çorba kaşığı zeytinyağı * 3 diş sarmısak * 3 adet domates (olgun, soyulmuş, doğranmış) * 1 tutam tozşeker * 5 sap fesleğen (iri doğranmış) * 5 sap maydanoz (iri doğranmış) * 4 adet orta boy patlıcan (2,5 cm. kalınlığında verev kesilmiş) * 5 çorba kaşığı taze ekmek kırığı * 1/2 tatlı kaşığı baharat çeşnisi * 1 çay bardağı sızma zeytinyağı * 2 adet büyük boy soğan (kalın halka doğranmış) * 3 adet büyük boy domates (olgun, halka doğranmış) * 1 çay bardağı siyah zeytin (çekirdekleri çıkarılmış, dilimlenmiş) nTuz, karabiber (aruz edilen miktarda)
|