Fransa heyeti TBMM'de
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, kendisini ziyaret eden Fransız heyete, AB'ye üyelik sürecinde Fransa'nın takındığı tutum ve sözde Ermeni soykırım iddialarına ilişkin tavrından dolayı Türkiye'nin üzüntülerini iletti ve ''Bu gibi girişimleri ve faaliyetleri dostluk ile bağdaştıramıyoruz'' dedi.
Fransa Senatosu Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Jacgues Blance ve beraberindeki heyet, Elkatmış'ı ziyaret etti. Elkatmış, Fransa'nın, Türkiye'nin önemli bir müttefiki ve dostu olduğunu kaydederek, 360 bin Türk'ün
Fransa'da yaşadığını ifade etti.
Türkiye'nin, Fransa ile ekonomik, siyasi ve ticari ilişkisi bulunduğuna işaret eden Elkatmış, bu nedenlerle Fransa'nın dostluğuna önem verdiklerini söyledi. Elkatmış, iki ülke arasındaki işbirliğinin artmasını temenni etti.
Elkatmış, son haftalarda Fransa'da meydana gelen olaylardan üzüntü duyduklarını belirterek, bu olayların, başka yerlere sıçramadan sona ermesini istedi.
Avrupa Konseyi Irkçılık ve Ayrımcılık ile Mücadele Komisyonu'nun hazırladığı bir rapordan dolayı endişelerini dile getiren Elkatmış, bu rapora göre, Fransa'da 1994'te, Müslümanlar'a saldırının iki kat artarak, 595'e çıktığını söyledi.
Elkatmış, AB'ye üyelik sürecinde, Fransa'nın takındığı bazı tutumların kendilerini son derece üzdüğünü belirterek, ''Fransa'nın Meclis'te ele aldığı Ermeni soykırımı tasarısı da Türk milletini son derece üzmüştür. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Bu gibi girişimleri ve faaliyetleri dostluk ile bağdaştıramıyoruz. Bu gibi olayların geçici olduğuna inanmak istiyoruz. Dostluğumuzun artarak devam etmesini arzu ediyoruz'' diye konuştu.
''FRANSA'NIN DÜŞÜNCESİ DEĞİLDİR''
Dostluk Grubu Başkanı Blance da Fransa'nın sesinin, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın sesi olduğunu kaydederek, Chirac'ın da her zaman, Türkiye'nin AB üyesi olması gerektiğini söylediğini ifade etti.
Müzakerelerin başlamasıyla Türkiye'nin çok büyük başarı elde ettiğine dikkati çeken Blance, ''Bir takım Fransız politikacılarımız sizi üzmüş olabilirler. Farklı düşünüyor olabilirler ama bu Fransa'nın düşüncesi değildir'' dedi.
Blance, dostluk grubunun, her zaman Türkiye'nin AB üyesi olması gerektiğini savunduğunu ve Türkiye'yi sevdiğini vurguladı.Çok farklı düşüncelerin bulunduğunu ancak iki gerçeğin gözardı edilmemesi gerektiğini belirten Blance, bunlardan birinin, AB'nin 25 üye ülkeye çıktığını, AB'nin, bu durum karşısında hazırlıksız olabileceğini dile getirdi. Blance, şöyle konuştu:''İkinci gerçek, birbirimizi yeterince tanımıyoruz. Türkiye'nin şu anki durumunu pek iyi bilmiyoruz. Sizin iradenizden habersiziz. Neler yapmak istediğinizi bilmiyoruz. İnsan hakları konusunda ne gibi gelişmeler gerçekleştireceğinizi çok merak ediyoruz. Sizin iradenizi ülkemize tanıtmak, birinci görevimiz olacak. İnsan hakları konusunda Türkiye'nin katettiği ilerlemeleri öğrenmek istiyoruz. Yasama konusunda çok büyük gelişmeler gerçekleştirdiniz, bunları nasıl yürürlüğe geçireceksiniz?''
Elkatmış da Türkiye'nin son 3-4 yılda önemli ilerlemeler kaydettiğini, Kopenhag Kriterleri'nde belirtilen bütün siyasi kriterleri yerine getirdiğini, bunun ilerleme raporlarında da ortaya konulduğunu söyledi. Elkatmış, Türkiye'nin AB kriterlerini yakalamak üzere olduğunu ifade etti.
ERMENİSTAN SORUSU
Bu arada heyette yer alan Senatör Pierre Fauchon, Elkatmış'a, ''Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerde, Türkiye yeterince insan haklarına değer vermiş midir?'' sorusunu yöneltti. Elkatmış, ''Elbette. Türkiye, tarih boyunca insan haklarına önem vermiştir'' dedi. Elkatmış, tarihi gerçekleri ortaya çıkarmanın, tarihçilerin görevi olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin, bütün arşivlerini açarak, inceleme yapılması için çağrıda bulunduğunu, özellikle Ermenistan'a da çağrı yaptığını anımsatan Elkatmış, ''Ondan sonra, tarihçilerin çıkaracağı tarihi gerçeklere razıyız dedik. Başka ülkeler açmadığı gibi, Ermenistan peşinen reddetti. Bazı ülkeler, tarihi gerçeklerden habersiz, bizi suçladılar'' diye konuştu. Blance, Türkiye'nin objektif karar aldığını belirterek, tarihçilere başvurduğu için Türkiye'ye teşekkür etti.
(AA)
|